Viseća koža na podlakticama – i kako joj doskočiti

Kad govorimo o oblikovanju tijela i „kritičnim regijama“ koje nam obično zadaju najviše muke, na popisu se često nađu i ruke. Kad su u pitanju nadlaktice, postoje čitavi programi vježbanja, aparativnih tehnika, pa čak i stezne odjeće koja može pomoći u reduciranju opsega i zatezanju kože gornjeg dijela ruku  – posebno nakon mršavljenja ili druge drastične promjene životnog stila.

Vrlo zahtjevna regija

No, kad je riječ o podlakticama – tu nam je izbor metoda za oblikovanje i zatezanje mnogo siromašniji… Za razliku od ostalih dijelova tijela, na podlakticama nema velikih zaliha masnog tkiva, a problem opuštene kože povezan je s padom elasticiteta i slabljenjem vezivnog tkiva. Masno tkivo koje se nalazi na ovoj regiji je pretežno potkožno – što ga, nažalost, čini vrlo tvrdokornim kad je u pitanju uklanjanje. Što možemo učiniti kako bismo doskočili ovom prilično neugodnom problemu?

Prije svega, pomoć možemo potraži u vrhunskoj kozmetici – a kad je u pitanu rješavanje potkožnih masnoća i zatezanje kože, izvrsno rješenje je BioNike DEFENCE BODY Anticelulitna gel-krema, nominirana u ovogodišnjem Estetica Premium Product 2022 powered by  LUUN ® – Luxury Uniforms, u kategoriji Najboljeg proizvoda protiv celulita.

Dovodi kisik, odvodi štetne tvari iz tkiva

Iako joj naziv sugerira da je riječ o kremi koja se bori isključivo s celulitom, njeni su učinci izvrsni i na ostalim dijelovima tijela. Kremasti gel temelji se na učinku grijanja i hlađenja koji trajno stimulira kapilarnu mikrocirkulaciju, potičući drenažu tekućine i toksina u potkožnom tkivu. Poticanjem kapilarnog krvotoka ovaj medicinski proizvod omogućava bolju opskrbu tkiva kisikom, zaglađuje i vraća tonus kože.

Aktivni sastojak iz ekstrakta kurkume, kurkumin, djeluje kao snažan antioksidans i potiče smanjenje bijelih masnih stanica koje pohranjuju masnoće. Klinčić potiče cirkulaciju i izmjenu tvari. Ekstrakt đumbira zaglađuje kožu, potiče izmjenu tvari, mikrocirkulaciju i ubrzava metabolizam masnih stanica. Spirulina je bogata mineralnim tvarima i dokazano joj je snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje. Lonicera pojačava aktivnost masnih stanica, osobito izmjenu tvari i djeluje na smanjenje veličine masnih stanica. Genistein potiče proizvodnju kolagenskih vlakana, učvršćuje kožu, jača čvrstoću kože, vena i kapilara te štiti od formiranja masnog tkiva. Kada se koristi na rukama, proizvod se nanosi na od zglobova prema pazusima, a potom se kružnim pokretima masira, u smjeru limfnog toka. Za optimalne rezultate, proizvod treba nanositi svakodnevno u ponavljajućim ciklusima, uz zdravu prehranu i redovitu fizičku aktivnost.

Uređaj koji zateže kožu kod kuće

Uređaji za uklanjanje potkožnih masnoća, popravljanje tonusa i zatezanje kože bez operacije posljednjih su godina apsolutni hit, no za ovakve smo tretmane do sada morali odlaziti u ordinacije dermatologa, kirurga i estetskih liječnika. NuBody by NuFACE uređaj je koji nam oblikovanje i zatezanje tijela omogućuje u udobnosti vlastitog doma, a o njegovoj će učinkovitosti odlučivati žiri estetskih kirurga Estetica Premium Product 2022 powered by  LUUN ® – Luxury Uniforms natječaja.

NuBody funkcionira na principu mikro struje, koja poboljšava tonus te učvršćuje i zaglađuje kožu. Ovaj se moćni i iznimno učinkoviti uređaj preporučuje koristiti u petominutnim tretmanima, a u kompletu s uređajem dolazi i hidratantni gel-primer s kojim će izvođenje tretmana biti potpuno ugodno. Za najbolje rezultate, možete se tijekom tretmana usredotočiti na određeno problematično područje unutar šireg područja tretiranja, tijekom punih 5 minuta ciklusa, a zatim ponovite po ostalim područjima po potrebi.

Pripreme za korištenje su vrlo jednostavne – odaberite područje tijela koje ćete tretirati, očistite kožu proizvodom bez ulja te obrijte prekomjernu količinu dlaka s odabranog područja.

Rezultati ovog neinvazivnog kućnog tretmana vidljivi su vrlo brzo – koža postaje zaglađenija i čvršća, a sitne nepravilnosti na njenoj površini se smanjuju. Uređaj djeluje na isporučujući mikrostrujne impulse niske razine na ciljana mjesta na tijelu, a čak četiri elektrodne sfere dizajnirane su za optimalan kontakt s  kožom.

Najvažniji faktor – vježbanje!

