SPF uvijek i svuda

Ljeto je u svom punom zamahu i nekako nam se čini da je ove godine posebno nemilosrdno. Temperature koje prelaze 35 stupnjeva postale su svakodnevna pojava, sunce prži sve pred sobom i konačno smo prihvatili da bez najvišeg mogućeg SPF-a ne izlazimo iz kuće. I to ne samo na plažu, nego i u grad.

Osim što ćemo, nanoseći kremu sa zaštitnim faktorom, kožu zaštititi od opeklina i neželjenog crvenila, spriječit ćemo i  prijevremeno starenje kože. Posebnu pažnju posvećujemo koži lica, ali i vrata, ramena i dekolteu, ali kao da ponekad zaboravimo da kremu sa zaštitnim faktorom treba nanijeti baš svuda, što doslovno znači – po cijelome licu i tijelu.

Najosjetljivija mjesta

Istraživanja su pokazala da nanoseći kremu ljudi ne pokriju otprilike 10 posto lica, a to se posebice odnosi na područje oko očiju. Ta je regija, slažu se stručnjaci, osobito opasna za razvoj melanoma jer je koža oko očiju vrlo tanka i osjetljiva. Osim toga, izlaganje suncu isušuje to osjetljivo područje, zbog čega se pojavljuju bore.

Izbjegavajući područje oko očiju, nerijetko se krema ne nanese niti na dio s unutarnje strane kuta oka, odnosno uz nos.

SPF je potrebno nanijeti i na usne, a jedan od često zaboravljenih dijelova tijela je i područje uz kosu. Melanom se sve češće pojavljuje i na vrhovima ušiju – još jednom dijelu na koji uglavnom potpuno zaboravimo prilikom nanošenja kreme za sunčanje.

Osjetljiva mjesta na tijelu

Kada SPF nanosimo na tijelo, potrebno je namazati čitave noge, a naročito stopala i stražnji dio koljena. Jednako tako treba zaštiti stopala, kao i cijele ruke, uključujući dio pazuha i unutarnje strane ruku.

Iako se sama pomisao na to da se trebamo cijeli prekriti kremom za sunčanje čini smiješnom, najčešće preskačemo upravo dijelove lica i tijela na kojima je koža tanka, a time i vrlo osjetljiva, stoga je važno izdvojiti koju minutu više i kožu kvalitetno zaštititi od sunca.

Naravno, postupak valja ponoviti svaka dva do tri sata, odnosno, nakon svakog kupanja ili tuširanja. Ugodno sunčanje!

Pročitajte još i ...