Središte našeg lica: zašto je nekirurška rinoplastika sve popularnija?

Nos je središte našeg lica, značajka koja puno govori o nama, našim roditeljima, podrijetlu, zdravlju, pa čak i načinu života. Ujedno, to je i centar portreta, središte slike, fokalna točka našeg lica koju ćemo, ali uvijek i baš uvijek, prvu primijetiti.

Upravo zato je i nos i izvorište estetskih problema. Prema podacima Američkog društva za plastičnu kirurgiju, 82% svih estetskih operacija u Sjedinjenim Američkim Državama odnosilo se na rinoplastiku, s preko 350 tisuća operacija izvedenih u 2020. godini. U odnosu na 2000. godine broj operacija nosa porastao je za 20% do 2020. godine.

Za usporedbu, operacija povećanja grudi izvedena je malo više od 190 tisuća puta. Dakle, statistika samo govori u prilog koliko je nos bitan za naše zadovoljstvo i samopouzdanje.

Kako filerima preoblikovati nos?

Nekirurško oblikovanje nosa izvodi se dermalnim filerima, kao što se recimo i popunjavaju usne ili obrazi. S obzirom na to da se aplikacijom hijaluronskih filera može značajno utjecati na izgled nosa, idealan je za osobe koje imaju manje do srednje estetske nepravilnosti nosa, bez funkcionalnih smetnji i deformacija hrskavice ili kostiju nosa, ali i za osobe koje o operaciji nosa tek razmišljaju te žele vidjeti kako bi njihovo lice izgledalo s nosom drugačijeg oblika.

No, a uvijek postoji neki no, ili ali, važno je napomenuti da se prilikom korekcije nosa filerima nos zapravo fizički povećava – što je logično, znajući da je u pitanju korištenje dermalnih punjača, koji uvijek dodaju volumen na apliciranom području. Ipak, s obzirom na to se dodavanjem minimalnih količina filera na pomno odabrana mjesta zapravo popunjavaju udubine, ispravljaju asimetrije i korigira oblik korijena ili vrška nosa, konačni rezultati su izvanredni.

Stručnjaci ističu kako korekcija filerima – iako ne može smanjiti nos – može značajno poboljšati njegov oblik i tako ga vizualno učiniti mnogo pravilnijim, ravnijim i estetski usklađenijim s ostatkom lica.


Kako se izvodi nekirurška rinoplastika?

U tretmanu se ne koristi anestezija, a fileri se nanose ili izravno na nos ili kroz nosnicu te je postupak uglavnom bezbolan, a sama procedura traje oko 5 minuta (maksimalno 15 minuta) te se radi o jednom od „lunch-time“ tretmana. Oporavka gotovo da ni nema, nuspojave su vrlo rijetke te se pacijent može odmah vratiti dnevnoj rutini ili poslu.

U slučajevima kada se radi o većim nedostacima, bilo fizičkim ili funkcionalnim, rinoplastika ipak daje sigurnije i trajne rezultate jer se treba rekonstruirati hrskavicu, ukloniti koštanu grbicu te ukloniti koštane strukture nosa kako bi se osiguralo lakše disanje, odnosno poboljšala funkcionalnost. Dermalni fileri ne mogu riješiti veće nosne probleme, ali mogu riješiti one manje koji su prepreka do punog samopouzdanja i sreće pacijenta.

Pročitajte još i ...