Tonus kože i kako ga poboljšati

Lena Gercke is the face for the new Spring 2017 campaign of Cadenzza Jewelry, Image: 325109030, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Thunder Press

O čemu govorimo kad govorimo o tonusu kože? Tonus podrazumijeva napetost mišića, a kada govorimo o koži bez tonusa, obično mislimo na opuštenu i obješenu kožu, odnosno kožu oslabjelog elasticiteta. Kada je lice u pitanju, koža se najčešće počinje opuštati na obrazima, ispod brade i na vratu, što većina žena počinje primjećivati već u kasnim tridesetima.

Pad tonusa posljedica je propadanja kolagena i elastinavlakana koja drže kožu. Kada koža izgubi elastičnost i tonus, masnoća ispod površine postaje vidljiva. Ovisno o razlozima zašto se to događa, određuju se i pristupi rješavanju problema.

Budući da čvrstinu i elasticitet koži daju nakupine kolagenih vlakana te elastična vlakna koja su položena okomito na površinu epidermisa i u spoju su sa dermoepidermalnom granicom, problem opuštenog tonusa kože mogu pomoći riješiti kreme i preparati koji potiču sintezu kolagena.

Young Woman Receiving Face Massage From Therapist In Beauty Spa

Masaža lica

Za poboljšanje tonusa važan je i način na koji nanosimo proizvode. Masažom lica potiče se cirkulacija te se tako utječe na tonus kože.

Stimulacija mišića lica može se izvoditi i uz pomoć uređaja. Elektrostimulacijama se vrši kontrakcija mišića čime se oni učvršćuju. Bilo da se radi o uređaju ili ručnoj masaži, redovitost je ključ uspjeha. Trebalo bi svaki dan izdvojiti desetak minuta, biti uporan – i rezultati neće izostati.

Pilinzi

Kemijskim pilinzima tretiraju se bore nastale prekomjernim izlaganjem suncu, blaži ožiljci i različiti tipove akni. Osim toga, piling poboljšava izgled kože u slučaju hiperpigmentacija i gubitka sjaja te kod promjena uzrokovanih starenjem. U mnogim slučajevima kemijski piling predstavlja prvi korak prema održavanju mladolikog izgleda. Nakon pilinga koža poprima zdrav sjaj te dobiva glađu površinu i bolji tonus.

Barbara Palvin for L«Oreal.

Mezoterapija

Mezoterapija je jedan od tretmana koji utječe na cjelokupno stanje kože. Budući da razina kolagena, elastina i hijalurona s godinama opada, potrebno je ponovno pokrenuti njezinu sintezu. To se postiže tretmanom mezoterapije koji se provodi pomoću igle – u gornje slojeve kože apliciraju se revitalizirajući sastojci, čime oni dolaze i do dubljih dijelova kože. Postupak se obavlja mikroinjekcijama vitamina, minerala, aminokiselina i drugih farmaceutskim pripravaka koji su prijeko potrebni za zdravu kožu, a s godinama ih imamo sve manje.

Aplikacijom vitamina, minerala i aminokiselina potiču se fibroblasti na produkciju kolagena, elastina i međustanične tvari te se stanice štite od oštećenja slobodnim radikalima. Obnovom kolagena, popravlja se i tonus kože.

palermo

Radiofrekvencija

Tretmanom radiofrekvencije također se utječe na tonus kože. Radiofrekvencijom se zagrijava koža i na površini i u dubokom sloju, zbog čega se mijenja struktura kolagena. Zbog toga koža sama počinje stvarati novi, mladi kolagen, obnavljajući samu sebe. Radiofrekvencija djeluje tako da visokofrekventni radiovalovi zagrijavaju molekule vode u tkivu, a stvorenom se energijom stimuliraju fibroblasti na proizvodnju novih molekula kolagena, elastina i hijaluronske kiseline.

Uređaji koji funkcioniraju na principu ultrazvuka i radiofrekvencije također ostvaruju izvrsne rezultate. Termalni učinak obje tehnologije potiče mehanizam obnove stanica te djeluje na kolagen i elastin, poboljšavajući izgled kože. Djelovanje ultrazvuka i radiofrekvencije potiče rast novog kolagena i s vremenom stvara prirodan učinak popunjavanja i toniranja kože.

German actress and model Diane Kruger poses for H.Stern Rock Season 2014 collection., Image: 201818059, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

PRP

PRP terapija (Platelet Rich Plasma) ili u prijevodu plazma bogata trombocitima podrazumijeva pomlađivanje vlastitim stanicama. Ovo je metoda pri kojoj liječnik upotrebljava malu količinu krvi pacijenta iz koje se nakon centrifuge izdvajaju trombociti bogati faktorima rasta koji potiču obnovu kože i potkožnog tkiva. Tretman krvnom plazmom namijenjen je svima onima koji imaju umornu i suhu kožu koja je izgubila elastičnost te svima koji žele usporiti prirodan proces starenja.

Frakcijski laseri

Lasersko pomlađivanje kože jedan je od brojnih tretmana rejuvenacije lica kojim se potiče sinteza kolagena i elastina te se na taj način uklanjanju bore i utječe na tonus kože, a licu daje mladolikiji i svježiji izgled.

Pročitajte još i ...