Kako pomoći kosi koja ispada? Sofisticirani tretman matičnim stanicama po posebnoj cijeni

U lepezu trendova za jesen i zimu 2019/20. ubraja se i – bob frizura. Žene je obožavaju jer se u trenutku iz ležerne može pretvoriti u glamuroznu, a omogućuje i bezbroj „varijacija na temu“…

Za hit frizuru odlučile su se neke od najpoznatijih žena s javne scene: latinodiva Jennifer Lopez, poduzetnica Ivanka Trump, glumica Monica Bellucci, pop-ikona milenijalaca Dua Lipa… No, bez obzira na to koliko voljele biti u koraku s trendovima, ženama je ipak jasno da je jedina stvar koja je uvijek hit – lijepa i zdrava kosa.

Zašto gubimo kosu

A kosu – kao ni sve ostalo u životu – ne treba uzimati zdravo za gotovo. Jer, čak i ako vam je  do tridesete bila blistava, a frizura puna volumena, neke promjene u organizmu (i u životu) mogu bitno utjecati na njezinu kvalitetu.

Stres, hormoni, lijekovi, nedostatak željeza, dijete, problemi sa štitnjačom, prekomjerna težina, policistični jajnici… sve to može uzrokovati gubitak kose i vašu raskošnu frizuru svesti na poprilično „otužno stanje“. Kosa je uz to vrlo osjetljiva pa često reagira na činjenicu da je organizam u nekom disbalansu, a njezin gubitak može biti i jedan od simptoma ozbiljne bolesti.

Kako uz to nije vitalno važna, organizam će sve hranjive tvari najprije „proslijediti“ u bitne organe, dok su koža i kosa posljednje u redu za opskrbu nutrijentima koje unosimo u tijelo.

Medicinski centar za kosu

Ipak, osim u slučaju kad je ispadanje kose „zapisano u genima“, ta pojava nije nerješiv problem – posebice ako se za rješenje obratite stručnjacima. A takvi su zasigurno liječnici u zagrebačkoj Dermatologiji Nola, specijaliziranoj za probleme kože, pa tako i vlasišta.

Renomirana liječnica dr. sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije, u svojoj je poliklinici čitav jedan odjel posvetila njezi kose i vlasišta i nazvala ga Medicinski centar za kosu, a „zvijezda“ tog odjela je tehnološki iznimno sofisticiran uređaj Rigenera.

Postoji li mogućnost alergijske reakcije

Ta se inovativna naprava koristi u regenerativnoj medicini, a bazira se na znanstveno dokazanoj činjenici da se oštećeno tkivo može regenerirati uz pomoć matičnih stanica. Bonus toga je i izostanak mogućnosti za alergijsku reakciju – jer tijelo prepoznaje vlastito tkivo.

Spektar djelovanja je velik: Rigenera se, naime, primjenjuje u procesu zacjeljivanja tkiva u rekonstruktivnoj kirurgiji, ali i u anti-ageing medicini – za pomlađivanje lica, vrata, dekoltea i ruku – a odličnom se pokazala i u rješavanju problema s ispadanjem vlasi i osjetljivim vlasištem.

Moć stanica u obnovi tkiva

„Korištenjem Rigenera tehnologije u funkciju stavljamo vlastite stanice i stanične komponente, koje – aplicirane u oštećeno tkivo – obnavljaju vlasište. Tako potičemo oporavak oštećenog tkiva na sasvim prirodan način“, objasnila nam je dr. Ivana Nola.

Dermatologija Nola

Kako uopće izgleda zahvat? „Liječnik najprije uzme uzorak tkiva s područja koje nije na vidljivom mjestu, primjerice iza uha ili s potiljka, gdje je kosa najgušća jer ima najviše folikula. Pacijent se ne mora bojati boli jer se postupak izvodi u lokalnoj anesteziji. Vlastite stanice i stanične komponente – koje se nazivaju mikro graftovi – izdvajaju se i obrađuju uz pomoć Rigenera tehnologije“, nastavlja naša sugovornica, naglašavajući da je proces uzimanja, obrade i aplikacije brz, jednostavan i minimalno invazivan.

Inovativna tehnologija

Tkivo se najprije stavlja u aparat u kojem se u sterilnim uvjetima vrši fragmentacija: stanice se odvajaju automatiziranim sustavom i pretvaraju u fluid spreman za injektiranje u vlasište ili neko drugo područje koje se tretira.

Pritom ti mikro graftovi stimuliraju proces regeneracije svih slojeva kože potencirajući revaskularizaciju tretiranog područja, a sadržavaju 50.000 i 100.000 matičnih stanica po mililitru. Na taj se način potiče aktivacija metabolizma folikula dlake, što rezultira vidnim poboljšanjem kvalitete kose i postupnim povećanjem gustoće vlasi.

„Postupak traje od pola sata do 45 minuta, nuspojava nema, a ni vrijeme za oporavak nije potrebno“ govori renomirana zagrebačka dermatologinja naglašavajući da su pravi rezultati vidljivi za nekoliko mjeseci.

Personalizirani pristup

Kako bi pronašla optimalan način da pomogne svojim pacijentima, doktorica Nola na temelju kliničke slike i anamnestičkih podataka određuje koji će se tretman provesti, a često postupke i kombinira pa uz tretman matičnim stanicama primjenjuje i terapiju posebno formuliranim losionima, mezoterapiju, intralezinalne injekcije kortikosteroida, oralnu terapiju inhibitorima 5 alfa reduktaze, karboksi terapiju…

Odlučite li se ovaj mjesec za terapiju Rigenera, u Dermatologiji Nola cijena tretmana snižena je s 8500 kn na 7500 kn.

Pročitajte još i ...