U 40-ima i 50-ima pomaknite kazaljke 10 godina unatrag

Upitamo li djevojku od 20 godina što je potrebno za lijepu, njegovanu i čvrstu kožu – reći će: ništa. Iako je to u najvećem broju slučajeva istina – mladoj koži zaista nije potrebno mnogo kako bi izgledala izvrsno, s godinama se situacija drastično mijenja.

Prvi korak – olakšati sastojcima dublje prodiranje

Već u 30-ima primijetit ćemo sitne bore oko očiju, sve izraženije nazolabijalne nabore koji ne nestaju čak niti u mirovanju lica, a obrazi će odjednom „sjediti“ mnogo niže na licu, ostavljajući nas tako bez obožavanih visokih jagodica.

Upravo zato dermatolozi, estetski liječnici i plastični kirurzi neprestano naglašavaju kako su upravo 30-e idealno vrijeme za uspostavljanje personalizirane anti-age rutine – koju je najbolje uspostaviti u dogovoru s omiljenim liječnikom. Osim nezaobilaznog SPF-a u svakodnevnoj rutini i pojačane hidratacije, preporučuje se na vrijeme početi s preventivnim tretmanima poput mezoterapije, Skinboostera i laganih kemijskih pilinga koji će ukloniti mrtve stanice kože, olakšati prodor hidratantnih sastojaka u dublje slojeve kože i spriječiti prerani nastanak bora zbog dehidracije.

Pročitajte i: Kako će vam izgledati lice nakon kemijskog pilinga?

Vrijeme drastičnijih promjena – možemo li protiv gravitacije?

Ulaskom u 40-e situacija postaje još drastičnija – gotovo da ne prođe mjesec u kojem ne primijetimo neka nova iznenađenja u ogledalu, a rijetka od njih su ugodna. Osim onih koje nam prve padnu na pamet, poput opuštanja kože i nastanka bora, smanjenja mišićne potpore i nastanka pigmentacija, na licu su vidljive i neke druge promjene koje je mnogo teže korigirati ili sakriti.

Neke od njih su – povlačenje linije vlasišta, opuštanje ušne resice, pad vrška nosa zbog smanjenja čvrstoće vezivnog tkiva, spuštanje obrva i slabljenja vezivnih niti između slojeva kože, što neminovno dovodi do umornog, namreškanog i „obješenog“ izraza lica.

Pročitajte: Savršen lifting lica u 40-ima i 50-ima

Za razliku od 30-ih, pojačana doza SPF-a, hijaluronski serum i vitamin C omiljenog brenda više jednostavno neće biti dovoljni za svjež, odmoran i njegovan izgled. Koji je to „korak više“ potreban da bi kroz 40-e kročile prepune samopouzdanja i ženstvenosti?

Nadoknada volumena, ali bez pretjerivanja

Jedna sintagma najbolji je odgovor na ovo pitanje – nadoknada volumena. U 40-ima na licu još nemamo obješene kože, ten nam je najčešće još relativno dobar, a zahvaljujući dugogodišnjoj preventivnoj njezi, niti bore nisu dramatično duboke, no ono što licu nedostaje je punoća.

Govorimo o prirodnom, punašnom izgledu obraza, izraženoj bradi, visokim jagodicama, čvrstom čelu i svim onim karakteristikama zbog kojih koža djeluje napeto, a lice odiše mladenačkom čvrstoćom i sjajem. Kako ih nadoknaditi, a ipak ne pretjerati s dodavanjem volumena?

ALIAXIN® fileri proizvođača IBSA ističu se iznimno naprednom tehnologijom i ultračistom hijaluronskom kiselinom, proizvedenom patentiranim procesom biofermentacije, koji je diljem svijeta prepoznat kao „Top high quality“ po pitanju čistoće i kvalitete. Aliaxin® fileri kreirani su za vraćanje volumena kože, redefiniranje kontura te popunjavanje bora i dubljih linija na koži, a istodobno djeluju i na dubinsku hidrataciju.

Hijaluronski fileri svakako su broj 1 kad je u pitanju nadoknada izgubljenog volumena u 40-ima, jer je njima moguće ne samo remodelirati crte lica i nadoknaditi potporu onim regijama koje su izgubile prirodnu koštanu i mišićnu potporu, veći dubinski osvježiti kožu i vratiti vlagu dublje nego što je to moguće ijednom kremom.

Prijelaz iz 40-ih u 50-e je ključan

Plan pomlađivanja filerima svakako dogovorite s estetskim liječnikom kojem vjerujete, jer je dobro osmišljen plan zaista „pola posla“ – primjerice, ako u 40-ima odlučite samo popuniti usne, bez da ste vratili volumen obrazima ili rubovima čeljusti, rezultat neće biti nimalo zadovoljavajuć. Doći će do produbljivanja nazolabijalnih bora, čitav donji dio lica će pomalo „pasti“, a umjesto pomlađenog, odraz u ogledalu djelovat će 5 godina starije.

Odlučite li se lice pomladiti filerima, možete se opredijeliti za hijaluronske (koji će osim volumena pružiti i hidrataciju), za one koji kombiniraju hijaluron i kalcijev hidroksiapatit (koji će odmah djelovati na zatezanje, a s vremenom će osigurati i pojačanu sintezu kolagena) ili pak za popunjavanje vlastitim masnim stanicama.

Neauvia Stimulate namijenjen je dugoročnom liftingu i biorevitalizaciji. Kombinacija hijaluronskog filera i kalcijevog hidroksiapatita osigurava trenutni učinak filera, ali i dugoročno povećanje proizvodnje kolagena i pojačanu revitalizaciju kože.

U svakom slučaju, dubinska hidratizacija, detaljno planirana nadoknada volumena i poticanje proizvodnje kolagena smatraju se najvažnijim čimbenicima anti-ageinga u 40-ima.

Kad je u pitanju prijelaz iz 40-ih u 50-e, mnoge dame već počinju razmišljati o invazivnijim rješenjima, no ako je preventivni dio odradio „svoje“, potreba za invazivnijim zahvatima bit će bitno manja.

Kad vrijeme za invazivne zahvate dođe – birajte ih pametno

Primjerice, redovna hidratacija područja oko očiju u kombinaciji s aktivnim sastojcima poput vitamina C te tretmanima poput Skinboostera i mezoterapije, znatno će odgoditi potrebu za blefaroplastikom donjih kapaka – jer će koža dulje ostati zategnuta, napeta i „puna“.

Kad vrijeme za blefaroplastiku ipak dođe, njeni će rezultati biti mnogo bolji na kvalitetnoj, njegovanoj koži, a u kombinaciji s visokim, punim jagodicama – područje oko očiju i u kasnim 50-ima može izgledati desetak godina mlađe.

OVDJE pogledajte rezultate blefaroplastike hrvatskih stručnjaka

Tretmani poput Plasmagea također mogu donijeti fantastične rezultate – sitnim fizičkim oštećenjima kožu potiču na samoobnavljanje, a u tom procesu čitavo se područje zateže, smanjujući tako dojam opuštenih i obješenih kapaka.

Kad je ostatak lica u pitanju, tu su uređaji za neinvazivno pomlađivanje poput Renew Lifta, Ulthere i Med Visagea, a krajem 50-ih, kada je vrijeme za veći makeover, na redu su zahvati poput mini-liftinga, podizanja obrva kirurškim nitima i naravno – nezaobilaznog faceliftinga.

Tko kaže da se vrijeme ne može vratiti, taj se još nije upoznao s čarima estetske medicine i kirurgije.

Pročitajte još i ...