SOS tretmani za kožu pušača!

Poroci — svi ih imamo. Ne, nećemo osuđivati jedni druge, nego ćemo pronaći rješenje kako suzbiti njihove negativne učinke na kožu. Činjenice su stvarne: pušenje uzrokuje nedostatak kisika u stanicama, što rezultira beživotnim, blijedim, umornim tenom bez sjaja, borama i gubitkom elastičnosti kože. Osim toga, prema American Cancer Society, duhanski dim se sastoji od tisuća kemikalija, od kojih je poznato da njih 70 uzrokuju rak, uključujući formaldehid, ugljični monoksid, cijanovodik i benzen. Ali mi ćemo se u ovoj priči fokusirati na starenje kože. 

Degradacija kolagena i elastina

Dakle, izgaranjem cigareta “oslobađa” se oko 4000 tvari koje dokazano djeluju ne samo na suženje krvnih žila i na smanjuju oksigenaciju tkiva već i na degradaciju kolagena i elastina, glavnih proteina vezivnog tkiva koji su zaduženi za tonus kože. Ukratko, cigarete djeluju prilično pogubno na mladost vaše kože, od toga da gubi tonus, izgleda beživotno i ovješeno do pojave plitkih i dubokih bora.

NOT FOR COVER USAGE. Kate Moss stars in Equipment Spring 2016 campaign., Image: 271149742, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY. NO COVER USAGE. Camera Press provides this publicly distributed image for editorial purposes and is not the copyright owner., Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Enzimi koji uništavaju kolagen (MMP) se povećavaju kada su izloženi duhanskom dimu, dramatično ubrzavajući vidljivo starenje. Istraživanja su dosljedno pokazala i kako pušenje dovodi do preranog stvaranja bora. Lipidni peroksid iz dimu cigarete je glavni slobodni radikal koji uništava kožnu barijeru, što rezultira beživotnom, isušenom kožom. Osim toga, fibroblasti proizvode manje kolagena kada su izloženi duhanskom dimu, a najzahvaćenije je područje oko očiju. Također, vitamin C se smanjuje u koži i tijelu kada je izložen dimu cigarete.

Tretmani koji poboljšavaju teksturu kože

Čak su i brojne hollywoodske zvijezde poznate su po dugogodišnjoj borbi s ovim nezdravim porokom. Najbolji primjer je jedna od najpopularnijih američkih glumica Jennifer Aniston, koja se godinama borila s ovisnošću o cigaretama, a danas je poznata po mladolikom i glatkom tenu. U više je navrata izjavila kako blistav ten duguje upravo mezoterapiji, koja je njenoj koži osigurala potpunu obnovu nakon godina nezdravog života.

Samim prestankom pušenja se koža ne može oporaviti jer je već učinjena šteta tako da su nužni tretmani za njezin oporavak, i tu se primarno misli na one tretmane koji poboljšavaju teksturu kože. Dakle, blage kemijske pilinge, microneedeling i mezoterapiju. To su tretmani koji imaju za zadatak osvježiti lice, potaknuti stvaranje novog kolagena, odnosno neokolagenezu. 

Kemijska eksfolijacija – probuditi mladu kožu 

Zagušena odumrlim stanicama na  površini, koža gubi blistavost i svježinu te postaje siva, naizgled umorna i gruba. Kemijskim pilinzima različite dubine i intenziteta, moguće je ukloniti površinski sloj kože i doprijeti do blistave, mlade kože koja se krije ispod nečistoća i odumrlih stanica. U kemijskom se pilingu koriste sastojci s ciljem da se izazove ljuštenje površinskog sloja kože. Osim za vraćanje sjaja kože, ujednačenje pigmentacije, sužavanje pora, održavanje elastičnosti kože i poboljšanje tonusa, kemijski se pilinzi koriste i kod terapije akni, rozaceje i melazme. S obzirom na odabrani intenzitet, kemijski će pilinzi utjecati na poboljšanje boje i teksture kože ili na izraženije znakove starenja, a rezultat je svježi izgled i umanjene nepravilnosti na koži.

German fashion model Toni Garrn poses for Peter Hahn Fall Winter 2017 collection., Image: 339395243, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Microneedling ili kolagen inducirajuća terapija 

Ovaj učinkoviti tretman može potaknuti prirodnu obnovu kože, potičući sintezu kolagena i elastičnih vlakana, i na taj način vratiti kazaljke sata unatrag. Tretman je idealan za rejuvenaciju kože, kod proširenih pora lica, ožiljaka (osobito onih nakon akni) i strija te hiperpigmentacija lica. Terapija se provodi naprednim microneedlingom – koriste se uglavnom igle duljine 1,5 mm, a za vrijeme tretmana najčešće se aplicira hijaluronska kiselina i vitamin C koji tako uneseni prodiru do 400 puta dublje u usporedbi s primjenom kroz kožu u obliku seruma ili krema. Organizam te mikroubode prepoznaje kao ozljedu i pokreće mehanizme koji potiču cijeljenje rane prirodnim putem, odnosno potiču sintezu kolagena, stvaranje novih krvnih žila, a time i bolju opskrbu kože kisikom.

Helena Christensen has posted a photo on Instagram with the following remarks: With my OGs again ???? @harryjoshhair @hungvanngo Twitter, 2018-05-02 10:23:45. Photo supplied by insight media. Service fee applies. NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! EDITORIAL USE ONLY! / MAY NOT BE PUBLISHED IN BOOKS AND ILLUSTRATED BOOKS! Please note: Fees charged by the agency are for the agency’s services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material., Image: 370347604, License: Rights-managed, Restrictions: NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! Please note additional conditions in the caption, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media

Mezoterapija – koktel vitamina protiv sivkaste kože

Postupak se bazira na mikroinjekcijama vitamina, minerala i aminokiselina koji su prijeko potrebni za zdravu kožu, a koji se s godinama sve manje produciraju – zbog čega lice izgleda sivo, umorno i otečeno, starije nego što zaista jest. Unošenjem aktivnih sastojaka u njezine dublje dijelove koža je dubinski nahranjena. Riječ je o tretmanu koji se prilagođava svakom pojedinom tipu kože, pa se tako u slučaju zrelije kože u mezoterapijskom koktelu koristi hijaluronska kiselina, a osim ovog popularnog sastojka mogu se kombinirati različiti vitamini, minerali i antioksidativna sredstva, koji potiču fibroblaste na produkciju kolagena, elastina i međustanične tvari. Dopremanjem aktivnih sastojaka u dublje slojeve, koža se regenerira, brišu se sitne nepravilnosti i postiže zdravi sjaj.

Znači, koža se može vratiti u prijašnje stanje, ali je potrebno više tretmana. I definitivno važno je prestati konzumirati duhan. Možda vas na tu životnu odluku potakne činjenica kako koža pušača ima čak tri puta više bora u usporedbi s nepušačima. Također, studije koje su rađene na blizancima, od kojih je jedan bio pušač, a drugi ne, pokazuju golemu razliku u ubrzanom starenju i pojavi dubokih bora i općenito lošom tonusu kože kod ovih prvih. Odluka je na vama!

Pročitajte još i ...