6 sastojaka na koje biste trebali pripaziti ako imate osjetljivu kožu

Čisti proizvodi, čisti sastojci, čiste formule…. Koji god izraz odabrali, sigurno ste ga u posljednjih nekoliko godina navikli viđati u svijetu kozmetike, no znate li što se iza tih izraza krije i zašto smo proizvode počeli dijeliti na „čiste“ i „manje čiste“?

Čisti ne znači isto što i prirodni

Iako ćemo u mnogim slučajevima naići na izvore koji izraze „čisti“ i „prirodni“ koriste kao sinonime, u beauty svijetu te pojmove zaista ne biste smjeli miješati. U čemu je prava razlika i kako proizvodi iz svake navedene kategorije utječu na zdravlje kože?

Kada neki proizvod ili njegove sastojke opisujemo kao prirodne, pod tim podrazumijevamo prvenstveno čistoću korištenih sastojaka. Kupci u potrazi za prirodnim proizvodima najčešće žele formule čiji su sastojci dobiveni iz prirodnih izvora, umjesto sintetički stvorenih. S druge pak strane, „čistoća“ proizvoda u beauty žargonu ne odnosi se na to jesu li sastojci prirodni ili umjetni, već na to je li njihova učinkovitost i sigurnost ispitana nepristranim istraživanjem.

U tom kontekstu, proizvod se može smatrati čistim samo ako su njegovi sastojci dokazano korisni za kožu, ne uzrokuju nikakve štetne reakcije, a njihovo odlaganje ne uzrokuje štetu okolišu – što podrazumijeva i da su svi sastojci dobiveni iz održivih izvora (prirodnih ili umjetnih).

Koža ih prepoznaje i prihvaća bez smetnji i iritacija

Prema tome, niti će svaki prirodni sastojak biti „čist“ (ako je dobiven na ekološki neodrživ način), niti će svaki čisti sastojak biti prirodan. Ključno je zadovoljiti jedan parametar – proizvod se može smatrati čistim samo ako svi njegovi sastojci dokazano sigurni za ljude i okoliš, ili barem ne smije postojati dokaz da nisu sigurni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by stuff her face (@_stuffherface) on

Najbolji primjer za tu tezu dala je Tiffany Masterson, osnivačica i vlasnica iznimno popularnog branda „čiste“ kozmetike – Drunk Elephanta. Izjavila je za Shape magazin da ona čiste proizvode objašnjava kao biokompatibilne. To znači da ih koža i organizam prepoznaju, prihvaćaju, apsorbiraju i koriste bez iritacija, osjetljivosti, nastanka smetnji ili bolesti – pri čemu naglašava da te kriterije jednako dobro mogu zadovoljiti prirodni i sintetički dobiveni sastojci.

Drunk Elephant C-Tango™ Multivitamin Eye Cream, kao i svi proizvodi ovog branda, odlikuje se titulom čistog proizvoda. Sadrži peptide, 5 formi vitamina C, superoksid dismutazu i vitamin E, kojima učvršćuje, pomlađuje i vraća sjaj području oko očiju.

Sumnjivih 6 – s njima proizvod ne može biti čist

U moru sastojaka koje danas pronalazimo u proizvodima, vrlo je često teško znati koje točno sastojke izbjegavati, a koji su ipak potpuno sigurni za korištenje. Kao što je ranije spomenuto, činjenica da je neki proizvod sintetički stvoren uopće ga ne čini štetnim za kožu – kako onda odijeliti zaista štetne?

Generalno načelo kojim se trend „čistih“ proizvoda vodi je da sadrže samo sastojke koji su nužni, bez dodataka koji ne služe njezi kože. U skladu s tim, postoje 6 kategorija sastojaka koji su prikladno nazvani „sumnjivih 6“, a pobornici čistog pokreta u njezi lica smatraju kako bismo trebali u potpunosti izbjegavati proizvode koji sadrže bilo koju od tih kategorija, a riječ je o silikonima, isušujućem alkoholu, kemijskom SPF-u, spoju pod nazivom natrijev lauret sulfat, kao i bojama i parfemima.

Vichy Minéral 89 dnevni je booster namijenjen revitalizaciji svih tipova kože, a u sastavu ima tek nekoliko sastojaka nužnih za ljepotu i zdravlje kože – ljekovitu mineraliziranu vodu obogaćenu s 15 esencijalnih minerala te hijaluronsku kiselinu prirodnog podrijetla, zahvaljujući kojima kožu hidratiziraju i omekšavaju, bez začepljenih pora i iritacija.

Ne brinite, zadovoljenju ovih šest kategorija streme brandovi izuzetno strogog pogleda na čistoću sastojaka, no baš svaki proizvod kojeg nanosite na lice trebao bi biti čist od parabena, ftalata, sulfata i petrokemikalija.

Benefiti čistih proizvoda za kožu

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih se ljudi odlučuju okrenuti čišćim proizvodima je preosjetljivost njihove kože i povećana sklonost iritacijama, posebice nakon eksperimentiranja s raznolikim kremama, serumima, maskama i pilinzima.

Prelazak na proizvode čiji su sastojci čisti i minimalni, pomaže koži očistiti se od toksina i smanjiti rizik od iritacija, crvenila i osjetljivosti. Kao što je ranije napomenuto, okretanje čišćim proizvodima ne znači nužno okretanje prirodnim proizvodima, jer su brojni umjetno stvoreni sastojci potpuno sigurni i korisni za kožu te se smatraju vrlo čistima. Pažnju je važno obratiti na dokaze – svi sastojci koji dokazano pomažu koži bez da nju štetno djeluju smatraju se čistima.

Tata Harper jedan je od najpoznatijih čistih brandova, a Repairative Moisturizer postao je neizostavan dio njege ženama u zrelijim godinama, kao i onima čija je kože suha. Osim hidratacije, licu pruža mekoću, njegu i zaštitu, bez začepljenih pora i iritacija.

Jesu li nužno i skuplji?

Jedan od najčešćih prigovora trendu čistih proizvoda je cijena. Većina kupaca smatra da će proizvod automatski biti mnogo skuplji ako je proizveden na ekološki prihvatljiv način, a njegovi su sastojci dobavljeni iz održivih izvora i dokazano nisu štetni za kožu niti okoliš. Je li to nužno istina?

Iako je cijena „clean“ proizvoda najčešće nešto viša od ostatka konkurencije, činjenica je kako kod njih ipak dobivate više za svoj novac. S obzirom na to da ne koriste „punila“, nepotrebne parabene i silikone, više mjesta ostaje za prave aktivne sastojke, što donosi i više koristi za kožu.

Pročitajte još i ...