Što kad botox nije dovoljan – sve metode podizanja čela

Svaka žena pamti onaj prijelomni trenutak u kojem je prvi put ugledala onu famoznu horizntalnu boru na čelu – iako je u tom trenu vjerojatno bila vrlo plitka, učinila sam kao brazda koja zauzima pola lica.

Mora li čelo izgledati starije od ostatka lica?

„To je to“ –  u tom trenu pomislimo, mireći se sa sudbinom da službeno više nemamo mladenačko, zategnuto lice i da naše čelo odsad izgleda 5 godina starije od ostatka lica. No mora li to biti baš tako? Srećom – ne mora.

Pomlađivanju gornje trećine lica danas se može pristupiti na mnogo načina – od površinskih kozmetičkih tretmana i proizvoda, preko neinvazivnih i minimalno invazivnih dermatoloških i estetskih postupaka pa sve do operativnog pristupa (koji je zadužen za najizraženije znakove starenja, ali i za najdrastičnije rezultate).

Preventiva je pola anti-ageinga

Kad je u pitanju područje čela, najčešći znakovi starenja koje primijećujemo su horizontalne linije, spuštanje obrva i pad tonusa mišića i kože. Dok je pojava poprečnih bora normalan dio mimike i sasvim očekivana pri podizanju obrva, krajem 30-ima taj se dosadni znak starenja počinje zadržavati na licu čak i dok mirujemo.

Svaki razgovor o kvalitetnom anti-agengu svodi se na isti zaključak – trebali bismo ogromnu pažnju posvetiti preventivi, a tretmanima i zahvatima rješavati one znakove starenja koji su unatoč preventivnoj njezi pojavili.

Nikelift Intenzivna krema protiv bora iznimno je bogata anti-age krema s vidljivim učinkom na smanjenje bora. Obnavlja epidermu i pospješuje nastanak novog kolagena i elastina, čime djeluje na zaglađivanje bora i sprječava nastanak novih.

Zlatni standard u podizanju obrva i smanjenu bora između očiju

Ipak, čak i uz dobru i redovitu preventivu, nastanak bora na čelu, spuštanje obrva i pad tonusa mišića ne čelu neizbježan je proces koji se događa s godinama kao posljedica gubitka elastičnosti kože i starenja potkožnih tkiva.

Dok još sitne bore oko usana ili manje nazolabijalne bore mogu licu dati i određeni šarm, spuštene obrve, naborano čelo i manjak čvrstoće u gornoj trećini lica čitavom licu daju umoran, pomalo tužan ili čak ljutit izgled. Za uklanjanje prvih znakova starenja na čelu, smanjenje bora od mrštenja, podizanje obrva i općenito kreiranje dojma „otvorenog pogleda“, već je desetljećima zlatni standard – Botox.

Pročitajte i: Tko filere i botox koristi najbolje, a tko najgore?

Lateralni lifting – filerima pomladite i zategnite čelo

Neinvazivno pomlađivanje različitih regija lica ne može proći bez spominjanja dermalnih filera. Hijaluronska kiselina, sastojak koji se prirodno nalazi u našoj koži i popunjava prostor između stanica, pritom osiguravajući normalnu sintezu kolagena i čvrstoću elastinskih vlakana, glavni je sastojak većine filera na tržištu.

Injektivnom aplikacijom hijalurona je popuniti usne, podići jagodice, zategnuti obraze, istaknuti liniju čeljusti, definirati bradu te zategnuti područje oko očiju i obrva.

Jedan od postupaka koji se koristi za pomlađivanje gornje regije lica je tzv. „lateralni lifting“, koji podrazumijeva aplikaciju filera na vanjske točke lica, kako bi za sobom „povukli“ opuštenu kožu i licu vratili mladenačke konture.

Dodavanjem volumena vanjskom obrubu lica, od čela, preko jagodica pa sve do sredine obraza, dolazi do zatezanja kože i podizanja centralnih točaka na gornjoj i srednjoj trećini lica – a posebno se dobar efekt postiže na području iznad obrva.

Pročitajte OVDJE tko su top zagrebački liječnici za filere

Kirurški pristup namijenjen je ozbiljnim znakovima starenja, a osigurava dugoročne rezultate

Dok se u 40-ima najčešće osobe odlučuju na neinvazivne metode zatezanja čela i podizanja obrva, u 50-ima se sve češće razmišlja o kirurškom zatezanju kože. Danas se problem spuštenih obrva i naboranog čela vrlo uspješno rješava manjim zahvatom koji se naziva lifting čela, odnosno „forehead lift“.

Actress Julianne Moore attends the 'Suburbicon' premiere on day three of the 2017 Toronto International Film Festival at Princess of Wales Theatre in Toronto, Ontario, Canada, on September 9, 2017., Image: 348864700, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA

Kako izgleda zahvat? Kirurški rez najčešće se smješta u vlasištu, tako da ožiljak ostaje nevidljiv nakon zahvata – naprosto je skriven kosom. Ovisno o kirurgu i njegovom pristupu, zahvat se može izvoditi klasičnim rezom ili endoskopski – u tom slučaju kirurg radi niz manjih rezova na početku vlasišta, zateže mišiće koji izazivaju bore, a potom podiže obrve i zateže kožu.

Pročitajte i: Kome treba pravi, a kome “mini” facelifting?

Ovisno o slučaju, kirurg ponekad može predložiti temporalni lifting obrva koji se izvodi kroz rez skriven u kosi u visinu sljepoočnica, a opseg zahvata ovisi o izraženosti opuštene kože u području čela i jagodica.  Ovaj zahvat možete napraviti u brojnim hrvatskim poliklinikama, uključujući Polikliniku Bolanča, Polikliniku Arcadia, Polikliniku Bagatin, DKlinikOrdinaciju estetske kirurgije MM Medestetica, Centar za estetsku kirurgiju dr. Žgaljardić i drugdje.

Pročitajte još i ...