Otkrijte koji tip kože imate i prilagodite njegu

Ako ste se zapitali zašto su neki proizvodi toliko hvaljeni, a na vama uopće ne funkcioniraju, vrijeme je da provjerite koji je vaš tip kože – jer možda koristite posve pogrešne preparate. Postoji, naime, nekoliko tipova, i svaki od njih ima svoje karakteristike i, prema tome, potrebe.

Eva Herzigova for Dior Capture Totale 2014, Image: 182582587, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Thunder Press

Normalna koža

Normalni tip podrazumijeva dobro uravnoteženu kožu. Stručni izraz za dobro uravnoteženu kožu je eudermalna koža. Takav tip ima najbolje i najpoželjnije odlike – dobru cirkulaciju i kontrolirano lučenje sebuma, a koža nije premasna niti presuha. Žlijezde znojnice također dobro funkcioniraju tako da na takvoj koži ne možete vidjeti onaj nepoželjni sjaj. Pore na normalnoj koži vrlo su male, no svejedno zadržava svu potrebnu prirodnu vlažnost, vitamine i minerale. Normalna koža izrazito je mekana, baršunastog je izgleda i zrači zdravljem. Nije osjetljiva, nema mrlje, ujednačenog je izgleda i bez previše istaknutih pora.

Masna koža

Masna koža bila bi ona koju karakterizira pojačana proizvodnja sebuma, odnosno pojačan rad žlijezda lojnica. Karakterizira je mastan sjaj i vidljive pore. Naime, takva koža je debela, sivkaste boje i s dosta proširenih pora. Zbog tako proširenih pora i prekomjernog stvaranja masnoće, sklona je stvaranju mitesera, prištića i akni. Uzroci masne kože mogu biti raznoliki, kao, primjerice, hormonalne promjene, stres, lijekovi ili komedogena kozmetika.

kreme za proširene pore

Suha koža

Suha koža tip je kože koji proizvodi manje sebuma od normalne kože. Zanimljiva je činjenica da mnogo više žena pati od suhe kože nego muškaraca, a svi tipovi kože postaju suši s godinama. Zbog nedostatka sebuma suha koža ima manjak lipida koji su joj potrebni da zadrži vlagu i izgradi zaštitni štit protiv vanjskih utjecaja.

To dovodi do smanjene funkcije dermalne barijere. Uglavnom je vrlo tanka, ne sjaji se, pore su nevidljive te na njoj brže nastaju bore, može biti zategnuta, gruba i izgledati umorno. Često se kod takve kože javlja svrbež i preosjetljivost na temperaturne razlike te neke kemijske reakcije, pa je zato možemo nazvati i osjetljivom. Postoje stupnjevi suhoće kože, a ako je ona vrlo suha, bilo bi dobro obratiti se dermatologu.

Njega za suhu i osjetljivu kožu

Mješovita koža

Mješovitu ili kombiniranu kožu karakterizira masna T-zona (čelo, dio obraza, nos i brada), proširene pore na području T-zone i normalni do suhi obrazi. Dakle, ona pojačano luči loj i znoj na području T-zone, dok na ostalim dijelovima lica ima smanjeno lučenje žlijezda. Masnije dijelove mješovite kože uzrokuje prekomjerno stvaranje sebuma, dok suši dijelovi mješovite kože nastaju zbog manjka sebuma i povezanog nedostatka lipida. Budući da se sastoji od mješavine drugih tipova kože, njega se može prilagoditi ili pojedinim područjima ili tako što ćete primjenjivati nježnije kreme s dodatkom vitamina i minerala.

Treba imati na umu da se tip kože može se razvijati i mijenjati tijekom godina. Oni koji imaju masnu kožu u tinejdžerskim godinama mogu otkriti da im koža postaje suša nakon puberteta, dok oni s normalnom kožom često shvate da im koža postaje suša s godinama.

Kako svi tipovi kože stare, koža gubi volumen i gustoću, pojavljuju se fine linije i bore, a može doći i do promjena u pigmentaciji. Pravilna njega najvažniji je korak u ostvarenju lijepe kože, a niste li posve sigurni koji je vaš, prije kupnje kozmetike najbolje je savjetovati se sa stručnjakom. On će vam, osim tipa kože, pomoći odrediti i stanje – je li dehidrirana, reaktivna, osjetljiva…

Pročitajte još i ...