Sve što trebate znati prije tretmana hijaluronskim filerima

German fashion icon Heidi Klum in a new image for Astor Beauty 207 collection., Image: 330507747, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Svojom pojavom fileri su napravili revoluciju i potpuno preokrenuli standarde u estetskoj medicini. Prvi fileri pojavili su se prije 30-ak godina, a bili su rađeni od životinjskog kolagena.

Nakon toga slijedili su fileri punjeni silikonom, a kasnije, napretkom estetske medicine, u filerima se počela primjenjivati hijaluronska kiselina koja je sastavni dio kože. Starenjem se u koži gubi hijaluronska kiselina te ona postaje suha, naborana i neelastična. Daljnjim razvojem tehnologije hijaluronska kiselina postaje sve kvalitetnija i trajnija, a rezultati sve bolji.

Za što se koriste fileri?

Fileri su danas jedan od najpopularnijih estetskih tretmana. Njima se mogu korigirati bore, podočnjaci, usne, obrazi, nos i konture lica.

Woman holding arm in front of face, portrait, Image: 296302807, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, PhotoAlto

Dakle, dok botox briše bore mimike, dermalni fileri vraćaju izgubljeni volumen i preoblikuju neke dijelove lica. Putem filera u kožu se unosi određena količina hijalurona. Neki fileri stavljaju se na samu kost i u prvom redu služe za vraćanje izgubljenog volumena, dok se drugi stavljaju u kožu, najčešće u dermis ili subdermalno.

Fileri koji se apliciraju u kožu djeluju direktno tako da povećavaju volumen, uklanjajući boru, ali i indirektno putem poticanja sinteze kolagena. Fileri ili punjači na bazi hijalurona su biokompatibilni i biorazgradivi te je mogućnost alergijskih reakcija svedena na minimum.

Pročitajte i: Dr. Željana Bolanča: Zamka 1 ml filera

Što radi hijaluronska kiselina?

Zadatak hijaluronske kiseline je da popunjava prostor vežući vodu i na taj način održava kožu bez bora. Hijaluronska punila (fileri) nježno ublažavaju znakove starenja ili poboljšavaju postojeće stanje. Djeluju tako da revitaliziraju, podižu i definiraju.

Smanjuju i izglađuju bore – ubrizgavanjem u kožu ispod bore potiskuju kožu prema gore te je zaglađuju i vraćaju joj svježinu. Osim toga, djeluju na volumen i elastičnost čime se dobiva učinak podizanja na obrazima i bradi te suptilno preoblikuju i redefiniraju usne crte i crte lica (jagodice i bradu).

Injektiranjem filera u kožu postiže se ne samo popunjavanje bora i vraćanje izgubljenog volumena, već i hidratacija kože, a dokazano je da dolazi i do regeneracije kolagena kao i stvaranja novog.

Fileri prema namjeni

Za hidraciju kože koriste se fileri s najmanjom koncentracijom hijaluronske kiseline, a učinak traje nekoliko mjeseci. Kod korekcije bora, usana i podočnjaka apliciraju se fileri veće koncentracije i veličine čestica hijaluronske kiseline, a rezultati traju 6 do 9 mjeseci.

fillers needle

Oblikovanje lica, kontura i obraza radi se filerima koji imaju najveću koncentraciju i veličinu čestica, a učinak traje 16 do 20 mjeseci.

Bitno je da liječnik prije tretmana otvori kutiju pred vama i izvadi filer koji mora odgovarati deklaraciji. U njemu je i naljepnica koja je ujedno i „osobna karta“ filera i koju vam liječnik treba zalijepiti na vaš karton nakon aplikacije.

Jedan od najpoznatijih brandova na svijetu, Restylane, ima čitavu paletu proizvoda namijenjenih za različite ciljeve (od uklanjanja blažih i dubljih bora, do popunjavanja volumena, definiranja crta lica, lifting efekta, poboljšanja kvalitete kože…), stoga je, ukoliko razmišljate o tretmanu filerima, najbolje razgovarati s liječnikom koji će vam preporučiti koji filer izabrati.

Barbara Palvin (realbarbarapalvin / 22.11.2017): "PILGRIM SS18, Image: 355966478, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Kada fileri nisu dovoljni?

Fileri mogu pomoći do određenog trenutka, međutim, u nekom trenutku oni više nisu dovoljni za pomlađivanje lica.

Iako uvijek mogu pomoći, najbolje djeluju u 40-ima kada operacija nije potrebna. U 50-ima, zbog pojačane ptoze, odnosno pada kože i strukture muskulature lica i vrata, pomoć filera i botoxa umjerenijeg je karaktera, a nakon 55. ili 60. godine efekt botoxa i filera uglavnom je minimalistički, iako ovisi od osobe do osobe. Tada se efekt podizanja muskulature i uklanjanja suviška kože lica više ne može više postići filerima.

Čak i najveći svjetski stručnjaci koji rade s filerima slažu se da je face lifting u određenoj točki života definitivno bolja opcija. Ipak, treba napomenuti da je pristup individualan jer ima onih koji odlično izgledaju i u 60-ima pa tada i primjena filera još uvijek ima smisla.

Pročitajte još i ...