Što nakon carskog reza – kako smanjiti ožiljak u procesu zacjeljivanja?

Trudnoća je, uz sve izazove koje nekim budućim majkama donosi, jedno od najuzbudljivijih i najljepših razdoblja u životima mnogih žena.

Sigurnost djeteta i majke je prioritet, no posljedice koje ostaju na tijelu nisu zanemarive

Ipak, neovisno o tome je li riječ o prvoj trudnoći ili o iskusnoj majci koja se u rodilište sprema po četvrti put, određena doza straha od poroda uvijek je prisutna i tvrde stručnjaci – normalna.

No, osim prirodnog straha od svih teškoća, bolova i oporavka koje porod može donijeti, mnoge se žene suoče i sa strahom carskog reza – osim što podrazumijeva nešto duži oporavak i nosi određene rizike, iza njega ostaje i trajniji podsjetnik – ožiljak.

Svaka će se majka (i buduća majka) složiti da je zdravlje i sigurnost apsolutni prioritet, dok sve posljedice koje ostaju na njenom tijelu padaju u drugi plan. Ipak, s obzirom na to da se u Hrvatskoj porod carskim rezom indicira samo u slučaju komplikacija ili rizika za sigurnost majke ili djeteta, činjenica da vam je preporučen porod carskim rezom vjerojatno vam je već stvorila dozu opreza.

Bez obzira na „bikini friendly“ rez, problem ožiljka uvijek je prisutan

Liječnici, iako većinski skloniji vaginalnom porodu, tvrde kako je danas postupak carskog reza sofisticiraniji no prije, a u nekim se bolnicama radi i po „francuskom modelu“, koji se očituje u različitoj orijentaciji reza, različitom načinu šivanja maternice te „kvalitetnijim“ ožiljkom s manjom vjerojatnošću njegova puknuća pri sljedećem porođaju.

Riječ je o značajnim poboljšanjima za sigurnost majke i djeteta, kao i smanjenju vjerojatnosti komplikacija pri budućim porodima, no problem ožiljka i dalje je prisutan – čak i uz nisko pozicioniranje reza, poznato i pod nazivom „bikini friendly“ rez.

Elsa Hosk releases a photo on Instagram with the following caption: "ud83dudc81ud83cudffc"., Image: 347330556, License: Rights-managed, Restrictions: *** No USA Distribution *** For Editorial Use Only *** Not to be Published in Books or Photo Books *** Handling Fee Only ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA

U današnje se vrijeme u jednom zaista svi slažu – u procesu koji donosi novi život zaista ne bi trebalo biti ni trunke srama, a ožiljak od carskog reza samo je podsjetnik da je različitosti ljudskog tijela itekako potrebno slaviti.

Kako osigurati „glatki“ proces zacjeljivanja?

Ipak, briga o estetici tijela također ne bi trebala biti predmet osude – a činjenica da želite maksimalno umanjiti vidljivost ožiljka nikako ne znači da se svog tijela sramite, već samo da želite u njemu uživati u potpunosti.

Što možete poduzeti nakon carskog reza kako bi proces zacjeljivanja prošao „glatko“, a ožiljak bio što neprimjetniji?

Prije svega – ne žurite. Iako je važno kretati se, odmor je zapravo ključan u prvih nekoliko dana nakon carskog reza. Znamo da se regeneracijski procesi u tijelu događaju samo kad spavamo i mirujemo, pa je važno osigurati tijelu dovoljno vremena za odmor. Osim toga, ne zaboravite na kvalitetnu prehranu i dovoljno tekućine – u procesu zacjeljivanja kože hidriranost organizma jedan je od ključnih preduvjeta, a manjak nutrijenata ili vlage odrazit će se i na kvalitetu i izraženost ožiljka.

Nakon odmora – ključna je njega

Kad je u pitanju tretiranja same rane, odnosno mjesta reza, postoji nekoliko ključnih smjernica – održavajte mjesto reza čistim, po potrebi (i u dogovoru s liječnikom) održavajte razinu boli pod kontrolom, a na sve znakove upale upozorite svog liječnika na vrijeme.

Kakao bi rana zarasla što brže, a formirani ožiljak bio što kvalitetniji, preporučuje se barem nekoliko tjedana izbjegavati teže fizičke poslove, te prije bilo kakvog tretiranja mjesta ožiljka pričekati potpuno zarastanje rane.

Stručnjaci tvrde da za minimiziranje ožiljka postoji „idealan tajming“ – važno je prije korištenja preparata za minimiziranje ožiljka pričekati da rana u potpunosti zaraste, no jednako je važno početi tretirati ožiljak dok je još „nov“, jer je mnogo teže utjecati na izgled i izraženost ožiljaka starijih od 6 mjeseci.

Najkorisniji sastojci u smanjenju ožiljnog tkiva

Iz tog razloga specijalizirane proizvode za smanjenje ožiljnog tkiva potrebno je koristiti odmah nakon potpunog zacjeljenja rane, jer su naredni mjeseci period u kojem ožiljak zacjeljuje u dubljim slojevima te u tom vremenu na njegov izgled možemo bitno utjecati. Lijekovi koji se koriste u tom periodu moraju imati kontroliranu kvalitetu i klinički ispitanu formulu s dokazanim djelovanjem na izgled ožiljnog tkiva.

BROKEN STAR, Analeigh Tipton, 2018., Image: 388383951, License: Rights-managed, Restrictions: FBMD01000a9c0d0000ce6b0000d4ae00000ab4000033bf0000c6c6000041120100cf2a01002a380100444c0100d7de0100, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett

Jedan od najkorisnijih sastojaka u minimiziranju ožiljka je heparin, koji omekšava strukturu tkiva, ima protuupalna svojstva i sprječava oticanje.

Klinički dokazana učinkovitost

Osim toga, sastojci poput vodenog ekstrakta luka imaju prirodno snažna antibakterijska i protuupalna svojstva te pomažu u sprječavanju prekomjernog rasta ožiljka i formiranja izbočenih, naglašenih ožiljaka. U kombinaciji s alantoinom, poznatom po lakom prodiranju kroz kožu, ovakva se kombinacija sastojaka smatra izvrsnim rješenjem i za uklanjanje svrbeža i omekšavanje strukture tkiva oko rane.

Taylor Hill (/ 22.03.2018): Todays mood @guyaroch"", Image: 366902433, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Odabirom proizvoda koji kombinira sastojke klinički dokazane učinkovitosti, na ožiljak ćemo djelovati sinergijski, a rezultati će biti primjetni već nakon nekoliko tjedana korištenja. Crvenilo kože postupno će se povlačiti, tkivo će postati sve elastičnije, a izbočena područja počet će se povlačiti. Kad je riječ o ožiljku od carskog reza, tretiranje može potrajati između 3 i 6 mjeseci, jer se ožiljno tkivo obnavlja znatno sporije od ostatka organizma, no uz proizvod po preporuci dermatologa taj će proces biti značajno lakši.

Contractubex® gel, jedini lijek za sprječavanje i liječenje starih i novih ožiljaka nakon što rana zacijeli* poslije operacija, nezgoda ili opeklina.

Contractubex® gel se nanosi ili nježno umasira na tkivo ožiljka nekoliko puta dnevno. U slučaju starijih i tvrđih ožiljaka ostavite gel djelovati ispod zavoja tijekom noći. Ovisno od veličine i debljine ožiljka je nužno da tretman traje nekoliko tjedana ili mjeseci.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Contractubex® gel je bezreceptni lijek.

* Baza lijekova, HALMED, pretraženo prema ATK D03A

 

Plaćeni oglas o lijeku

Pročitajte još i ...