Sada je krajnji trenutak za kemijske pilinge

Kemijski piling  vrlo je popularna anti-age metoda koja u proteklih nekoliko godina bilježi pravi procvat.  Naročito je učinkovit kod liječenja akni i njihovih ožiljaka, hiperpigmentacija pa čak i rozaceje i kuperoze.

Iako se svake godine na tržištu pojavljuju nove vrste kemijskih pilinga, najčešće se radi o kiselinama koje se međusobno kombiniraju u jedan piling. Pojedini kemijski pilinzi postoje već više od tri tisuće godina, još od doba Kleopatre koja se kupala u kiselom mlijeku i tretirala svoje lice fermentiranim kožicama grožđa kako bi kožu održala lijepom i svježom.

Važan je tajming

Kemijske pilinge trebalo bi provoditi u hladnijem dijelu godine, kada nema mnogo sunčanih dana. Najbolji ih je raditi u jesen, zimi i u rano proljeće jer uklanjajući gornji sloj kože gubimo prirodnu barijeru od UV zračenja. Dakle, upravo sada zadnji je čas za kemijske pilinge prije ljeta, sunčanih dana i visokih temperatura!

Iznimno je važno izbjegavati sunce tjedan ili dva nakon pilinga, a ako morate izaći van, oboružajte se šeširom širokog oboda i nanesite dovoljno kreme za sunčanje. Naime, koža je nakon kemijskog pilinga iznimno osjetljiva na sunce.

Čak i ako vani nema sunca, a vrijeme je oblačno, visoka temperatura zraka može uzrokovati hiperpigmentaciju na vašoj koži koja se oporavlja. Pa tako čak i sa šeširom širokog oboda te dvostrukim nanosom kreme za sunčanje, nećete biti potpuno sigurne. To vrijedi i za saune i bazene pa bi ih valjalo izbjegavati barem mjesec nakon tretmana.

Vrste pilinga

Kemijski pilinzi razlikuju se ovisno o dubini djelovanja pa tako imamo jako površinske pilinge, površinske, srednje i duboke pilinge. Najčešće se izvode površinski pilinzi koji pridonose poboljšanju boje i teksture kože.

Danas postoje nove formulacije kemijskih pilinga koji ne iritiraju kožu i učinkovito regeneriraju te diljem svijeta predstavljaju najčešće tretmane za osvježavanje kože lica, vrata, dekoltea i ruku. Koža se s godinama mijenja, gubi elasticitet i svježinu, stoga je kemijski piling izvrsno rješenje jer se njime uklanjaju stare stanice i potiče rast novih. Rezultat toga je sjajnija i zdravija, a samim time i ljepša koža.

Kako izgleda tretman?

Ovisno o tipu kože i vrsti pilinga, kemijski se piling najčešće provodi u nekoliko tretmana u razmaku od 7 – 14 dana. Tretman traje 15 – 30 minuta, a podrazumijeva nanošenje kemijskog pilinga. Duljina djelovanja pilinga ovisi o njegovoj vrsti te o vrsti indikacije za koju je namijenjen. Većina pilinga na licu stoji nekoliko minuta i potom neutralizira (npr. glikolna kiselina), dok pojedini pilinzi ne zahtijevaju neutralizaciju kao, primjerice, trikloroctena kiselina. Potom se nanosi neutralna krema za umirenje i poticanje zacjeljivanja kože.

U pravilu je nakon tretmana koža kratkotrajno crvena i topla, a ovisno o vrsti pilinga, nakon nekoliko dana može doći do ljuštenja koje može biti umjereno, a u nekim slučajevima i jako izraženo. Minimalno 14 dana nakon tretmana na kožu se nanose epitelizirajuće kreme i obavezno je štititi kožu od sunca.

Za lice, dekolte, ruke, leđa i trbuh

Idealno je tretirati lice i dekolte, stražnju stranu ruku, ali mogu se tretirati i leđa i trbuh, osobito kod uklanjanja strija i ožiljaka nakon akni. Kemijski pilinzi mogu se izvoditi kao pojedinačni tretmani, ali i u kombinaciji s drugim tretmanima, primjerice, prije mezoterapije ili microneedlinga.

Učinci kemijskih pilinga su smanjenje bora i ožiljaka, ublažavanje pjega od sunca i umanjenje nejednake pigmentacije, što rezultira pomlađenim, svježijim i ljepšim izgledom kože.

Pročitajte još i ...