Vježbanje i puder – da ili ne?

Nakon prvih nagovještaja ljeta, čak i oni najpasivniji među nama, počinju razmatrati odlazak u teretanu ili upisivanje nekog od grupnih treninga. Jer – lito ide mala. I nakon što ste odabrali najudobnije tajice, najlaganiju brzosušeću majicu ili top, uplatili članarinu u klubu koji se nalazi iza ugla (vašeg stana ili ureda, svejedno), opremili se ručnikom, bočicom s vodom i gumicom za kosu – spremne ste! Ali, razmislite ipak još jednom – jeste li doista obavile sve predradnje za kvalitetno vježbanje?

Znoj i make-up se ne vole

Jedno je sigurno – u teretani ćete se definitivno oznojiti, a to je i cilj, zar ne? Intenzivni cardio trening, a zatim vježbe snage i istezanja izvući će iz vas i zadnje kapi znoja za koje i niste znale da postoje. U čemu je problem, zapitat ćete se s pravom. No pain, no gain – to dobro znamo. E, pa problem može nastati ako ste čitavo to vrijeme – našminkani. I tu naročito mislimo na make-up u smislu pudera i ostalih slojeva koje redovito nanosimo na lice.

Drugo pitanje koje se javlja u mnogim glavama je: pa tko uopće ide u teretanu našminkan? A odgovor će vas vjerojatno izneanditi: većina žena!  Izuzetak su možda one koje teretanu uspijevaju ugurati prije posla pa se na bicikl ili na orbitrek penju gotovo odmah po izlasku iz kreveta, a šminkaju se u svlačionici, nakon treninga i tuširanja.

Sve ostale dame kojima tempo života ostavlja jako malo vremena pa na redovitu tjelovježbu jure odmah nakon posla, a prije školske priredbe ili korporativne večere, odlučuju se na vježbanje s full make-upom kojega nakon vježbanja stižu tek malo popraviti.

Naravno, postoji i još jedna skupina našminkanih vježbačica – to su dame koje bez make-upa ne izlaze (doslovno) ni baciti smeće pa im je i posjet teretani nezamisliv bez full make-upa. Kako god bilo, veliko je pitanje koliko je vježbanje i znojenje uz nekoliko slojeva šminke zapravo dobro za našu kožu?

Začepljene pore i prištići

Jer, prosječna ženska dnevna make-up rutina obično obuhvaća podlogu, puder, korektor (možda i highlighter) zatim maskaru, olovku za oči, ruž i rumenilo. Ako samo logički razmislimo o svim tim preparatima koje smo nanijeli te u jednadžbu dodamo zagrijavanje i znojenje tijela i lica, jasno je da rezultat ne može biti dobar.

Potvrdila nam je to ugledna zagrebačka dermatologinja dr. sc. Željana Bolanča koja je upozorila da znoj i povećana temperatura uzrokovana vježbanjem mogu dovesti do otvorenih pora koje će čestice make-upa vrlo brzo začepiti.

“Zlatno pravilo glasi da na vježbanje treba dolaziti bez šminke jer znojenje do kojega dolazi prilikom vježbanja prvenstveno mijenja pH kože i potiče se rad žlijezda lojnica. Zato nije rijetkost da na licima profesionalnih sportašica, ali i sportaša, često viđamo prištiće pa i akne. S druge strane, kombinacijom pudera i znoja nastaje nepoželjna mješavina koja će dodatno začepiti žlijezde lojnice i uzrokovati nastanak prištića i neujednačenost tena”, pojasnila je dr. Bolanča.
Osim toga, vaš se ten zbog odlaska u teretanu sa šminkom ili bez nje, može pogoršati i iz drugih razloga. Tijekom vježbanja vaše lice, htjeli vi to ili ne, dolazi u kontakt s prostirkama, dodirujete ga rukama koje su prije toga držale ručke bicikla ili utega te je ono dodatno izloženo bakterijama. Šminka tu nikako neće pomoći, pogotovo jer koža ne diše, a činjenica da tijekom jednosatnog vježbanja lice dotaknemo u prosjeku nekoliko desetaka puta, nikako ne ide u prilog.

Temeljito čišćenje i zaštita kožne barijere

“Nakon treninga bilo bi idealno barem temeljito umiti lice kako bi se uklonili znoj i ostaci otopljenog make-upa, a svakako preporučam upotrebu nekog čistača, osobito ako je osoba sklona aknama. Nakon umivanja, trebalo bi nanijeti kremu za zaštitu kožne barijere, pomogućnosti onu koja u svojoj formulaciji sadrži ceramide”, savjetuje dr. Željana Bolanča.

Ako ste s vremenom i same shvatile koje sve neželjene učinke može imati puder u teretani i koristite tek lagani sloj vodootporne maskare na trepavicama, prilikom njihovog odabira, pripazite da sadrže vitamin E, ceramide i kolagen. One neće isušiti trepavice i neće ih učiniti oštrima te će one ostati na svom mjestu.

Svom gym make-upu koji to nije možete i bez straha dodati lagano obojani balzam za usne koji će ih nahraniti i dati im vlagu. I ne zaboravite, ako se odlučite za vježbanje na otvorenom, nanesite na cijelo lice kremicu sa zaštitnim faktorom gelaste strukture.

Pročitajte još i ...