Što kad koža ne prihvaća proizvode za njegu?

Koliko ste puta čuli prijateljicu ili ste i sami izgovorili rečenicu: “Ne postoji proizvod na koji moja koža ne reagira tako da poželim iz nje iskočiti!” Utješna je misao da ipak postoji, samo trebate prepoznati potrebe svoje kože i pomiriti se s tim da ste u skupini žena koja moraju pomno čitati deklaracije na kutijama.

Jer vaša je koža preosjetljiva, netolerantna i reaktivna i reagira burno na, primjerice, sapune, parfeme i druge agresivne sastojke koji mogu dovesti do crvenila i isušivanja površinskog sloja kože. Ostali “trigeri” burnih reakcija su hormonalne promjene, manjak sna, pa čak i zagađen gradski zrak ili odjeća od umjetnih materijala. 

Narušena zaštitna barijera

Na početku, važno je ustanoviti kako, za razliku od osjetljive kože koja spada u tip i moguće ju je i naslijediti, reaktivna koža je stečena zbog najrazličitijih izvanjskih ili unutrašnjih uzroka. I svaki tip kože, od suhe do masne, može popustiti pod različitim pritiscima. Recimo to ovako – crta razgraničenje između izvanjskog svijeta i unutrašnjosti organizma naziva se epidermalna barijera.

Zamislite poput zida – stanice kože su cigle, a lipidno-proteinski sloj koji ih povezuje je cement. Ako je zid kvalitetan i čvrst, alergeni i mikroorganizmi ne mogu prodrijeti u donje slojeve kože i prouzročiti štetu. Ako je pak barijera oštećena dolazi do kožnih poremećaja… Simptomi reaktivne kože uključuju crvenilo, osip, perutanje, hrapavost, zategnutost, a ponekad i otekline. Izazivaju svrbež, peckanje i nelagodu u svakodnevnom životu te mogu dovesti i do intenzivne fizičke neugode. 

Zašto koža postaje netolerantna

Jedno od objašnjenja je – nakon godina isprobavanja kozmetičkih preparata različitih proizvođača, koža je stvorila svojevrsnu obranu te pretjerano burno reagira na svaki novi sastojak koji pokušamo uvesti. S druge pak strane, sve nepovoljniji vremenski uvjeti – UV zračenje koje je svake godine sve jače, nagli prijelazi između godišnjih doba i sve zagađeniji zrak doprinijeli su slabljenju zaštitne kožne barijere.

Victoria's Secret has posted a photo on Instagram with the following remarks: Live that dream & #SaleIntoSummer with deals on bras, panties & more! Ends 5.28. Twitter, 2018-05-28 12:37:59. Photo supplied by insight media. Service fee applies. NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! EDITORIAL USE ONLY! / MAY NOT BE PUBLISHED IN BOOKS AND ILLUSTRATED BOOKS! Please note: Fees charged by the agency are for the agency’s services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material., Image: 373169564, License: Rights-managed, Restrictions: NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! Please note additional conditions in the caption, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media

Ovaj nevidljivi sloj na površini kože sastavljen od prirodnog sebuma i korisnih mikroorganizama koji u njemu žive ključan je faktor za otpornu, zdravu i lijepu kožu, no suvremeni životni stil i ekspozom – kumulativni utjecaj okoliša i reakcija našeg organizma na vanjske podražaje – doveli su do sve bržeg oštećivanja prirodne hidrolipidne barijere. Posljedice možda nisu vidljive isti tren – no dugoročno, one su zaista pogubne za zdravlje kože.

Osluškujte svoje tijelo

Ako patite od hiperreaktivnosti kože, također trebate biti posebno oprezni pri odabiru kozmetike, jer ona treba biti emolijentna, pomoći u popravljanju epidermalne barijere te vratiti hidrataciju i mekoću koži kako bi ponovno postala zdrava i funkcionalna. Postoji teorija koja kaže kako na kožu ne treba staviti ništa što ne možete – pojesti. Mi nećemo ići tako daleko, ali slažemo se da je ključ svega znati što unosite u svoje tijelo i što stavljate na svoju kožu.

Close up girl

Osluškivati svoje tijelo i voditi računa o tome što stavljate na kožu ključno je za budućnost zdravlja kože, pa čak i našeg mentalnog zdravlja. Količina sastojaka koje prosječna osoba svakodnevno nanosi na kožu, prema istraživanju Environmental Working Group, je 126, što potencijalno može dovesti do kožnih alergija tijekom godina. 

Izbor najboljih od najboljih

Ukratko, kad je riječ o specijalnim stanjima kože, rješenje treba prepustiti specijalcima. U izboru Estetica Premium Product 2022, o kojem više možete pročitati OVDJE, predstavljamo vam nominirane u kategoriji Najbolji proizvod za njegu reaktivne kože tijela. Tim sastavljen od vrhunskih dermatologa koji proizvode testira i ocjenjuje pritom se vodi – metodom vlastite kože! 

Uriage Xemose uljni balzam

Hipoalergeni uljni balzam oduševit će cijelu obitelj, a nadoknađuje nedostatak lipida s 48-satnim djelovanjem protiv recidiva. Njegova je snaga u 3 patentirana kompleksa na bazi omega ceramida i fitosterola koji odmah po nanošenju umiruju svrbež i suhoću kože, obnavlja i jača kožnu barijeru te dodatno umiruje kožu.

Chronoksin smanjuje upalu i djeluje protiv iritacija.  Cerasterol 2 F jača kožnu barijeru, a TLR2 regulira imunološku barijeru. Obogaćen illipe i shea maslacem, novom i inovativnom teksturom ostavlja nemasni zaštitni sloj za dugotrajni osjećaj ugode na koži. Uriage termalna voda 10%: umiruje, hidratizira, stvara filmogeni sloj, jača kožnu barijeru, ograničava bakterijsku adheziju i virulenciju.

Eptaderm EPTA PSO 10 bogata emulzija

Za njegu kože sklone ljuskanju. Umirujuća i keratoregulirajuća emulzija za njegu vrlo suhe kože. Zahvaljujući kompleksu kozmetičkih djelatnih tvari, ima zaglađujući, restrukturirajući, ovlažujući i umirujući učinak te koži pruža elastičnost i ugodu. Proizvod je siguran za kombiniranje s dermatološkom terapijom.

Uz vodu švicarskih ledenjaka koja pruža umirujuće djelovanje, sadrži ureju koja pomaže u omekšavanju hiperkeratoza i hidraciji kože. Također sadrži Cetiol® ultimate – emolijens prirodnog porijekla koji pruža jaku moć vlaženja, Acticire® MB koji pomaže u obnavljanju stanica i ekstrakt kore magnolije koji djeluje kao antioksidans.

Pročitajte još i ...