Sunce, plivanje, prehrana – kako se ponašati nakon estetskih zahvata ljeti?

Estetska operacija predstavlja veliku prekretnicu u životu osobe jer ne samo da popravlja izgled, već i samopouzdanje! Upravo zato toliko iščekivanu operaciju pacijentice često jedva dočekaju, pa i pokušavaju ubrzati oporavak – iako se u tome krije jedna od najvećih zamki.

Naš je organizam vrlo kompleksan “stroj” – stotine međuovisnih procesa odvijaju se istovremeno, a prirodni tijek regeneracije jednostavno zahtijeva vrijeme – zato se naoružajte strpljenjem.

Ne zaobilazite upute liječnika

I skroz je jasno zašto se pokušava ubrzati oporavak – jedva čekamo pokazati svoje novo tijelo – pogotovo ljeti, pa pokušavamo na sve moguće i nemoguće načine skratiti vrijeme oporavka i ubrzati odlazak na plažu. No, zaobilazeći upute liječnika koje se nikada ne daju “samo tako” – možemo ozbiljno ugroziti ne samo estetski rezultat operacije, već i svoje zdravstveno stanje.

Pa da ponovimo gradivo – prema preporuci liječnika, ove stvari nikako nemojte raditi!

Ne pokušavajte izdržati bol

Bol, otekline i masnice sastavni su dio postoperativnog oporavka i besmisleno ih je pokušati izdržati. Mnoge pacijentice i pacijenti pokušavaju ubrzati oporavak držeći se mišljenja da će im sredstva protiv bolova usporiti proces oporavka. No, upravo je suprotno, izdržavanje boli samo dovodi do iscrpljivanja organizma što zauzvrat produžuje vrijeme koje tijelu treba da bi se vratilo “na staro”.

Krećite se, ali ne previše!

Iako je potrebno, ovisno o zahvatu, neko vrijeme oporavljati se u krevetu, ipak je kretanje nakon toga poželjno. Možda se nećete osjećati dovoljno dobro da prehodate nekoliko kilometara, ali lagana šetnjica po stanu ili oko zgrade učinit će čuda za vaš postoperativni oporavak. Naime, kretanjem potičemo cirkulaciju koja je vrlo važna kako bi svi nutrijenti iz krvi došli do bitnih dijelova tijela, pa tako i do ožiljka i do mjesta koje je bilo podvrgnuto operativnom zahvatu.

Lagane šetnjice su dobrodošle, ali veće fizičke aktivnosti nisu! Odlasci u teretanu, plivanje, pa čak i nošenje djece ili naporniji kućanski poslovi spadaju u domenu – radit ću to kad se oporavim. Napornije fizičke aktivnosti podižu krvni tlak koji potom utječe na dodatnu pojavu oteklina, pa čak i upale. Također, vrlo je važno napomenuti da fizički napor može uzrokovati i pucanje ožiljaka, a to nikako ne želimo! Vjerujte nam na riječ – isplati se pridržavati se režima “poštede” koliko god liječnik savjetuje – rezultati će biti bolji, a komplikacije manje vjerojatne.

Izbjegavajte sunce

Ako ste godišnji odlučili iskoristiti za tako željenu estetsku intervenciju na licu, imajte na umu da bi se trebali kloniti sunca. Operacija može poremetiti normalnu cirkulaciju na području zahvata čineći je osjetljivijom na sunce i na opekline.

Uz sve to UV zrake oštećuju kožu i DNK – kada je riječ o ožiljcima, taj scenarij je vrlo loš jer može trajno utjecati na zacjeljivanje i ožiljka i kože oko reza. Tkivo ožiljka je ispunjeno međustaničnom tvari u kojoj je između ostaloga prisutan i kolagen i elastična vlaka koja se pod utjecajem UV zraka oštećuju, čineći oporavak sporijim i težim.

Ako već ne možete izbjeći izlaganje suncu, obavezno nanesite dovoljnu količinu SPF-a te odjenite prozračnu i laganu odjeću koja prekriva većinu tijela!
Osim toga, nakon nekih estetskih zahvata potrebno je nositi elastične zavoje ili posebnu medicinsku steznu odjeću koja pospješuje cijeljenje i sprječava nastanak komplikacija – a ispod takve odjeće često je teško je izdržati duže vrijeme na visokim temperaturama… Zato – držite se hlada, jedite laganiju hranu i izbjegavajte teže fizičke napore.

Pijte vodu

Iako je riječ o preporuci za uobičajeno ponašanje tijekom vrućih ljetnih mjeseci, osobe nakon operacijskih zahvata trebale bi piti veću količinu vode – osim što će pojačana hidracija organizma ubrzati izmjenu tvari, pospješiti oporavak i pomoći tijelu u zacjeljivanju, osigurat će i bolju kvalitetu kolagenskih i elastinskih vlakana u koži – što vodi do bržeg oporavka, ali i manje vidljivih ožiljaka.

Nažalost, nema ni plivanja

Kada su u pitanju veći kirurški estetski zahvati poput smanjivanja ili povećanja grudi te liposukcije plivanje je strogo zabranjeno! Osim što plivanje spada u kategoriju težeg fizičkog napora, vode stajačice poput bazena su prepune patogena koji organizmu u oporavku mogu nanijeti daleko više štete nego koristi. Morska voda pogodnija je opcija, no nikako u prvim tjednima nakon operacije. Naročito kada su u pitanju ožiljci čije se tkivo stalno nadograđuje i obnavlja.

Organizirajte obroke

Ponavljamo – fizička aktivnost je poželjna, ali kratko i umjereno. Svakako, odlazak u trgovinu i nošenje vrećica na 3. kat spada u domenu – ovo ne smijete raditi. Stoga pokušajte organizirajte nutricionistički vrijedne i kalorijski bogate obroke koji će vam pomoći ubrzati oporavak. U svoju prehranu svakako uključite vitamin C koji sudjeluje u proizvodnji kolagena, dok cink sudjeluje u bržem zacjeljivanju kože. Lakša, dijetna hrana bogata proteinima poput riže i piletine ili zrnatog i svježeg sira omogućuju vraćanje snage, a i takva prehrana se uglavnom preporučuje nakon zahvata.

Opustite se

Iako ste godišnji odmor iskoristili za dugo planiranu estetsku operaciju i u nekim ljetnim radostima ne možete uživati, to ne znači da je ljeto nepovratno izgubljeno.

Dapače, ako ćete poštivati preporuke liječnika i pridržavati se potrebnih pravila, u ljetu možete uživati – preporučujemo uz omiljenu knjigu, na plaži pod debelim hladom. Jednom kada završi postoperacijsko razdoblje oduševit ćete prvenstveno sebe svojim novim tijelom, a onda i sve druge. Sreća se vidi na onome koji je nosi!

Pročitajte još i ...