Turski nosovi – koliko koštaju i zašto je Turska popularna za operaciju nosa

Nezadovoljni se usnama ili obrazima, smetaju vam crte na čelu ili vas užasno nerviraju nazolabijalne bore… Ništa lakše, odlučit ćete se za neki od genijalnih filera i riješiti problem. Ako rezultati nisu onakvi kakve ste priželjkivali, ponovit ćete postupak. Međutim, postoji dio tijela s kojim to ne ide tako jednostavno – riječ je o operaciji nosa. Zbog iznimne anatomske kompleksnosti ovog dijela lica rinoplastika se smatra jednim od najzahtjevnijih estetskih zahvata, koji zahtijeva najbolje stručnjake. 

FOR EDITORIAL USE ONLY. Tommy Hilfiger Backstage London Ready to Wear. Autumn/Winter 2017. Portuguese model Sara Sampaio. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 353955101, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Iako je Hrvatska poznata po vrhunskim liječnicima iz područja rinoplastike i estetske kirurgije općenito, o kojima smo već mnogo puta pisali i kojima dolaze pacijenti iz čitave regije pa i svijeta, sve više naših sunarodnjaka “spaja ugodno s korisnim” putujući na atraktivne turističke destinacije i usput bukirajući neku od estetskih operacija u prestižnim medicinskim centrima. 

Ako ste se pitali, najveći broj estetskih operacija na svijetu obavi se u Južnoj Koreji, a najtraženiji zahvati su im liposukcija, rinoplastika i operacija kapaka. Slijede ih Italija, u kojoj su ludi za botoxom, te Grčka u kojoj je najtraženija operacija grudi. Međutim, kada je riječ o medicinskom turizmu, zemlja koja iz godine u godinu osvaja sve veći dio tržišnog kolača je Turska.  

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Diren Çelik (@opdrdirencelik)

765.000 stranih pacijenata godišnje

Turska svojim estetskim turizmom privlači ljude iz svih dijelova svijeta. Kao grad u kojemu se stranci najviše liječe, na prvome je mjestu Istanbul, koji ima više od 30 luksuznih bolnica hotel s međunarodnim certifikatima. Slijede ga Ankara, Antalija, Izmir i Mugla. U 2018. godini Tursku je posjetilo 765.000 turista i odlučilo se za medicinsku uslugu, a cijene su u prosjeku 50 do 65 posto niže nego u, primjerice, Sjedinjenim Američkim Državama. Navodno je i Beyoncé posjetila ovu euroazijsku državu upravo zbog estetskih korekcija.

Većina estetskih klinika osigurat će vam sve – potpuni plan liječenja, uključujući svu logistiku, “pregovaranje” o cijenama do željenog ishoda, najbolji plan smještaja, preuzimanje u zračnoj luci i prijevoz do hotela i klinike (i obrnuto) te cjeloživotno praćenje i naknadnu njegu. Nakon što podnesete zahtjev za operacijom nosa, uključujući prilaganje svoje povijesti bolesti, tim liječnika pregledat će ga, razgovarati o situaciji i odgovoriti vam u roku 12 sati s pojedinostima o predloženom liječenju i troškovima. Ako želite, klinika će vam pomoći oko smještaja te isti rezervirati, a potom vam dati službenu potvrdu vašeg termina, rezervacije, prijevoza i smještaja. 

 

Sve iz udobnosti naslonjača

Da biste dogovorili korekciju nosa u, primjerice, u Istanbulu, sve što vam treba je internetska veza. Sve informacije i detaljan opis pronaći ćete na svakoj od ozbiljnih web stranica koje se bave medicinskim turizmom. Tamo će vas i detaljno upozoriti na mjere predostrožnosti. Naime, najmanje 4 tjedna prije rinoplastike morate se suzdržati od pušenja jer ta loša navika usporava proces ozdravljenja i povećava rizik od infekcije. Također, najmanje dva tjedna prije operacije nosa trebali biste izbjegavati uzimanje aspirina ili ibuprofena jer ti lijekovi mogu izazvati krvarenje. Plastičnom kirurgu će možda trebati i slike vašeg nosa kako bi simulirao mogući ishod o kojem ćete razgovarati.

Sam tijek zahvata i oporavak 

Ovisno o okolnostima, operacija nosa može trajati od 1,5 do 3 sata. Postupak uključuje sljedeće korake: anesteziju. Ovisno o vašoj situaciji, anesteziolog će odabrati oblik anestezije (lokalnu ili opću). Najčešće se koristi lokalna anestezija sa sedacijom. Potom plastični kirurg započinje postupak rezanjem unutar nosa (zatvorena rinoplastika) ili izvan nosa (otvorena rinoplastika). Rinoplastika u Istanbulu je liječenje koje se može obaviti ambulantno. To znači da, ako nakon operacije ne nastanu problemi, nećete morati boraviti u turskoj klinici. 

Kolike su cijene

Prema portalu curebooking.com, koji se bavi medicinskim turizmom, cijena rinoplastike u Turskoj određena je brojnim čimbenicima, uključujući zamršenost operacije, kirurško obrazovanje i stručnost liječnika te mjesto zahvata. U prosjeku iznosu 2000-4500 dolara. Usporedbe radi, u SAD-u je oko 7500 dolara, u Ujedinjenom Kraljevstvu cijene se kreću od 4500 do 7000 funti, dok ćete u Hrvatskoj platiti između 18.000 i 24.000 kuna. 

Za koju god se opciju odlučili, ono što je važno imati na umu je kako operacija nosa nije nimalo bezazlen zahvat te kako je važno prepustiti se u ruke stručnjacima kojima vjerujete i koji će vas voditi kroz sve etape, od konzultacija do potpunog opravka. U konačnici, da se poslužimo starom dobrom metaforom, važno je vidjeti dalje od nosa!

Pročitajte još i ...