Tvrdoglave strije i je li im moguće doskočiti Plasma Pen tretmanom?

Koliko god ponavljali sebi da se volimo i prihvaćamo takvima kakvi jesmo, većina ipak ne može odoljeti napasti guglanja novih režima prehrane, metoda mršavljenja, otapanja masnoća, brisanja bora… I to je u redu, nakon što zavolimo sve svoje nesavršenosti, red je i pozabaviti se njima – kako onima unutarnjim, tako i onima izvanjskim. Pritom treba imati na umu da niti jedna bora ili strija nije došla preko noći i da ih ne možemo niti maknuti čarobnim štapićem. 

Prekomjerno “rastezanje” kože

U ubrzanom načinu života, pritisnuti brojnim obvezama, stresom i jurnjavom, počesto brigu o sebi stavljamo na zadnje mjesto, pa tako preskačemo obroke, jedemo brzu hranu s nogu, spavamo tek nekoliko sati… I ne trepnemo, već se gomilaju kilogrami. I nezadovoljstvo. Na žalost, ono što smo mogli u 20-ima, a to je izbaciti mjesec dana večeru i vratiti se u formu, s godinama ide malo teže. Metabolizam se usporava, a s njim i naš entuzijazam. A kada i uspijemo, kao posljedica mršavljenja, ostaju strije na tijelu. Naime, iako je naša koža elastičan organ, koji se izdužuje, širi i sužava u skladu s proporcijama tijela, ako se te promjene dogode u kratkom vremenu, elasticitet kože ne može pratiti tako velike oscilacije. 

Strije, osim kod naglog povećanja težine, nastaju u adolescenciji kod brzog rasta te tijekom trudnoće, kad i povećana hormonalna aktivnost može pridonijeti njihovoj pojavi. Najčešća zahvaćena područja su ramena, nadlaktice, trbuh, grudi, bokovi, stražnjica i bedra. Prema istraživanju, u nekom trenutku života iskusi ih oko 80% žena. To što su potpuno bezopasne je utješno, ali nitko vam ne može zamjeriti ako se zbog njih osjećate loše i želite ih ukloniti.

Zašto dolazi do formiranja “brazdi” na tijelu 

Kako se kože rasteže, njen površinski sloj (epidermis) se stanjuje, a struktura kolagenskih i elastinskih vlakana se mijenja u dubljim slojevima kože. Kao rezultat, na površini kože pojavljuju se izdužene brazde, čija dužina može varirati od nekoliko milimetara do 20 centimetara. Nove strije su crvenkasto-ljubičaste boje, a s vremenom postaju sve svjetlije, dok ne poprime bijelu boju i počnu nalikovati prugama na koži. Važno je istaknuti kako se njihov nastanak ne može baš uvijek spriječiti, niti je davno nastale strije moguće u potpunosti ukloniti, no pravilnom i svakodnevnom njegom kože, posebice u vrijeme trudnoće, njihov je nastanak moguće uvelike izbjeći, a već nastale strije moguće je znatno ublažiti.

Plasma Pen ili nekirurški skalpel

A ako su strije već tu, pronašli smo nekirurški tretman koji, tvrde oni koji su ga isprobali, stvarno djeluje. Njegovo je ime Plasma Pen, a nazivaju ga i nekirurškim skalpelom. Riječ je o terapijskoj metodi koja koristi izboje električne energije te dovodi zrak u stanje plazme, čime se tretirane promjene precizno uklanjaju postupkom karbonizacije na iznimno visokim temperaturama uz minimalno oštećivanje okolnog tkiva.

Plasma Pen je minimalno invazivna tehnika koja se temelji na prijenosu kontrolirane količine energije ionizacijom atmosferskog zraka, što stvara seriju vrlo sitnih točkica pored linija zatezanja, na samoj površini kože. Time se potiče trenutna kontrakcija i učvršćivanje vlakana kože kako bi se stvorio tzv. “lifting”, odnosno zatezanje kože, i dobio učinak remodeliranja i pomlađivanja. Metoda se koristiti za tretiranje specifičnih područja kože, bez oštećenja okolnog tkiva. Tretman traje 20-ak minuta, a klijent je odmah poslije njega spreman nastaviti s dnevnim aktivnostima. 

Kako djeluje Plasma Pen?

Pre samog tretmana koža se temeljno čisti, nakon čega se nanosi anestetik u obliku kreme, tako da nećete osjećati bol i nelagodu. Plasma zrak se precizno isporučuje na 1 mm površine kože u najpovršnijem sloju izazivajući trenutačno zatezanje, a u dubljem sloju (dermisu) izaziva toplotni poremećaj i time snažnu stimulaciju stvaranja kolagenih vlakana, što traje i sljedećih nekoliko mjeseci te dovodi do još boljeg zatezanja i regeneracije. Nakon tretmana ostaju krastice i blagi otok koji prolaze nakon 5-7 dana. Kako se koža oporavlja i zarasta, tako se dodatno regenerira i zateže.

Naravno, najbolja stvar koju možete učiniti je spriječiti nastanak strija i održati kožu snažnom i zdravom – redovito vježbajte, izbjegavajte nagle oscilacije u težini, uzimajte dodatke omega i vitamina C, koristite hidratantne kreme i SPF kako biste kožu zaštitili od oštećenja. Kada se pojavi nova strija, masirajte je kremom s hijaluronskom kiselinom ili losionom na bazi vitamina C kako biste potaknuli proizvodnju kolagena. I, da, ako ih je nemoguće izbjeći, najbolji efekti u tretiranju strija se javljaju na početku njihovog nastanka, dok su crvene i dok se oštećeno tkivo nije pretvorilo u vezivno tkivo. 

Pročitajte još i ...