U povodu Svjetskog dana vitiliga, dermatolozi donose najbolju formulu za tretiranje depigmentacija

Prihvatiti sebe, voljeti svoje lice i tijelo… nije tek mantra koju ponavljaju oni koji ne mogu ništa promijeniti na sebi. To je doista ključ unutranje sreće, točka iz koje mijenjamo stvari nabolje. Upravo to je rekla u intervjuuu za Estetica.hr i Ivana Antunović Jović, urednica je HRT-ove emisije “Izvan formata”, referirajući se na svoju autoimunu bolest, čije su izvanjske manifestacije depigmentirane mrlje na koži: “Nakon nekog sam vremena zavoljela svoj neizlječivi vitiligo. Pomislila sam – netko se tetovira, ukrašava na razne načine, a ja imam bijele mrlje koje me čine posebnom”.

Svjetski dan vitiliga

Posebna je definitivno i svjetski poznata manekenka Winnie Harlow, koja je glasnogovornica vitiliga. Njezina prva naslovnica za Vogue Arabia dogodila se 2019. godine, a pod naslovom “zajedno jače”, na njoj joj se pridružila i Shahad Salman, danas također poznati model. Obje imaju vitiligo – stanje kože koje pogađa dva posto svjetske populacije – ali to nije sputavalo nijednu od njih. Štoviše, spojilo ih je. 

“Prije gotovo godinu dana, Shahad Salman, 23-godišnjakinja iz Mecce, je stavila objavu na instagram Instagram s našim slikama jedna pokraj druge. U opisu je napisala da je ‘čudno’ koliko slično izgledamo. Komentirala sam kako to nije čudno i kako je prekrasna”, rekla je tada Harlow i dodala kako njihova naslovnica stavlja u središte pozornost vitiligo – danas i svaki dan – šireći pozitivnu poruku različitosti.

Stereotipi se mogu razbiti

Zajedničkom vizijom da je iznimno važno progovoriti javno o toj autoimunoj bolesti, ove dvije žene dokazuju da se stereotipi mogu razbiti i ljepota prevladati. Ta je poruka posebno važna na Svjetski dan vitiliga, koji se obilježava svake godine 25. lipnja uveden je kako bi se podigla svijest o stanju kože i diskriminaciji koju ona može izazvati. Laički rečeno, vitiligo je prouzročen nedostatkom melanina, koji “šare na koži” zbog gubitka pigmenta. To može dovesti do toga da se ljudi osjećaju izopćenima zbog toga što su drugačiji. 

Što je zapravo vitiligo 

Ukratko, Vitiligo je kronična bolest kože koja se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, a obilježena je pojavom bjelkastih mrlja na koži i na sluznicama koje nastaju kao posljedica gubitka pigmentnih stanica u epidermisu. Riječ je o relativno čestom stanju koje zahvaća 1-2% populacije diljem svijeta, a u nekim područjima, primjerice u Indiji, bolest zahvaća i do 8% stanovništva. Mogu biti zahvaćeni svi dijelovi kože, sluznice i dlačice na svim dijelovima tijela, najčešće obrve i trepavice. Smatra se kako je riječ o autoimunoj bolesti koja se javlja u osoba koje imaju genetsku sklonost uslijed djelovanja nekih čimbenika iz okoliša.

Kako se liječi? 

S obzirom na to da je uzrok ove autoimune bolesti kože još nepoznat, ne postoji ni lijek za vitiligo, no pravilnom njegom usmjerenom na poticanje regulacije depigmentacije bolest je moguće držati pod kontrolom i zaustaviti širenje, a potom i pojave novog pigmenta koji nastaje tijekom liječenja vitiliga i može biti jednak okolnoj koži te tamniji ili svjetliji. Stoga su švicarski znanstvenici iz laboratorija dermokozmetičke kuće Eptaderm kreirali EPTA VTLG emulziju, koja je odnijela pobjedu u kategoriji Najbolji proizvod za tretiranje vitiliga na Estetica Premium Product 2022.

U Eptaderm EPTA VTLG emulziji se spajaju svi blagotvorni učinci vode švicarskih ledenjaka te Inoveol® EGCG, stabilnija verzija prirodnog flavonoida iz kineskog čajevca koji se stoljećima koristi za detoksikaciju i usporavanje starenja kože. Inovativna formula ove emulzije sadrži i vitamin C koji dolazi u obliku natrijeva askorbil fosfata te djeluje na pigmentaciju, ujednačenost i čistoću tena te zajedno s ekstraktom kore magnolije služi kao antioksidans. DNAge® i niacinamid podupiru sposobnost obnavljanja kože, a Sepitonic® djeluje protuupalno  i umiruje kožu.

