Kako isplanirati pomlađivanje lica nakon 50-e?

Većini osoba u 40-ima ne treba kirurško pomlađivanje lica, međutim, prema 60-ima već se javljaju karakteristike lica koje je teško u potpunosti riješiti botoxom i filerima. Kako onda osvježiti lice i koje su metode najučinkovitije? Izdvajamo najbolje kirurške i nekirurške metode za pomlađivanje lica nakon 50-e.

Pedesete su za većinu žena doba menopauze, razdoblja u kojem se razina estrogena smanjuje na pola, a testosteron zauzima centralnu ulogu. U prvih 5 godina menopauze izgubi se gotovo trećina prirodnih rezervi kolagena, tvrde liječnici.

Tada duboke bore postaju još i dublje, pore proširenije, koža kapaka se objesi, a oči izgledaju manje. Često se vide i proširene kapilare te se počinje uviđati i sklonost ka rozaceji, staračke pjege te benigne izrasline poput fibroma ili keratoza, a javljaju se i sitne dlačice na obrazima, bradi i iznad usana.

Salma Hayek

Pomlađivanje očiju

S obzirom na opuštanje kože, opuštaju se i kapci. Obješena koža kapaka učinkovito se može riješiti blefaroplastikom koja se, u slučajevima kojim je to potrebno, može kombinirati i s liftingom obrva.

Tijekom zahvata blefaroplastike odstranjuje se višak kože i masnog tkiva na gornjim i/ili donjim kapcima. Pristup masnom tkivu omogućuju rezovi koji prate prirodne kožne nabore, bilo na gornjima ili donjim kapcima.

Kada je riječ o gornjim kapcima, rez se skriva u prijevoju kapaka te se kasnije uopće ne vidi. Masno tkivo donjih kapaka može se ukloniti ili premjestiti rezom skrivenim na unutarnjoj strani kapka ili pristupom izvana.

Ako je potrebna veća korekcija zbog značajnog suviška kože i izraženih bora na vanjskim stranama očiju, onda je blefaroplastiku najbolje kombinirati endoskopsko podizanje obrva malim rezom skrivenim u kosi sljepoočice. Na taj se način podiže obrva, ali i zateže koža dijela jagodice, tako da i bore oko očiju postaju manje vidljive.

Metode s učinkom liftinga lica

Minilift je kirurška metoda prikladna uglavnom za osobe srednje životne dobi, odnosno osobe kojima se počeo opuštati srednji i donji dio lica. Idealna je metoda pomlađivanja za osobe s blagim i početnim znakovima opuštanja kože na srednjoj i donjoj trećini lica.
Ipak, prilikom odabira metode treba imati na umu da minilift nije najbolje rješenje za osobe koje imaju veće promjene kože, odnosno osobe kojima je tonus lica i vrata značajnije opušten.

Director Robin Wright of 'The Dark of Night' attends the 'Loveless (Nelyubov)' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at Palais des Festivals on May 18, 2017 in Cannes, France, Image: 332756326, License: Rights-managed, Restrictions: Worldwide rights, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Crystal pictures

Ako se pak radi o ovješenosti cijeloga lica, koja se pojavljuje u zrelijim godinama (s koliko godina, ovisi o genetskim predispozicijama), face lifting je zahvat kojim se lice značajnije pomlađuje. Kada se radi o liftingu lica, treba imati na umu i pomlađivanje vrata, kako vrat i dekolte ne bi narušavali pomlađeni dojam. Lifting lica poboljšava izgled donjeg dijela lica i ostvaruje zategnutiji izgled gornjeg dijela lica.

Za one koji još nisu kandidati za kirurški face lifting, na tonus i manju ovješenost obraza utjecat će i zahvat podizanja lica kirurškim koncima. Naime, podizanje lica nitima jedna je od najpopularniji neoperativnih metoda za podizanje i zatezanje kože, odnosno za potpuni učinak face liftinga. Radi se o metodi u kojoj se pomoću posebnih igala uvode niti ispod kože kojim se podiže lice i stvara napetija površina.

**ALL ROUND PICTURES FROM SOLARPIX.COM** **SOLARPIX RIGHTS - WORLDWIDE SYNDICATION - NO SPAIN** Liz Hurley attends a breast cancer awareness charity function in Madrid This pic: Liz Hurley **UK ONLINE USAGE ÂŁ25 PER PIC** JOB REF: 19672 DMS DATE: 27.10.16 **MUST CREDIT SOLARPIX.COM AS CONDITION OF PUBLICATION** **CALL US ON: +34 952 811 768**, Image: 304050610, License: Rights-managed, Restrictions: **MUST CREDIT SOLARPIX.COM OR DOUBLE FEE WILL BE CHARGED**, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SOLARPIX

Niti koje se koriste razgradive su te se u cijelosti uklanjaju iz organizma, potičući razvoj novog kolagena. Ovakva metoda pomlađivanja idealna je za osobe koje imaju znakove starenja u vidu oslabljenog tonusa kože, odnosno spuštenosti i obješenosti lica. Tretman je pogodan za osobe koje imaju dovoljno kvalitetnu kožu kako bi se postavile niti, umjerenu ovješenost u donjem dijelu lica i nazolabijalne brazde koje nisu dublje od 5 mm.

Tretmani za osvježenje lica

Za mladolik izgled u 50-ima svakako treba kožu učiniti što elastičnijom i vratiti joj tonus. To se postiže brojnim laserskim ablativnim i neablativnim postupcima u kombinaciji s injektibilnim mezoterapijskim metodama, dermarollerom, PRP-om te dermoabrazivnim i mikrodermoabrazivnim stimulacijama.

Pročitajte i: Istina o Dermarolleru

Skinboosterima hijaluronske kiseline vraća se vlaga, tzv. duboka hidratacija kože, a potom se gušćim hijaluronskim filerima nadoknađuje izgubljeni volumen i popunjavaju dublje bore. Odlični su i polikaprolaktonski fileri koji se mogu kombinirati s razgradivim nitima kako bi popravili opuštenu, obješenu kožu mentolabijalne regije, opuštene obraze, kapke, ali i druge regije prema potrebi (dekolte, vrat, šake).

SEX AND THE CITY 2, Kim Cattrall, 2010., Image: 99502489, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett

Na svježinu kože utječe se i kemijskim pilinzima kojima se, osim stimulacije kože, ujednačava tekstura i uklanjaju hiperpigmentacije kako na koži lica, tako i na koži vrata, dekoltea i šaka. Ne zaboravimo ni botox koji je izvrsna nadopuna kirurškim zahvatima, posebno kod osoba čiji je cilj pomlađivanje gornje trećine lica i otvaranje pogleda.

Pročitajte još i ...