Tretman koji na prirodan način rješava akne i ožiljke – donosimo iskustvo pacijentice

U svakom aspektu života – pa i ljepote, postoje trendovi. A kad je u pitanju estetika lica – prirodnost je „trend“ koji s trona ne silazi već godinama.

Najtraženiji estetski tretmani današnjice

Ideja da lice trebamo prekriti teškim makeupom, crte lica promijeniti invazivnim postupcima, a sakriti ono što nas čini individualnima – davno je pala u zaborav. Postulat kojim se danas vodi estetska medicina je – istaknuti prirodnu ljepotu, naglasiti ono najljepše na našem licu i pomoći nam da popravimo sitne nesavršenosti i vratimo samopouzdanje koje smo negdje putem zagubili.

Iz tog razloga se najtraženiji tretmani na svjetskoj estetskoj sceni danas baziraju na prirodnim metodama – koje ne teže mijenjati karakteristike našeg lica i učiniti nas „klonovima“, već pomoći našoj koži da se lakše obnavlja i ubrza prirodne procese regeneracije, kako bi iskoristila svoj puni potencijal.

Pokreće prirodne mehanizme obnove – i stimulira regeneraciju iznutra

Ukloniti mrljice, ublažiti ožiljke, suziti proširene pore, vratiti tenu blistavost i smanjiti upale  – ideal je kojem ovakve metode teže, a među regenerativnim metodama apsolutno prednjače PRP i njegova inačica – PRF.

Riječ je o metodi koja se bazira na korištenju plazme bogate trombocitima iz vlastite krvi pacijenta, koja pokreće posve prirodne mehanizme obnove u koži te je prirodno pomlađuje i regenerira. Izdvojena krvna plazma sadrži i visoko koncentrirane trombocite, koji oslobađaju brojne faktore rasta – supstancije koje potiču protuupalne procese, sprječavaju progresiju oštećenja tkiva te stimuliraju sintezu fibroblasta, kolagena i hijalurona.

Rješenje za akne koje prirodno zacjeljuje upale

Već iz navedenog nam je jasno da je riječ o jedinoj metodi koja kožu može u potpunosti obnoviti iznutra, i to koristeći se prirodnim mehanizmima regeneracije stanica. Iako pokazuje izvrsne rezultate i u anti-ageingu i brojnim drugim indikacijama, PRP pokazuje fenomenalne rezultate u tretiranju akni – i u aspektu zacjeljivanja, ali i u aspektu tretiranja i ublažavanja ožiljaka.

Kakve ožiljke može ukloniti, može li se tretman raditi dok su akne u aktivnoj fazi, kada očekivati prve rezultate, smiju li na tretman doći i tinejdžeri? Kako točno djeluje na akne i što očekivati? Sve odgovore smo doznali od liječnice koja pomoću ACP tretmana (tretman autolognom kondicioniranom plazmom), svakodnevno pomaže pacijentima u borbi s ovim problemima, mr. sc. Sanje Mitrović, spec. oftalmologije iz specijalističke ordinacije Mitrović u Slavonskom Brodu – doznajte što nam je otkrila.

Mr. sc. Sanja Mitrović, dr. med., spec. oftalmologije

Poznato je da je PRP  jedan od najboljih tretmana u području regenerativne medicine, no u posljednje vrijeme se sve više spominje i u kontekstu tretiranja akni. Kako točno ovaj tretman djeluje na akne i njihovo zacjeljivanje?

„PRP, odnosno plazma bogata trombocitima je autologni krvni produkt obogaćen trombocitima, čimbenicima rasta i citokinima koji se nalaze koncentrirani u određenom volumenu plazme. Ima potencijal dostaviti visoku koncentraciju čimbenika rasta u ciljno tkivo (riječ je o trombocitnim čimbenicima rasta, epitelnim čimbenicima rasta EGF i vaskularnim endotelnim čimbenicima rasta  VEGF), koji se nalaze u alfa granulama.

Ovi čimbenici moduliraju staničnu proliferaciju, diferencijaciju, angiogenezu i kemotaksiju, a PRP-om se dopremaju i bioaktivni čimbenici poput serotonina, dopamina, kalcija i adenozina – koji povećavaju propustljivost stanične membrane i moduliraju upalne procese. Jednostavnije rečeno, u PRP-u nalazimo od 3 do 5 puta veću koncentraciju trombocita u odnosu na količinu koja se inače nalazi u rani, s čimbenici rasta poboljšavaju regeneraciju i zacjeljivanje tkiva. Injiciranjem u kožu direktno u područje akne ili ožiljka, PRP s oslobođenim faktorima rasta i ostalim bioaktivnim tvarima – dovodi do regeneracije kolagena i elastina, stvaranja novih stanica i smanjivanja, pa čak i nestajanja ožiljka“.

