Tretmani koje smijemo raditi i ljeti

Živimo u vremenu kada nam industrija ljepote, ali i estetska medicina doista nude širok dijapazon proizvoda, ali i raznih tretmana pomlađivanja i uljepšavanja. Iako ih većinu možemo obavljati tijekom cijele godine, postoje i oni tretmani koje bismo, prema preporukama dermatologa i estetskih kirurga, trebali zaobilaziti tijekom tri ljetna mjeseca.

Zašto ne ljeti?

Jedan od razloga za povećani oprez svakako je sunce – naime, tijekom ljetnih mjeseci štetna su UV zračenja puno intenzivnija nego u ostatku godine te bi mogla nepovoljno djelovati na osjetljivu kožu koja je dodatno senzibilizirana nakon estetskih tretmana.

Iako se pri odabiru estetskih tretmana prepuštamo u ruke stručnjaka od povjerenja, određeni tretmani sami po sebi oštećuju površinski sloj kože i time uklanjaju prirodnu zaštitu od UV zračenja. Sunčevo zračenje posljednjih je desetljeća toliko intenzivno te nas dermatolozi neprestano upozoravaju na važnost korištenja SPF-a, čak i za oblačnih dana te u svako doba godine. Stoga ni period nakon dermatološkog tretmana ne bi smio biti iznimka. Drugim riječima, uz pravilno i redovito nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom, čak i koža u procesu obnove bit će sigurna i zaštićena.

Laser – da, uz poseban oprez

Upotreba lasera na preplanuloj koži i na onoj koži koja je puno i često izložena suncu, u nekim slučajevima može povećati vjerojatnost pigmentacijskih promjena, pa se pacijentima koji se odluče na neki od laserskih tretmana u ljetnim mjesecima savjetuje da tretirano područje zaštite vrlo visokim zaštitnim faktorom 6 tjedana prije i 6 tjedana nakon tretmana.

Iz tog se razloga mnoge osobe češće odlučuju laserskim procedurama podvrgnuti u zimskim mjesecima kako bi bezbrižno uživale u ljetu. No, recimo ovdje kako je, usprkos uvriježenom mišljenju, laserske tretmane moguće obavljati i ljeti.

Uređaji za oblikovanje lica i tijela

Sve popularniji uređaji za oblikovanje lica i tijela koji se oslanjaju na ultrazvučnu tehnologiju, krioterapiju ili pak radiofrekvenciju, potpuno su sigurni za korištenje tijekom svih godišnjih doba.

Ovakvim tretmanima mogu se riješiti brojni estetski problemi lica i tijela, poput viška masnog tkiva na bedrima, stražnjici, bokovima, trbuhu i nadlakticama, opuštene kože i oslabljenog tonusa te upornog podbratka ili opuštene kože dekoltea.

German fashion icon Heidi Klum in the promotional pictures and screenshots of her clip for her own brand HK Swimwear 2017 collection., Image: 312670545, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Izvrstan su izbor za makeover od glave do pete u zadnji tren prije odlaska na plažu, a s obzirom na to da su potpuno neinvazivni, neće zahtijevati vrijeme oporavka niti posebne mjere opreza.

Microneedling

Tretman kojemu se bez straha možete podvrgnuti ljeti je microneedling, poznatiji kao tretman dermarollerom. Riječ je o tretmanu koji iznimno sitnim iglicama stvara mikrotraume na površini kože, potičući je da sama pokrene procese obnove i samozacjeljivanja. U tim se procesima stimulira proizvodnja kolagena, koji povećava kvalitetu kože, čini je elastičnijom, otpornijom i zdravijom.

U tretman se mogu uključiti i aktivne tvari, poput hijaluronske kiseline, koja će se na ovaj način mnogo lakše i dublje upiti u kožu, čime će njeno djelovanje biti pospješeno. Osim korištenja uobičajenog SPF-a, ovaj tretman ne zahtijeva posebno vrijeme oporavka, a povećana proizvodnja kolagena koristit će koži oštećenoj suncem i visokim temperaturama.

Dermalni filers

Tretmani filerima hijaluronske kiseline, bilo da je riječ o filerima za povećanje volumena i zaglađivanje bora ili skinboosterima koji popravljaju kvalitetu kože, mogu se izvoditi ljeti bez straha od nepovoljnih učinaka.

Poželite li popuniti sitne linije oko usana ili očiju, vratiti izgubljeni volumen obrazima ili usnama ili se pak podvrgnuti medicinskoj mezoterapiji skinboosterima, možete to učiniti i na +30, jer sastav proizvoda, kao i način primjene, ne dovode kožu u poseban rizik ljeti u odnosu na ostale mjesece u godini.

Skinboosteri su jedan od tretmana koji se čak preporučuju napraviti prije ljeta, kao priprema kože na sunce, jer će hijaluronska kiselina dubinski hidratizirati kožu i povećati proizvodnju kolagena.

Pročitajte još i ...