Svaki se nos može operirati: pogledajte radove top stručnjaka

„U današnje doba metode odabira kirurga ili bilo kojeg drugog liječnika ne razlikuju se od načina na koji biramo arhitekta, građevinara itd. Imamo na raspolaganju internet, stručne i znanstvene reference, priopćenja bivših pacijenata, mišljenja kolega ili suradnika… U toj poplavi dostupnih informacija za laika je često teško razlikovati bitno od komercijalnog, supstancijalno od površnog“, u jednom nam je intervjuu rekao prof. dr. sc. Mislav Gjurić, vlasnik renomirane zagrebačke Poliklinike Sinteza i jedan od najpoznatijih stručnjaka u regiji kad je riječ o operacijama nosa.

“I dalje vrijedi jednostavna činjenica – najbolja reklama je zadovoljan pacijent. Vaš kirurg treba biti stručan, iskusan, pratiti razvoj medicinske tehnike i imati osjećaj za estetiku“, rekao nam je ovaj otorinolaringolog, a mi smo krenuli baš tim smjerom.

Prof. dr. sc. Mislav Gjurić, vlasnik Poliklinike Sinteza

Njegova nas je karijera impresionirala, no još nas je više oduševio uvid u „galeriju“ njegovih radova, nakon koje čovjek doista postane svjestan koliko je nos bitan faktor u izgledu lica.

Ima li ijedan celebrity svoj nos? Odgovor potražite OVDJE.

Operacija koja zadire u osobnost pacijenta

„Operacija nosa jedan je od kirurških zahvata kojim se najizravnije zadire u osobnost pacijenta i stoga predstavlja jednu od najodgovornijih estetskih operacija“, govori dr. Mislav Gjurić, kojeg je na globalnu top ljestvicu liječnika svrstala činjenica da je jedan od malobrojnih kirurga u svijetu koji izvodi najkompliciranije operacije na slušnom živcu kod tumora i ostalih bolesti u području baze lubanje.

A osim što je odgovorna iz perspektive utjecaja na cjelokupni dojam osobe, odgovorna je i zato jer je s kirurškog aspekta jedna od najkompleksnijih estetskih operacija koje se izvode na licu.

Prof. dr. sc. Mislav Gjurić, vlasnik Poliklinike Sinteza

Zbog središnje pozicije nosa, njegovog kompleksnog trodimenzionalnog oblika i često nepredvidljivog zarastanja, kod rinoplastike dakle nema prostora za pogreške. Ipak, one se događaju pa je operacija nosa jedan od zahvata nakon kojeg se najčešće traži revizijski postupak, odnosno reoperacija. A za nju je posebno važno odabrati vrhunskog stručnjaka.

Sekundarna rinoplastika

„Revizijska ili sekundarna rinoplastika još je zahtjevnija od uobičajene jer su prirodne strukture nosa već izmijenjene, slabija je prokrvljenost tkiva što uzrokuje i lošije cijeljenje, ponekad se javlja nedostatak `materijala`, a rezultat je često i estetski i funkcionalno nezadovoljavajući stoga pacijent dolazi sa željom da utječem na jedan ili oba problema.

Rezultati sekundarne rinoplastike

Najčešći problemi koje viđam su neravnine, kako hrpta tako i cijelog nosa, asimetrije nosnica, širok, okrugao vršak nosa…“, govori dr. Gjurić, koji pri rješavanju tih problema – uz revizijsku rinoplastiku – paralelno koristiti nekirurške metode kamuflaže lipofilingom, filerima ili drugim preparatima kako bi se postigao najbolji i najprirodniji izgled nosa.

Kako se nos može vizualno smanjiti filerom, pogledajte OVDJE.

A baš je po takvima ovaj ekspert – u čijoj praksi čak 20 posto operacija nosa otpada na korekcije prethodnih rinoplastika – najpoznatiji.

