Što se događa kada koristite kozmetiku neprimjerenu svojim godinama?

Vanjski faktori poput zagađenog zraka, stresa, nedovoljno sna i loše prehrane utječu na našu kožu, čineći je osjetljivijom. Uz to, korištenje proizvoda koji isušuju i dehidriraju kožu, poput teške šminke, ili nepravilno čišćenje lica dodatno utječu na sveukupno stanje kože koje je još i gore kada lice ne dobiva njegu koja mu je potrebna.

Sve to rezultira lošim stanjem kože za koju onda nerijetko sami procjenjujemo „štetu“. Mnogi se tada odlučuju za „jače“ proizvode namijenjene zrelijoj koži, nadajući se da će tako brže obnoviti kožu i popraviti njezino stanje.

Korištenje proizvoda namijenjenih zrelijoj koži u 20-ima nema smisla jer je u 20-ima potrebno vrlo malo sastojaka koji stimuliraju kolagen. Pročitajte zašto.

Oct. 21, 2015 - New York, New York, USA - Gigi Hadid and Kendall Jenner attend the Balmain x H&M collection show at 23 Wall Street on October 20, 2015 in New York City., Image: 263462534, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Entertaiment

20-e

Sredinom 20-ih u svrhu prevencije starenja najbolje je koristiti antioksidanse. Primjerice, vitamin C u koži ima antioksidativno djelovanje te je štiti od slobodnih radikala koji oštećuju kožu i čine je starijom. Ima mogućnost neutralizacije slobodnih radikala i stvara svojevrsnu barijeru od štetnih tvari izvana. Osim toga, vitamin C sprječava sintezu melanina i time sprječava razvoj hiperpigmentacija i diskoloracija na koži, a može i posvijetliti postojeće, kao što su one nastale nakon akni.

Ukoliko ste u 20-ima i imate problema s podočnjacima, pomoći će vam hidratantna krema. Vodite računa o tome kako koža prihvaća kremu – ako krema koju koristite za okoloočno područje izaziva isušivanje kože ili natečenost, znači da je ili koristite previše ili da vam još nije potrebna. Treba imati na umu da je manje više kada je riječ o njezi kože područja oko očiju.

23rd Annual Critics' Choice Awards. Barker Hangar, Santa Monica, CA. Pictured: Gal Gadot. EVENT January 11, 2018 Job: 180111A1, Image: 359939639, License: Rights-managed, Restrictions: 000, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Bauer Griffin

30-e

U 30-ima polako počinje opadati razina vitamina, minerala, antioksidansa, hidratacije, kolagena, elastina i hijaluronske kiseline u tijelu. Ako u 30-ima primijenite proizvode namijenjene koži u 40-ima, ne činite veliku grešku. Takvi proizvodi mogu vam pomoći u očuvanju kolagena, elastičnosti i hijaluronske kiseline odgovorne za svježu kožu koja apsorbira ono što joj je potrebno.

Bez obzira na dob, ključno je paziti na zaštitnu barijeru kože koja nas štiti od zagađenog zraka, UV zračenja i dima. Iako je u 20-ima koža otpornija na takvu vrstu oštećenja, približavajući se 40-ima i 50-ima počinje opadati razina ulja koju koža proizvodi – koža postaje suha, tijelo apsorbira manje vitamina i minerala što znači da koža dobiva manje hranjivih tvari. U toj dobi počinje potreba za proizvodima kao što su ulja (npr. arganovo) i vitamini B i C.

Elle Fanning (L), Nicole Kidman (C) and Kirsten Dunst arrive at a photocall for the film "The Beguiled" during the 70th annual Cannes International Film Festival in Cannes, France on May 24, 2017. Photo by /UPI, Image: 357117222, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI

Njega kože prema godinama

Dakle, u 20-ima je dovoljno koristiti kremu za sunčanje sa zaštitim faktorom i vitamin C (ili druge antioksidanse). Prema 30-ima možete započeti s njegom područja oko očiju koja sadrži vitamin A ili druge sastojke poput hijaluronske kiseline.

U 30-ima se i dalje držite vitamina C i krema sa zaštitnim faktorom, a možete započeti i s proizvodima koji potiču obnavljanje stanica. U noćnu njegu možete uključiti preparate na bazi retinola i one koji potiču proizvodnju kolagena.

U 40-ima je uz standardnu njegu dobro uvesti proizvode koji sadrže hijaluronsku kiselinu, dok bi u 50-ima trebali koristiti proizvode koji sadrže vitamine C i E te peptide koji potiču regeneraciju elastina i kolagena.

Pročitajte još i ...