Kako se podočnjaci korigiraju filerima i koliko traju rezultati?

Tamni kolutovi ispod očiju – postoji li žena koja se u nekom trenu nije susrela s njima? Ova nam pojava stvara probleme jer čitavom licu daje umoran izgled – neovisno o tome što se potrošili sat vremena na makeup, frizuru i odabir idealne odjevne kombinacije, ako vam područje ispod očiju izgleda kao ste probdjeli nekoliko noći, na svjež izgled možete zaboraviti.

Prije nego se počnete obračunavati s dosadnim podočnjacima, važno je znati da nisu svi podočnjaci isti – neki od njih odnose se samo na diskoloraciju, odnosno tamno, najčešće plavkasto ili sivkasto obojenu kožu ispod donjeg kapka, dok su drugi rezultat sjene koja nastaje zbog građe orbitalnih, odnosno zigomatičnih kostiju.

Jesu li vaši podočnjaci rezultat tamnije obojene kože ili sjene?

Prema tome, ključno je odrediti koji tip podočnjaka imate. Ako je u vašem slučaju riječ o diskoloraciji kože te na području ispod očiju primjećujete plavkaste, sivkaste, ljubičaste tonove – riječ je o odrazu boje sitnih kapilara koji se nalaze ispod tanke kože te je ovaj problem moguće riješiti specijaliziranim makeup proizvodima.

Kvalitetan korektor neutralizirat će tamne tonove ispod očiju i u trenu otvoriti pogled i čitavom licu dati svježinu – važno je pritom znati kako nježno ružičasti i breskvasti tonovi neutraliziraju plavkaste tonove podočnjaka, dok će se za sivkaste tonove najbolje pobrinuti topliji, žuto-narančasti korektori.

Podočnjak može biti rezultat sjene koju stvara specifična građa kostiju

No, što ako vam niti jedan korektor ne pomaže te nakon dvadesetak isprobanih još uvijek pri odrazu u ogledalo vidite samo tamne kolutove? U tom slučaju vaši su podočnjaci vjerojatno rezultat sjene koju stvara specifična građa kostiju – a udubinu ispod donjeg kapka nije moguće prekriti niti jednim makeup proizvodom.

Srećom, taj se problem rješava jednostavno, brzo i iznimno učinkovitom i to baš – „svemogućim“ hijaluronom. Korištenje dermalnih filera za reduciranje podočnjaka posljednjih je godina iznimno popularno diljem svijeta, a i domaći estetski liječnici ovaj tretman izvode sve češće. Kako se točno podočnjaci uklanjaju filerima, kako izgleda postupak i što očekivati od rezultata?

FOR EDITORIAL USE ONLY. Peter Pilotto Backstage London Ready to Wear. Spring/Summer 2012. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 106032325, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Najbolje rezultate pokazuje kod gubitka volumena ispod očiju

Poznatiji i kao tear-trough filler, ovaj postupak za svrhu ima popuniti udubinu koja se nastavlja na suzni kanal prema vanjskom kutu oka, kako bi osigurao ravnomjeran pad svjetlosti i time spriječio nastanak sjene.

Kod tretiranja podočnjaka filerima, najbolje rezultate mogu očekivati osobe koje su izgubile volumen u regiji ispod očiju – slabljenje mišića ispodd ionako malih količina masnih jastučića dodatno naglašavaju kosti u orbitalnoj regiji, a sjena koja se nad njima pojavljuje s godinama je sve izraženija.

Jeste li idealan kandidat?

Ipak, s obzirom na to da je riječ o estetskom problemu koji je povezan s građom lica i potpornih struktura, na tretiranje podočnjaka filerima sve se češće odlučuju i mlađe djevojke koje makeupom ne mogu riješiti problem.

Iskusan estetski liječnik, dermatolog ili estetski kirurg kojem ste poklonili povjerenje najbolje će znati jeste li upravo vi kandidat za ovaj postupak, a baš kao i kod većine drugih estetskih intervencija – ključno je imati realna očekivanja. Filer neće promijeniti boju vaših podočnjaka, baš naprotiv – ako su podočnjaci uzrokovani isključivo pigmentacijom kože, liječnik će vam odmah objasniti da niste kandidat za ovaj tretman.

Nakon 10-ak minuta iz ogledala će vas gledati „novo lice“

Ovaj je tretman poznat i po iznimno brzim rezultatima – svega desetak minuta bit će dovoljno da izražene sjene nestanu, a pogled zablista mladenačkim, odmornim i svježim sjajem. S obzirom na to da se za apliciranje hijaluronskog dermalnog filera na ovo područje lica koristi iznimno tanka igla, u nekim slučajevima tretman se izvodi i bez anestetske kreme.

Iako će krajnji efekt na lice djelovati iznimno pomlađujuće, pacijenti koji dolaze liječnicima radi uklanjanja podočnjaka zapravo i nemaju želju izgledati mlađe, već odmorenije i svježije.

Za razliku od tretmana filerima kojima možemo remodelirat crte lica, kod ovog tretmana zapravo samo punimo udubinu ispod donjeg kapka koja uzrokuje tamnu sjenu.

Popunimo li taj „kanal“, svjetlo će padati sasvim drugačije te ćemo stvoriti iluziju potpuno ravne površine kože, čime će sjena nestati – čak i kada se nagnete prema naprijed (muče li vas tamni kolutovi, znate da je riječ o najgorem položaju u kojem su najvidljiviji).

S obzirom na to da se u ovom tretmanu dermalni filer injektira duboko ispod mišića, površina kože izgledat će potpuno prirodno – na vaš se licu neće primijetiti da ste se podvrgnuli nekom tretmanu, već samo da izgledate svježije i odmornije. Najbolje od svega – rezultati traju oko godinu dana.

Ovaj tretman možete napraviti u velikom broju estetskih poliklinika i ordinacija u Hrvatskoj, uključujući Polikliniku Bolanča,  Polikliniku Bagatin, Polikliniku Milojević, Lege Artis, Dermamed, Dermalife, Duduković, Agram, i brojne druge, a cijena tretmana kreće se između dvije i četiri tisuće kuna.

Pročitajte još i ...