Unutarnji i vanjski pristup

Većinu estetskih operacija nosa profesor Mislav Gjurić vrši bez vidljivih, vanjskih rezova na koži lica pomoću unutrašnjeg ili endonazalnog pristupa: ta zatvorena tehnika pretpostavlja preciznost, vrhunsku kiruršku tehniku i iskustvo, a tim se pristupom uspješno rješavaju i najkompleksnije deformacije nosa.

Otvorena se pak rinoplastika koristi kod zahtjevne korekcije nosnog vrška, gdje su otvorene nove mogućnosti oblikovanja hrskavica – često baš u slučaju sekundarne rinoplastike.

Na uspjeh operacije nosa značajno utječe struktura kože i potkožnog tkiva samog pacijenta. „Debela i masna koža i potkožje mogu s jedne strane dobro prikriti male neravnine koje se ponekad javljaju, ali s druge strane onemogućiti fino oblikovanje kod smanjivanja i sužavanja nosa. S druge strane, tanka koža zahtijeva poseban oprez i preciznu kiruršku tehniku vrsnog kirurga s velikim iskustvom“, otkrio nam je dr. Gjurić.

Razlozi za operaciju

Najčešći razlozi za korekciju su grbavi ili krivi nos, koji su posljedica ozljede ili prirođenog stanja. Također, nakon ozljede ili prethodnih rinoplastika, zbog manjka potpornih koštanohrskavičnih struktura može se razviti sedlasti nos. Njegova je korekcija vrlo  zahtjevna i pretpostavlja korištenje hrskavičnih i drugih transplantata.

Širok vršak nosa, zadebljan vršak nosa i spušten vršak nosa najčešće su korekcije na nosnom vršku. Uz to uobičajene su i korekcije oblika nosnica i nosnih krila. To su vrlo osjetljivi zahvati koji zahtijevaju veliko iskustvo i znanje. Izbor prikladne tehnike razlikuje se od slučaja do slučaja, a sastoji se od preoblikovanja nosnih hrskavica, njihova postavljanja u pravilan položaj i učvršćenja.

Mnogi klijenti/pacijenti često ne mogu točno opisati što ih na njihovu nosu smeta te je stoga glavni zadatak pacijentu pojasniti pravu podlogu deformacije te stvarne mogućnosti korekcije. Uspostavljanje odnosa razumijevanja i povjerenja između liječnika i pacijenta ključno je za konačan uspjeh. Metode kompjuterizirane simulacije izgleda nosa nakon operacije u velikoj mjeri doprinose pacijentovu boljem razumijevanju načina na koji promjene oblika nosa utječu na cjelokupan izgled lica“, rekao nam je naš sugovornik, kojeg smo pitali i koliko traje oporavak.

Je li veći problem preoperiran ili nedovoljno operiran nos? Pročitajte OVDJE.

Tamponada nije nužna

“Korekcija nosa završava postavljanjem zaštite od flastera, gipsa ili plastičnog materijala čija je funkcija zadržati oblik i položaj nosa u prvih 7-10 dana, do zarastanja. Tamponada nosa nakon rinoplastike rijetko je nužna, i njezino izbjegavanje olakšava i ubrzava oporavak. Otečenost nosa i lica je individualna, a ovisi o težini same operacije i reakciji pacijentova tkiva. Većina otoka splasne unutar dva tjedna, a oporavak se može ubrzati uporabom protuupalnih lijekova, krema za lice i kapi za nos. Izvrsne rezultate u smanjenju postoperativnih tegoba i značajnom ubrzanju oporavka postižemo jedinstvenom kombinacijom s biorezonancom koju radimo jednom prije operacije i nekoliko puta nakon”, objašnjava ovaj poznati liječnik.

Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je nakon dva tjedna, a ovisi o individualnoj situaciji. Veću fizičku aktivnost valja izbjegavati u naredna dva mjeseca. Važno je razumjeti da je za proces cijeljenja/oporavka nakon estetske rinoplastike potrebno barem šest mjeseci do godine dana da nos poprimi svoj konačni izgled, stoji na stranicama Poliklinike Sinteza.

Pročitajte još i ...