Aktivni sastojci za ravnotežu u stanicama kože

Inoveol® EGCG ekstrakt je i stabilnija verzija prirodnog flavonoida iz kineskog čajevca koja se već stoljećima koristi za detoksikaciju, usporavanje starenja kože i revitalizaciju. Pomaže očuvati vlagu i u konačnici čini kožu mekšom i glađom. Riječ je ujedno o patentiranom imunomodulatoru visoke čistoće i koncentracije. DNAge® pruža širok spektar zaštite DNK od štetnog UV zračenja te podupire sposobnost obnavljanja kože, dok Sepitonic® (kombinacija cink glukonata, bakar glukonata i magnezij aspartata) djeluje antimikrobno i antiupalno, štiti DNK i ima ulogu pojačivača aktivne tvari. Natrijev askorbil fosfat je izuzetno stabilan, siguran i u vodi topiv oblik vitamina C, koji na koži djeluje kao potentni antioksidans i pomaže reguliraciji neujednačenog tena, a niacinamid djeluje protuupalno i pomaže obnovi kože. Ekstrakt kore magnolije također ima protuupalno i antioksidativno djelovanje.

Kombinacija svih ovih djelotvornih i ljekovitih sastojaka vrhunske, švicarske kvalitete omogućuje ponovno uspostavljanje ravnoteže u stanicama kože. Dobra je vijest da su rezultati vidljivi već za tri mjeseca, naravno, ukoliko s korištenjem ovog djelotvornog preparata počnete na vrijeme. Epta VTLG formula pruža izvrsnu podnošljivost. Ne masti kožu i brzo se upija. Preporuča se nanošenje dva puta dnevno – ujutro i navečer, na zahvaćena područja, kao i na rubove depigmentiranih mrlja. Područje primjene su lice i tijelo.

doc. dr. sc. Marija Buljan

Nakon detaljnog testiranja, ugledni su hrvatski dermatolozi o ovom Eptaderm proizvodu imali samo pohvale. Dr. Marija Buljan rekla je kako je sretna što konačno na tržištu imamo preparat koji možemo ponuditi osobama s problemima depigmentacije kože, bez obzira na to je li riječ o vitiligu ili bilo kojem dermatološkom problemu koji može rezultirati hipopigmentacijama (primjerice, postupalne hipopigmentacije koje se sureću kod brojnih dermatoloških bolesti) i nastavila:

“Eptaderm EPTA VTLG emulzija sadrži antioksidativne sastojke i potiče regulaciju depigmentacije utjecajem na metabolizam stanica kože. Ovaj je proizvod baziran na vodi švicarskih ledenjaka, uz patentirani sastojak Inoveol® EGCG, prirodni flavonoid iz kineskog čajevca koji se stoljećima koristi za detoksikaciju i usporavanje starenja kože. Uz nju, vitamin C u obliku natrijeva askorbil fosfata djeluje na pigmentaciju, ujednačenost i čistoću tena dok DNAge®, a niacinamid podupire obnavljanje kože. Emulzija je pakirana je u bočici sa pumpicom što je važno radi očuvanja stabilnosti aktivnih sastojaka, ali i radi lakšeg doziranja kod tretiranja manjih površina kože. Za potpuno upijanje potrebno je emulziju malo dulje utrljavati, ali potom ne zaostaje bijeli trag i proizvod se u potpunosti upije uz ugodan osjećaj nahranjenosti kože”.

Dr. Jelena Meštrović Štefekov

Dr. Jelena Meštrović Štefekov također je istaknula inovativne sastojke ovoga proizvoda preparat koji djeluje kao suportivna terapija u liječenju vitiliga. 

“Eptaderm EPTA VTLG emulzija djeluje na više razina – protuupalno zahvaljujući prirodnom, stabilnom flavonoidu iz kineskog čajevca (Inoveol® EGCG), antioksidativno zahvaljujući vitaminu C, te njegujuće i regenerativno zahvaljujući niacinamidu. 

Dr. Jolanda Kanižaj Rajković

S njima se slaže i dr. Jolanda Kanižaj Rajković, koja je Eptaderm EPTA VTLG emulzija nazvala proizvodom za obnovu stanica kože. 

“Riječ je o emulziji koja obnavlja ne samo depigmentiranu kožu već i kožu oštećenu suncem – koža je revitalizirana, balansirana, zaštićena i potaknuta na novo! Proizvod me oduševio”, zaključila je dr. Kanižaj Rajković.

Pročitajte još i ...