SPF nije dovoljan: Kako izbjeći najčešća oštećenja kože od sunca

Kad se na vagu stave svi plusevi i minusi koje sunce donosi u naš život, kazaljka će uvijek prevagnuti na stranu blagodati. Sunce, naime, pozitivno djeluje na raspoloženje i potiče sintezu vitamina D, koji je povezan s brojnim bitnim procesima u tijelu. Njegov nedostatak može izazvati pad imuniteta, slabost mišićnog sustava, bolesti kostiju i zuba, depresiju i brojne druge bolesti…

No, kao i u svemu u životu – stvar je u balansu. Na suncu treba uživati u određenim dijelovima dana, kad je UV zračenje slabije i nanosi manje štete koži, koju treba zaštititi i kvalitetnim proizvodima s visokim SPF-om. Jer, opekline nisu ni najmanje benigna pojava – s obzirom na to da koža pamti svako pretjerano izlaganje UV zrakama, koje mogu uzrokovati čak i neke vrste raka, od kojih je najčešći melanom. Taj se zloćudni tumor ubraja u skupinu najagresivnijih i na liječenje najotpornijih tumora pa je u suncu bolje uživati – oprezno.

Stanice u opasnosti

Postoje i manje opasne posljedice prekomjernog izlaganja suncu, a to su aktiničke ili solarne keratoze – područja kože oštećena suncem, uglavnom na dijelovima tijela izloženim UV zrakama, poput stražnje strane ruku i podlaktica, šaka, usana, nosa, ušiju, vlasišta, tjemena kod ćelavih muškaraca i potkoljenica. Ultraljubičaste zrake kumulativno oštećuju pirimidinski lanac DNK epidermalnih stanica i umanjuju mogućnost imunosnog odgovora…

Što uopće znači termin? Dok pojmovi „solarna“ ili „aktinička“ označavaju posljedičnu povezanost sa suncem, keratoza se odnosi na zadebljalu kožu.

Kako aktiničke keratoze izgledaju? Isprva mogu biti teže vidljive, i lakše ih je osjetiti na dodir – jer je površina kože (u promjeru centimetar do dva) gruba, pomalo nalik na brusni papir. Mogu biti uzdignute, tvrde ili u obliku bradavica, a i okolna koža često izgleda oštećeno, prekrivena mrljama – i ne izgleda nimalo lijepo.

Tko se ubraja u rizičnu skupinu?

Premda su u većini slučajeva bezopasne, postoji rizik da se neke od aktiničkih keratoza razviju u oblik raka kože… I zato treba biti posebno oprezan kad je riječ o promjenama koje se pod utjecajem sunca događaju na koži. A kad je o aktiničkim keratozama riječ, osoba ponekad čak i nije svjesna da ih ima… Također, što se dulje ne liječe, i što su lezije starije, vjerojatnost pogoršanja stanja je veća.

Koje su osobe najpodložnije? One svijetle ili crvenkaste kože te one koje mnogo vremena provode na otvorenom – bez obzira na to jesu li sportaši, građevinski radnici ili naprosto vole boraviti u prirodi.

Prevencija je najvažnija – i to ne samo ljeti

BIONIKE TRIDERM A.K. KREMA SPF 50+ specijalizirani je proizvod namijenjen prevenciji aktiničkih keratoza i oštećenja izazvanih UV zračenjem. Riječ je o jedinstvenoj kremi na tržištu, koju se kao dio preventivnih mjera kod rizika od nastanka aktiničkih keratoza preporučuje koristiti cijele godine, a ne samo ljeti.

Lagana i vrlo prozračna tekstura proizvoda pogodna je za korištenje na licu i tijelu, a formula se bazira na aktivnim sastojcima nikotinamidu (vitamin B3), beta-glukanu i L-karnozinu, tvarima koje štite stanice kože od štetnog djelovanja sunčevog zračenja, slobodnih kisikovih spojeva nastalih nakon izlaganja suncu i aktiničkih oštećenja.

Kako se BioNike bori protiv celulita, pročitajte OVDJE.

Zahvaljujući dodatku tokotrienola, primjena proizvoda osnažuje prirodne mehanizme zaštite i biološke obnove kožne barijere. UVA/UVB filteri štite stanice kože i njihove vitalne strukture od posljedica sunčevog zračenja.

Proizvod ne sadrži parfeme, konzervanse ni gluten, a prikladan je u slučaju preosjetljivosti na teške metale (nikal), po čemu je inače karakteristična cijela linija BioNike proizvoda, o čemu više možete pročitati OVDJE.

Premda je aktiničke keratoze moguće ukloniti laserskim ili kirurškim putem, prevencija je uvijek mnogo bolja opcija.

Pročitajte još i ...