Top rješenja za pomlađivanje vrata – zaglađuju kožu i smanjuju bore

Gotovo da nema žene koja u nekom trenutku svoje mladosti nije čula od majke, bake ili druge ženske figure da se „prestane mrštiti“, jer će u odrasloj dobi imati izražene bore.

Ta nam se misao mnogima urezala u pamćenje, no postoji nekoliko savjeta koje smo u mlađim danima trebale dobiti, a nismo…

Pročitajte i: Vitamin C, enzimi i hijaluron u hit kremi omiljenog brenda

Savjeti koje smo trebali dobiti

Jedan od takvih je – više se posveti koži vrata. Počevši od redovnog nanošenja kreme sa SPF-om tijekom čitave godine, preko svakodnevne hidratizacije (ponekad joj je potrebnije nego koži lica), pa sve do odjeće koju nosimo, načina na koji sjedimo i vremena koje provedemo gledajući u ekran u pognutom stavu.

Bioderma PhotodermMAX Aquafluide SPF 50+ krema je s visokim zaštitnim faktorom koja će lice i vrat zaštititi od UVA i UVB zračenja, a idealna je za korištenje na vratu jer je lagane, vodenaste teksture, ne ostavlja masne tragove i prikladna je čak i za osjetljivu kožu.

No, s obzirom na to da su nam informacije danas dostupnije no ikad – nema razloga da se o kvalitetnoj njezi ovog delikatnog područja ne informirate na vrijeme.

Građa kože i tkiva uvjetuje procese starenja

Prije svega, važno je znati da se kože vrata samom svojom građom i svojstvima razlikuje od kože lica – i to značajno.

Prva je razlika u debljini i punoći kože – koža vrata bitno je tanja od one na licu, zbog čega sadržava i manje gradivnih elemenata ključnih za mladolikost, poput kolagena, elastina i hijaluronske kiseline.

Osim toga, na vratu je tanje i vezivno tkivo, mišići su slabiji, a zbog povećane potrebe za kretanjem na ovom području i prirodno imamo mali „višak“ kože u odnosu na ostatak tijela. Zbog svih navedenih faktora, jasno nam je kako ćemo bore, pad elastičnosti i višak kože, baš kao i dugačke horizontalne linije, poznate i kao „bore ogrlice“, na vratu primijetiti mnogo ranije nego što smo očekivali – vjerojatno već sredinom 30-ih.

Glavni neprijatelji glatkog, mladolikog vrata

Ipak, situacija nije tako beznadna – barem ne mora biti. Uvođenjem nekoliko novih pravila i korištenjem adekvatne njege znakove starenja na vratu možemo bitno odgoditi, a uz malo snažnije preparate čak i ublažiti postojeće.

Filorga Hydra-Filler krema s hijaluronskom kiselinom intenzivno hidratizira i popunjava kožu. Sadrži dvije vrste hijaluronske kiseline koje popunjavaju dehidracijske bore i stimuliraju proizvodnju kolagena koji daje koži popunjeniji izgled. Preporučuje se kremu svakodnevno nanositi na kožu lica i vrata.

Što se tiče svakodnevne rutine, stručnjaci ističu kako je čak i položaj u kojem držimo glavu dok gledamo u računalo ili mobitel izrazito važno za odgađanje pojave bora na vratu. Ovaj je fenomen postao poznat i kao „tech neck“ – kao posljedica stalnog zurenja u zaslone uređaja, glava je neprestano nagnuta u neprirodni položaj prema naprijed, čime se pojačava opterećenje vrata, a koža se bora u položaj za koji nije predviđena.

Barbara Palvin CANNES: 24 th amfAR Gala, Cannes, France - 25 May 2017, Image: 333624460, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Što kada je potreban intenzivniji pristup?

Ipak – znamo da od korištenja tehnologije ne možemo pobjeći, no možemo podesiti zaslon računala na višu poziciju kako bismo izbjegnuli naginjanje glave, a mobitel možemo jednostavno držati u ravnini prsa, a ne struka dok odgovaramo na petnaesti e-mail u pola sata…

Pogledajte: Podcast o faceliftingu s dr. Vladimirom Borićem

Kad je u pitanju malo intenzivnija prevencija i korekcija, tretmani koji svakako mogu pomoći u odgađanju bora, ali i zaglađivanju postojećih nabora, hidratizaciji kože i vraćanju prirodne elastičnosti su microneedling, Skinboosteri (koji trenutno vraćaju hidrataciju, a dugoročno pomažu u sprječavanju gubitka kolagena i elastina), te pomlađivanje uređajima poput Ulthere ili Top Quality Hifu-Top.

Pročitajte i: Kojim uređajima vjeruje dr. Nevia Delalle?

Ovi su tretmani dostupni u brojnim zagrebačkim poliklinikama, poput Poliklinike Dermalife, Poliklinike dr. Jelena Jakić, Poliklinike Duduković, Poliklinike Lege Artis, Specijalnoj bolnici Arithera, Poliklinici Bagatin, Poliklinici Bolanča i drugim vrhunski opremljenim medicinsko-estetskim ustanovama.

Glavno pitanje tako nije – „može li se spriječiti starenje vrata“, jer je odgovor svakako potvrdan, a pitanje koje se nameće je  – „jeste li s fenomenalnim opcijama dostupnim na tržištu počeli na vrijeme?“

Pročitajte još i ...