Kad je u pitanju oblikovanje i zatezanje pojedinih regija tijela, ne smijemo zaboraviti na važnost i ulogu ciljanih treninga koji dokazano pomažu u rješavanju konkretnih problema.

Kad je u pitanju izvođenje vježbi kojima možemo djelovati na podlaktice, jasno nam je „običnim“ treningom koji sami osmislimo nećemo uspjeti ciljano djelovati na željenu regiju. Zato smo se za pomoć obratili stručnjakinji – nutricionistici i apsolventici kineziologije te poznatoj zagrebačkoj fitness trenerici i edukatorici, ujedno i članici nutricionističkog žirija Estetica Premium Product 2022 natječaja – Mariji Andrijašević.

Zanimalo nas je – kako nam točno vježbanje može pomoći kad je u pitanju oblikovanje i zatezanje opuštene kože podlaktica?

„Kada govorimo o mišićima ruku, postoje mišići nadlaktice (biceps i triceps), mišići podlaktice – u koje spada 20-ak mišića te mišići šake. Neki od mišića su površinski te su njihove kretnje lako vidljive, dok kod drugih nije takav slučaj. Moram napomenuti kako uvijek treniramo pokret, a ne mišić“, objašnjava naša sugovornica. Ističe kako postoji velik broj vježbi za ruke, a prilikom vježbanja velikih mišićnih grupa, često su angažirani i manji mišići, no za postizanje željenih rezultata – potrebno je postaviti realne ciljeve.

Rutinirani trening, kao i prehrana – glavni su čimbenici za zdravo tijelo i dobru formu“, ističe, dodajući kako za različite dijelove ruku imamo potpuno različite vježbe i programe treninga.

„Za nadlaktice radimo vježbe za biceps i triceps, pri čemu su za biceps najbolje vježbe koje uključuju tzv pregib i pregib sa šipkom, dok će nam za triceps najviše koristiti ekstenzije – npr. s elastičnom gumom ili utezima te „propadanja“ i sklekovi s rukama postavljenim usko uz tijelo“, objašnjava nam Marija.

No – što je s podlakticama? Rijetko nailazimo na vježbe koje ciljano djeluju na zatezanje podlaktice – zbog čega smo njen stručni savjet posebno cijenili.

„Mišići podlaktice se nalaze između šake i lakta te se sastoje od 20-ak mišića. Sudjeluju u regulaciji pokreta šake, pronaciji, supinaciji, ekstenziji, fleksiji, adukciji, abdukciji… Među pripadnicama ljepšeg spola vježbe za podlaktice nisu najpopularnije, a mišići podlaktice se često jačaju prilikom izvođenja drugih vježbi, poput veslanja u pretklonu, mrtvog dizanja ili biceps pregiba“, objašnjava.

S nama je podijelila najbolje vježbe za zatezanje, učvršćivanje i oblikovanje podlaktice.

Jedna od vježbi je fleksija šake, koja se izvodi uz pomoć male gumene loptice. Potrebno ju je stisnuti na pet sekundi pa opustiti šaku – ponovite ovu vježbu 10-15 puta sa svakom rukom, i to u 3 do 4 serije“, otkriva nam Marija.

Još jedna vježba koja će donijeti izvrsne rezultate, kako tvrdi, jer fleksija ručnog zgloba sa šipkom. Ovu je vježbu moguće izvoditi i sjedeći, no nužno je paziti na pravilan položaj tijela. Također se izvodi u 3 do 4 serije po 10 ponavljanja.

Naposljetku, jedna od najboljih vježbi za podlaktice je namatanje i odmatanje utega koristeći ‘wrist roller’. „Ruke su u predručenju naslonjene na čvrsti oslonac, a osoba stoji na nogama. Okrugli uteg ima provučen konop koji je čvrsto zavezan, a na kraju poluge se nalazi kratka šipka. Potrebno je vrtjeti šipku jednom pa drugom rukom – u jednom smjeru do otkaza pa u drugom“, objašnjava naša sugovornica.

 

* Generalni sponzor projekta Estetica Premium Product 2022 je brend LUUN ® Luxury Uniforms. Hrvatski brend luksuzne i moderne medicinske odjeće stvoren je kako bi medicinskom osoblju donio osjećaj udobnosti i elegancije u jednom. Kombinacijom modernog dizajna i besprijekorne funkcionalnosti –  kreirane su očaravajuće, luksuzne medicinske uniforme u kojima ćete se svakog dana osjećati jedinstveno. Iskusni tim strastvenih profesionalaca kreirao je medicinske uniforme koje donose dašak ekskluzivnosti i mode u svakodnevnu radnu rutinu – luksuz se u slučaju LUUN ® uniformi ne odnosi samo na vrhunski dizajn, već i na funkcionalnost, kvalitetu izrade i materijala, sofisticiranost, eleganciju i jednostavnost. U medicinskoj profesiji prvi dojam je presudan, a odjeća koju nosimo odražava i ciljeve i viziju naše tvrtke. LUUN ® Luxury Uniforms na pitanje: „može li odjeća medicinskih radnika biti moderna i elegantna“? odgovara: „može!“, a kao najveću inspiraciju ističu zadovoljne kupce iz cijelog svijeta, koji neprestano daju moć istraživanja, rasta i razvoja.

Pročitajte još i ...