Vitamin C – zašto ga volimo?

Poznat i kao askorbinska kiselina, vitamin C je jedan od ključnih sastojaka za zdravlje naše kože. Riječ je o odličnom antioksidansu koji može ublažiti znakove starenja, uključujući i hiperpigmentacije. Vitamin C koji se nalazi u serumima ili kremama ima nekoliko mehanizama djelovanja na kožu.

Djeluje kao antioksidans te neutralizira slobodne kisikove radikale. Ublažava učinak toksičnih supstanci kao što su dim, smog i zagađenost zraka te tako blokira oksidativni stres i slobodne radikale, neutralizirajući štetne molekule.

Actress Julianne Moore attends the 'Suburbicon' premiere on day three of the 2017 Toronto International Film Festival at Princess of Wales Theatre in Toronto, Ontario, Canada, on September 9, 2017., Image: 348864700, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA

Posvjetljuje. Štetni vanjski faktori kao što su smog ili UV zračenje, ali i prirodno starenje kože, mogu izazvati mrlje i hiperpigmentacije. Vitamin C blokira biokemijske reakcije koje uzrokuju nehomogenost kože, a ten je nakon nanošenja ujednačeniji i blistaviji.

Regenerira. Još jedan od benefita vitamina C je izuzetna regeneracija kože. Naime, ovaj vitamin stimulira sintezu kolagena te čuva onaj postojeći, čineći kožu kompaktnijom  i smanjujući vidljivo bore i borice.

Skincare s vitaminom C

Vitamin C ima moćno anti-age djelovanje jer potiče proizvodnju kolagena; osim toga može smanjiti i diskromije te ujednačiti ten. I konačno, pomaže u hidrataciji kože i održavanju njezinog tonusa, boreći se protiv sivog tena. I last but non least, može pomoći u borbi protiv akni. Drugim riječima, vitamin C najbolji je saveznik ljepote vaše kože. No, jako je važno znati kako funkcionira i kako se koristi. Prvi korak i ključna riječ je serum.

Kvalitetna skincare rutina na bazi vitamina C mora uključivati i serum. Zahvaljujući njegovu antioksidantnom djelovanju, koža će biti sjajna, revitalizirana, a njezina struktura homogena te će pružiti pojaćati djelovanje kreme za lice. Ako je vaš cilj, uz borbu protiv vidljivih znakova starenja poticanjem stvaranja kolagena, i borba protiv hiperpigmentacija i ostalih nesavršenosti, serum s vitaminom C u tome će vam biti od velike pomoći.

Kako vitamin C djeluje na bore?

Bore nastaju tijekom kronološkog starenja kože, a njega značajno mogu ubrzati vanjski štetni faktori koje smo već spominjali u ovom tekstu. Bore nastaju u dubljim dijelovima kože, kao posljedica smanjenja količine kolagenih, elastičnih vlakana i hijaluronske kiseline. Prema brojnim istraživanjima, dokazana je učinkovitost lokalno primijenjenog vitamina C u smanjenju bora, ali i poboljšanje izgleda kože nakon njegove šestomjesečne primjene. Dakle, vitamin C ne djeluje samo preventivno na nastanak bora, već može ublažiti i one postojeće.

Kakav učinak na kožu ima ga unosimo kroz hranu?

Normalna koža sadrži visoke vrijednosti vitamina C, međutim, s godinama i uslijed djelovanja negativnih vanjskih faktora  dolazi do smanjenja njegove koncentracije u gornjem sloju kože, poznatijem kao epidermis.

Prehrana bogata vitaminom C svakako doprinosi boljem zdravlju, međutim, da bi vitamin C bio u optimalnim koncentracijama u koži i tamo djelovao, moramo ga dodatno unositi i kroz kožu.

Pročitajte još i ...