Sasvim drugačiji pristup njezi kože: francuska formula za mladolikost i sjaj

Na predstavljanju anti-ageing linije Synbionyme Progena bazirane na probioticima i prebioticima, doktor farmacije Michel Bohbot – koji je specijalizirao biologiju kože na pariškom Sveučilištu – dao je prisutnima zanimljivu usporedbu.

„U želji da pomognete gladnom čovjeku imate dvije mogućnosti: možete mu ponuditi ribu na pladnju, ili ga možete naučiti kako da tu ribu ulovi sam. Taj se pristup može primijeniti i na njegu kože, kojoj Progena anti-ageing linija omogućuje mudriju opciju – da si nauči pomoći sama“, rekao je znanstvenik iza kojeg je zadivljujući staž: više od 30 godina rada u području farmaceutske i kozmetičke industrije.

Važnost mikrobiote

S obzirom na fascinantan životopis – bio je generalni direktor Laboratorija Uriage i Bioderme te direktor Pierre Fabre Dermatology – nije bilo teško zaključiti da se odlučio na malo drugačiji pristup skincareu.

Brend Synbionyme bazira se, naime, na sastojcima koji potiču kožu da se zaštiti i sama održava zdravom. A onda će se, naglasio je ovaj francuski znanstvenik, i proces pojave znakova starenja usporiti.

Područje koje je u središtu interesa Michaela Bohbota je biološka obrana kože s naglaskom na mikrobioti – zajednici svih bakterija, virusa i ostalih mikroorganizama, a proizvodi brenda Synbionyme baziraju se na probioticima i prebioticima koji uravnotežuju taj sustav i tako pomažu koži da vlastitom zaštitnom barijerom spriječi upale i pojavu raznoraznih nepravilnosti.

Tri barijere

Kako bi koža što dulje ostala lijepa, glatka i sjajna – jednom riječju mladolika – važno je, naglasio je osnivač linije dr. Bohbom, osnažiti te njezine zaštitne barijere: mehaničku, imunosnu te mikrobnu koja ovisi o kvaliteti mikrobiote. U današnjim uvjetima života to nije nimalo lako jer je koža konstantno „u obrambenoj poziciji“ – izložena stalnim onečišćenjima, UV zrakama, klimatizaciji i s njom povezanim temperaturnim šokovima, pogrešno odabranim kozmetičkim preparatima…

Tih je „agresora“ toliko da u jednom trenutku njezine zaštitne funkcije naprosto postanu preopterećene, što dovodi do raznih poremećaja – akni, sivog tena, dehidriranosti, a onda i prijevremenih znakova starenja poput hiperpigmentacija i bora.

U svojim je laboratorijima Synbionyme razvio anti-ageing liniju koja je dorasla izazovima koje pred kožu stavlja suvremenost: preparati se baziraju na kompleksu PRO-B3 koji sadržava probiotik (modificirani ekstrakt membrane kvasca), prebiotik (ekstrakt sjemena piskavice) te masne kiseline omega 3, 6 i 9 (organsko laneno ulje).

Inovativna formula ovog „multiobrambenog sustava“ prisutna je u svim skincare proizvodima Synbionyme, a ovaj je put u središtu bila anti-ageing linija Progena Wrinkles & Firmness: Lift Cream, Lifting Night Cream te Eye Contour. Preparati se baziraju na ekskluzivnoj kombinaciji aktivnih sastojaka: osim kompleksa PRO-B3 – koji ojačava barijeru kože i osigurava joj čvrstoću – tu su još i tripeptid 38 koji potiče sintezu kolagena, elastina i hijalurona, glikolna kiselina zaslužna za regeneraciju te jedan od najjačih antioksidansa vitamin E.

Dnevnoj je kremi dodan vitamin C, dok je adut noćne bakuchiol, prirodna inačica retinola. On je zaslužan za popunjavanje dubljih bora i finih linija, ublažavanje crvenila i hiperpigmentacija te elastičnosti i čvrstoće.

Koža je nakon nanošenja mnogo mekša i baršunasta na dodir – među ostalim i zato jer je koži vraćena vlaga. Učinak hidratacije je očaravajući: nakon osam sati koža je vlažnija 88 (dnevna krema), odnosno 122 posto (noćna krema). Bore su smanjene, blistavost je povećana, a ojačana je i veza između dermisa i epidermisa, što itekako utječe na čvrstoću kože.

A za sve su to, među ostalim, zaslužni probiotici, to jest dobre bakterije. „Kako one mogu preživjeti zapakirane u kozmetičke kutijice?“, pitali smo francuskog znanstvenika. A on je utažio našu znatiželju objasnivši nam da u kremama nisu žive bakterije već – djelići membrana.

Treći adut nove linije je probiotički serum za oči Progena Eye Contour koji ublažava borice na tom delikatnom području te umanjuje vidljivost podočnjaka. Preparat je izrazito hidratantan pa je koža na tom dijelu iz dana u dan sve sjajnija.

Pročitajte još i ...