Kako ga ukloniti: 3 razloga zašto nastaje podbradak

Adriana Lima, Image: 332765598, License: Rights-managed, Restrictions: NO ITALY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association

Ako ste mislili da je podbradak posljedica isključivo debljine, prevarili ste se. Naime, podbradak nastaje zbog nekoliko različitih faktora i uklanja se s obzirom na razlog zbog kojeg je nastao.

Roma - 5° Festival internazionale del film - photocall film "Last night"

Genetika

Da genetika igra veliku ulogu u nastanku podbratka, dokazuje činjenica da i mršave osobe imaju podbradak. Nažalost, radi se o faktoru koji se ne može spriječiti, ali se i „naslijeđeni“ podbradak može ukloniti.

Debljanje

Osobe koje imaju višak kilograma nerijetko imaju i podbradak. Kako se deblja svaki dio tijela, deblja se i područje ispod brade. Masno tkivo ispod brade za neke je osobe jedno od područja s kojeg ono najteže odlazi.

Godine

Podbradak nastao s godinama razlikuje se od nakupljanja masnog tkiva debljanjem. Koža s godinama gubi elastičnost i postaje ovješenija svuda, pa tako i na vilici i na bradi. Tada je osim masnog tkiva prisutan i višak kože koji je potrebno ukloniti.

Salma Hayek

Kako se riješiti podbratka?

U slučaju mladih osoba kod kojih se ispod brade nakuplja masno tkivo koje se ne može riješiti dijetom, najbolji je izbor liposukcija ili laserska lipoliza. Laserskom lipolizom vrata rastapa se površinsko masno tkivo vrata. Izaziva se pucanje masnih stanica koje se pretvaraju u emulziju i reorganizaciju kolagena što dovodi do adaptacije i zatezanja kože. Mlade osobe posjeduju dobar tonus i elastičnost kože koja nakon zahvata vraća lijepu konturu vratu.

Kod starijih osoba, kada je prisutan višak naborane i neelastične kože na vratu, treba napraviti korekciju zatezanja kojom se mobilizira opušteni mišić na vratu, a potrebna je kombinacija liposukcije i zatezanja mišića ispod brade i ponekad zatezanja kože cijelog vrata – lifting vrata. Liposukcija i lifting vrata, ukoliko pacijent značajno ne varira u tjelesnoj težini, imaju dugogodišnji učinak.

© QUEEN INTERNACIONAL. MARCH 2012 IRINA SHAYK AND ARTHUR SALES STAR XTI NEW CAMPAIGN. The beautiful Russian model and girlfriend of Cristiano Ronaldo, Irina Shayk, and Brazilian model Arthur Sales star again together by third time a new publicity campaign of the Spanish shoes brand XTI. They again put face and body to a sensual advertising campaign of XTI, photographed by Juan Aldabaldetrecu, Image: 122677782, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Look Press Agency

Neinvazivne metode

Podbradak se može smanjiti i neinvazivnim metodama poput radiofrekvencije kojom se zagrijava i regenerira potkožno tkivo, no kada je prisutan značajniji podbradak uz višak kože, neinvazivni tretmani imaju ograničene učinke.

Pročitajte još i ...