Top tretmani za najčešći problem koji nas muči u ovo doba godine

Već ste gotovo i zaboravili da ste bili na odmoru: jesen se ušuljala u vašu svakodnevicu, počele su nove radne obveze, trčanje od jutra do navečer… Na ljeto još podsjeti pokoja anegdota s plaže – i hiperpigmentacije.

Nakupine tamnih mrljica pojavljuju se zbog povećane produkcije melanina, odnosno povećanja broja pigmentnih stanica, i to najčešće na licu, rukama i dekolteu – dakle, na područjima koja su najviše izložena suncu. Kad su, naime, melanociti (stanice koje proizvode melanin koji nas, zapravo, štiti od štetnog zračenja) previše stimulirani, na koži se pojavljuju neestetske mrlje.

Vanjski uzroci nastanka

Premda je ova pojava izraženija kod žena koje su navršile četrdesetu, u slučaju pretjeranog izlaganja suncu bez zaštite može se pojaviti i mnogo ranije. I, na žalost, mrljica se nije lako riješiti…

Mogu  biti uzrokovane genetski, a nastaju i pod utjecajem već spomenutih UV zraka, solarija, hormonalne neravnoteže, uzimanja kontracepcije, traumi na koži, zbog korištenja preparata s fototoksičnim sastojcima

Personalizirani pristup

A kako rijetko koja žena na sebi voli debele slojeve pudera i korektora, raspitali smo se koji su tretmani najučinkovitiji u rješavanju problema. Naravno, najbolje bi bilo da vas prije bilo kakve odluke pregleda dermatolog: uzročnici hiperpigmentacija nisu, naime, uvijek isti, a kako biste odabrali tretman koji je za vas doista optimalan, trebali biste znati i zašto su se u vašem slučaju pojavile.

Pritom treba uzeti u obzir da „tretiranje hiperpigmentacija nije sprint nego maraton“, kako je slikovito opisala jedna američka dermatologinja.

Minimalni rizik i odlični rezultati

U Poliklinici Bagatin će vam, primjerice, najprije analizirati kožu uređajem Visia –  koji omogućuje uvid u dublje slojeve kože. To uvelike pomaže u određivanju konkretnog problema te u sprečavanju istog prije negoli uopće postane vidljiv na površini.

Rezultati prikupljeni Visia sustavom pomažu u kreiranju individualnog tretmana za svakog klijenta, a za skidanje hiperpigmentacija najčešće preporučuju laser, koji jamči minimalni rizik te nježne i bezbolne tretmane s odličnim rezultatima.

Ako treba, s laserom se mogu kombinirati i neinvazivni tretmani lica – poput Reviderm Skin Peeler mikrodermoabrazije koja uklanja površinske stanice kože i ublažava mrlje te terapije mikroiglicama poput tretmana Dermapen ili Skin Needler tretman.

Finim mikroiglicama visokom se preciznošću perforira koža i na taj se način aktiviraju procesi regeneracije i reduciraju hiperpigmentacije.

Zašto se bojimo kiselina

U Dermatologiji Nola koriste pak medicinske kemijske pilinge, mezoterapiju te lokalne pripravke koje pacijent nastavlja koristiti kod kuće.

Premda nas spominjanje kemijskih pilinga često asocira na agresivan pristup koži, strah od pilinga je neopravdan jer su kiseline koje se koriste moćne, ali nježne. Sadrži ih gotovo svaki proizvod za čišćenje pora, eksfolijaciju ili popravljanje teksture, razlika je samo u koncentracijama.

Kiseline, naime, djeluju tako da na površini uzrokuju ljuštenje mrtvih stanica, a u dubljim slojevima kože potiču obnovu stanica, osobito kolagena koji je jako važan u procesu regeneracije. Posebnu ulogu ima kojična kiselina, koja je najučinkovitija pri ujednačavanju boje tena.

Ima efekt dugotrajnog izbjeljivanja sličnog onom hidrokinona, jakog sredstva za izbjeljivanje koji je u nekim zemljama čak i zabranjen, no za razliku od njega – ne ostavlja štetne posljedice.

Kojična kiselina usporava produkciju melanina kako bi se izjednačila boja kože. A doprinos svakako daje i salicilna kiselina koja kožu rješava oštećenih stanica te joj vraća zdrav sjaj i svježinu.

I kozmetika pomaže

Ne treba podcijeniti ni moć svakodnevne njege, preparate obogaćene antioksidansima koji sprječavaju prerano starenje i pojačavaju učinke depigmentacije, štite od UV zraka te djeluju protuupalno. Filorga Meso-White tretman za uklanjanje hiperpigmentacija je, primjerice, idealan nakon tretmana laserom ili pilinga.

Smanjuje vidljivost hiperpigmentacija, umiruje i zaglađuje kožu te joj vraća prirodnu blistavost, a bazira se na depigmentirajućem kompleksu koji usporava nastajanje nakupina pigmenta, polisaharidu ramnozi koji ujednačava boju tena i umiruje kožu te azelaičnoj kiselini koja djeluje keratolitički.

Pročitajte još i ...