Rezultati ACP tretmana, ordinacija Mitrović

Koliko tretmana je potrebno kako bi se postigli prvi rezultati? Je li ovo rješenje trajno i koliki treba biti razmak između tretmana?  

„Najčešće su potrebna 3 tretmana u razmaku od 4 tjedna. Broj će ovisiti i o veličini ožiljnog tkiva, kao i o regenerativnim sposobnostima tijela. Ponekad je potrebno kombinirati s drugim metodama da bi se postiglo trajno rješenje“.

Kako točno izgleda postupak PRP tretmana s uređajem tvrtke Arthrex? Treba li se pacijent posebno pripremiti prije tretmana?

Prilikom izvođenja tretmana, pacijentu se izvadi 15 ml venske krvi, a kako bismo iz te krvi dobili plazmu, upotrebljavamo poseban Arthrexov sustav s dvostrukom špricom. Upravo ta 2 u 1 šprica jedinstvenog dizajna omogućuje nam brzu i sigurnu pripremu autologne plazme bogate trombocitima – u zatvorenom sustavu. Nakon centrifugiranja u Arthrexovom ACP uređaju, dobijemo oko 4 ml plazme obogaćene trombocitima, koju tankim iglicama unosimo u kožu na odabranim mjestima. Prije aplikacije na područja koja želimo tretirati nanosimo anestetsku kremu, pa je postupak praktički bezbolan. Cjelokupni postupak, od vađenja krvi do kraja aplikacije traje oko 45 minuta“.

Rezultat PRP tetmana, iz arhive ordinacije Mitrović

Kome je sve tretman namijenjen – postoje li neka ograničenja za njegovu primjenu?

„Ovaj je tretman namijenjen svima koji imaju problem s ožiljcima – bilo da je riječ o ožiljcima o akni ili drugim ožiljcima, a izvrsno djeluje i na zreloj i umornoj koži, kao i onoj koja se počela opuštati. Tretman je namijenjen i osobama koje muči neujednačena pigmentacije, proširene pore, alopecija, kronične rane, ali i podočnjaci – posebno kad su u pitanju tamni kolutovi oko očiju. Osim lica, PRP tretmanom obogaćenom trombocitima možemo pomladiti i vrat, dekolte, šake i druge dijelove tijela pogođene znakovima starenja. Kad su u pitanju ograničenja, ovaj se tip tretmana ne preporučuje osobama koje su HIV pozitivne, imaju aktivni herpes kože, imunosupresiju, akutne infekcije kože, kao i kod trudnica i dojilja. Također, kao i kod svih estetskih tretmana – ne preporučujem ga osobama koje nemaju realna očekivanja i emotivnu stabilnost potrebnu prije bilo kojeg estetskog tretmana“.

Je li ovaj tretman prikladan i za tinejdžere (koji su najčešće i pogođeni aknama)?ž

„Tretman je prikladan i za tinejdžere, no potrebno je biti oprezan u pogledu upalnih promjena, odnosno aktivnih akni. Svakako je prije postupka potrebno napraviti konzultacije s liječnikom, koji će donijeti odluku o izvođenju te eventualnoj kombinaciji postupaka – i/ ili lijekova. Kod aktivnih akni, moguće je kombinirati antibiotike i drugu oralnu terapiju, ali i frakcijske ablacijske lasere, RF microneedling uređajem Morpheus, microneedling uređajem SkinPen i druge tretmane.“

Svoje iskustvo s ovim nevjerojatnim tretmanom podijelila je i pacijentica dr. Mitrović, čiji su rezultati vidljivi na fotografijama:

“Od svoje 20.godine borila sam se s aknama. Čak i kada bi se situacija s licem malo smirila, ostali bi ožiljci i crvene točkice nakon aktivnih akni. Dr. Mitrović mi je predložila terapiju krvnom plazmom, jer se ovim postupkom na prirodan način potiče regeneracija i oporavak kože – što znači da poboljšava i zacjeljivanje akni, ali i potiče regeneraciju kože, smanjuje ožiljke i znakove starenja. Tretman nije bolan, a samo prvi dan imala sam osjećaj žarenja, dok je idućih para dana koža bila samo napeta i suha. Nakon toga se počela ljuskati na suhim dijelovima te oporavljati. Razliku sam vidjela već nakon tjedan dana, ali pravi rezultat vidljiv je nakon mjesec dana. Tretman smo ponovili nakon tri mjeseca, a nakon drugog tretmana – mogu reći da mi je koža čišća nego što je bila ikada u posljednjih deset godina. Koža mi je bila izvrsna cijelo ljeto, a tek krajem godine mi se znao pojaviti pokoji prištić. Ipak, situacija je i dalje puno bolja no što je bila – ožiljaka više nama, a prištići koji se pojave, mnogo brže prolaze”, ističe pacijentica.

Pročitajte još i ...