Najučinkovitije metode za rješavanje podbratka

Dali smo sve od sebe da se “utegnemo” – pazili na prehranu, vježbali, nastojali živjeti zdravo… I uspjeli! Svagdje osim kad je u pitanju podbradak. Ta tvrdokorna regija s viškom masnoće – poznata i kao dvostruka brada –  predstavlja beauty problem za ogroman broj ljudi.  No dok ga muškarci mogu sakriti puštanjem brade, na ženskom je licu potpuno izložen – zbog čega vrločesto dolazi u središte pozornosti.

No, iako podbradak najčešće uzrokuje višak masnog tkiva, on ne mora biti uzrokovan debljinom – već  može biti i rezultat genetike, starenja i životnog stila.

Nemilosrdna genetika

Statistički, podbradak je češća pojava kod žena, a razlog tome je različita raspodjela masti u muškom i ženskom tijelu.

Ženska je genetika ponekad nemilosrdna prema vitkoj figuri: naime, pripadnice nježnijeg spola u prosjeku pohranjuju 6 do 11 posto više tjelesne masnoće u odnosu na muškarce s istim stilom života i prehrambenim navikama.

Kako starenjem naša koža gubi kolagen, njezina se elastičnost smanjuje, lice i vrat postaju sve opušteniji uzrokujući efekt opuštenog podbratka.

Narušena ravnoteža lica

Iako s godinama postajemo svjesni manje i više izraženih znakova starenja, moderni nam estetski tretmani i anti-age proizvodi omogućavaju odgađanje dubokih bora i opuštanja kože. No, s podbratkom je situacija ipak drugačija jer ga je vrlo teško tretirati kremama i jednostavnim vježbama o kojima često možemo čitati.

Podbradak je jedan od najmrskijih neprijatelja ženske ljepote i ne možemo ga prihvatiti kao dio šarma koji dolazi s godinama, kao što to činimo s pokojom boricom. On zaista negativno utječe na estetiku cijelog lica, jer nam preizražena donja trećina narušava vizualnu ravnotežu.

23rd Annual Critics' Choice Awards. Barker Hangar, Santa Monica, CA. Pictured: Gal Gadot. EVENT January 11, 2018 Job: 180111A1, Image: 359939639, License: Rights-managed, Restrictions: 000, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Bauer Griffin

Znak mladosti i ljepote

Zašto ga se toliko teško riješiti? Vrlo često, podbradak čak može biti rezultat fizionomije lica. Izrazito mala donja čeljust, kao i potpuno obla brada bez čvršćih rubova, uzrokovat će opuštanje mišića i obješenu kožu. U tom se slučaju može korigirati jedino kirurškim umetanjem implantata u bradu – kako bi se podbradak kamuflirao.

S druge pak strane, pojavljuje se s godinama čak i kod ljudi koji ga u mladosti nisu imali, kao rezultat gubitka kolagena u koži.

German fashion model Toni Garrn poses for Peter Hahn Fall Winter 2017 collection., Image: 339395243, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Iako se u njemu nakuplja višak masnoće, gubitak kilograma i tjelovježba nisu garancija da ćemo se riješiti podbratka, jer su za njega odgovorni i oslabljeni mišići, ali i opuštena koža smanjene elastičnosti.

Još jedan od razloga obješenog podbratka je i često gledanje prema dolje, u računala i mobitele, jer takav položaj povećava gravitacijsku silu na području čeljusti.

Laserska lipoliza

Lokalno uklanjanje masnih naslaga najdjelotvornije se rješava liposukcijom, a njena je suvremena varijanta laserska lipoliza. Iako se bazira na principu uklanjanja masti, bitno se razlikuje od klasične liposukcije.

Kako izgleda liposukcija podbratka, pročitajte OVDJE.

Izvodi se u lokalnoj anesteziji, a masne stanice ne razbija mehanički, već laserskom zrakom, zbog čega je pacijent pošteđen nuspojava koje nosi liposukcija, poput podljeva, masnica, naticanja i viška obješene kože.

Jason Wu RTW Spring Summer 2014 New York Fashion Week September 2013, Image: 187749320, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, FirstView

Laserska lipoliza, osim odstranjivanja masnog tkiva, pruža i efekt zatezanja kože. Laserska se zraka uvodi pod kožu, gdje izaziva pucanje masnih stanica i njihovo pretvaranje u emulziju, dok istovremeno zaustavlja krvarenje iz manjih žilica i uzrokuje reorganizaciju kolagena. Iz tog razloga ovaj postupak zateže kožu po novoj konturi brade, a rastopljene masnoće odstranjuju se pomoću vibracijske aspiracijske pumpe. Laserska lipoliza dostupna je, među ostalim, u Poliklinici Bagatin.

Injekcijska lipoliza

Injekcijska lipoliza bazira se na principu otapanja masti, no oslanja se na prirodne mehanizme kojima će naše tijelo samo izbaciti višak masnoće.

Jessica Chastain attending the Chanel Haute Couture Fall/Winter 2016-2017 show as part of Paris Fashion Week on July 5, 2016 in Paris, France., Image: 293292304, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA

Izvrsna je opcija za osobe koje nemaju problema s viškom kilograma, već žele tretirati lokalizirane masne naslage s bilo kojeg dijela tijela, a posebno dobre rezultate pokazuje na području podbratka.

Na željena se područja tankim iglicama aplicira sojin lecitin, tvar koja otapa masnoću i pomaže joj da izađe iz tijela. Naš organizam prirodno sadrži sojin lecitin, a ova je tvar presudna u metabolizmu masti, jer ih razgrađuje, pretvara u mješavinu s vodom i limfnim putem izbacuje iz organizma.

Primjer injekcijske lipolize možete pogledati OVDJE.

“Injekcijska lipoliza je inovativni tretman koji se po rezultatima može usporediti s liposukcijom, no masne se stanice ne „isisavaju“ iz tijela nego se uz pomoć specijalnog preparata rastope i izluče putem limfe, što je za organizam mnogo manje agresivno”, otkriva dr. Jeannette Gjurić iz zagrebačke Poliklinike Sinteza, koja je ovaj tretman dovela na novu razinu koristeći preparat Michelangelo PDC Plus Complex. Njegova primjena na koži ne ostavlja nikakve posljedice: ni podljeve, ni crvenilo, ni otečenost, zbog čega su klijenti poznate poliklinike oduševljeni.

Ultherapy

Jedna od najuspješnijih tehnologija u estetskim tretmanima, ultrazvučna tehnologija, iznimno je moćna i u uklanjanju podbratka i zatezanju kože vrata.

Kaia Gerber, Cindy Crawford a Her Time Omega Photocall pendant la Fashion Week de Paris pręt a porter féminin printemps / été 2018 le 29 septembre, 2017 a Paris, France. Kaia Gerber, Cindy Crawford attends'Her Time' Omega Photocall as part of the Paris Fashion Week Womenswear Spring/Summer 2018 on September 29, 2017 in Paris, France, Image: 351008387, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, KCS Presse

Potpuno neinvazivnim postupkom pomlađuje tretirano područje, učvršćuje kožu i pruža efekt neckliftinga, ali bez operacije. Oslanjajući se na terapiju ultrazvučnim valovima, stimulira proizvodnju novog kolagena u dubljim slojevima kože, do kojih je inače nemoguće doći bez kirurške intervencije.

Tretman izaziva toplinsku koagulaciju proteina u tkivu, čime dolazi do podizanja kože, poboljšanja teksture i topljenja masnog tkiva, a ovaj popularni tretman na raspolaganju je u Poliklinici Duduković (više možete pročitati OVDJE).

Pročitajte još i ...