Vodič kroz skincare kiseline – kad ih jednom savladate, Photoshop vam neće trebati

Ne postoji osoba čijoj koži nije potrebno osvježenje, revitalizacija ili pak vraćanje zdravog sjaja, a za to nema boljeg rješenja od uvođenja moćnih kiselina u redovitu njegu.

Iako je sve do prije desetak godina riječ „kiselina“ izazivala i određenu dozu straha i oklijevanja, ovih smo se saveznika mladolikosti odavno prestali bojati.

Ne postoji brži put do lijepe kože i ujednačenog tena

Iako je za besprijekornu kožu potrebno njezi pristupiti promišljeno i planirano te u dnevni režim uključiti i hidrataciju, i SPF i snažne aktivne sastojke, dermatolozi se slažu kako ne postoji brži i učinkovitiji put do zaglađenog, sjajnog i ujednačenog tena od korištenja kiselina.

Osim što su izrazito multifunkcionalne, kiseline su postale omiljeni skincare saveznici iz još nekoliko razloga – djeluju na znakove starenja, brišu čak i tragove za koje smo mislili da ih se nikada nećemo riješiti, a odaberete li pravu kombinaciju, ostvarit ćete učinak o kakvom ste samo sanjali.

Mrtve stanice glavni su krivac sivila, proširenih pora i rane pojave bora

Kiseline danas možemo naći čak i u serumima, kremama i maskama, no najčešće se na njihovo djelovanje oslanjaju proizvodi za eksfolijaciju i regulaciju sebuma – čistači i pilinzi.

Uklanjanje mrtvih stanica, zaostale prljavštine i nakupljenih čestica prašine i onečišćenja postalo je glavno oružje u borbi protiv sivila, dehidracije, mrlja i preranog starenja, a nije tajna da se kvalitetnim pilingom može bitno smanjiti i pojava akni, spriječiti začepljivanje pora te čitavom licu vratiti blistavi sjaj.

Sličan cilj, različiti učinci

Svi sastojci namijenjeni kemijskoj eksfolijaciji imaju nešto zajedničko – rastapaju „ljepilo“ koje mrtve stanice drži pričvršćene na gornji sloj kože. Tako će, ne samo brže ukloniti ljuskanje, već i pomoći novim stanicama što raniji izlazak na površinu, a proširene pore i višak sebuma svesti na minimum.

Ovisno o cilju koji želite postići, odlučiti se možete na različite vrste kiselina, a eksfolijacijske saveznike najčešće dijelimo na AHA i BHA kiseline. Obje kategorije hidroksilnih kiselina namijenjene su uklanjanu mrtvih stanica, no njihovi su učinci vrlo različiti.

Čiste pore, glatka tekstura i posvijetljene mrlje – odgovorne su AHA kiseline

Glikolna, malična, citrična i mliječna – ove ćete kiseline vrlo često susresti pod zajedničkih nazivom alfahidroksilnih ili AHA kiselina, dok se u žargonu mogu sresti i kao voćne kiseline.

Riječ je o grupi kiselina koje su topljive u vodi, a ne u mastima, pa najbolje djeluju upravo na površini kože – najčešće ćete ih naći u formulama namijenjenima tretiranju proširenih i začepljenih pora, ali i isušene kože sklone ljuskanju.

Goldfaden MD Skin Balancing Mask bogata je biljna masna koja sadrži multi-peptide, hijaluronsku i maličnu kiselinu, a namijenjena je sužavanju pora, hidrataciji i zaglađivanju teksture kože. Malična kiselina osigurat će blagu eksfolijaciju i efekt blistavosti već od prvog korištenja.

AHA kiseline će poboljšati prirodne hidratacijske faktore u koži, ali i reducirati znakove oštećenja od izlaganja suncu, a njihovo će nježno djelovanje omogućiti prirodnom sebumu da se zadrži na površini kože. Iz tog se razloga AHA kiseline preporučuju osobama suhe, tanke i relativno normale kože, jer njihov učinak nije dovoljno intenzivan za masnu, problematičnu kožu sklonu aknama i začepljenim porama.

Za najdublje pore, upale i prištiće okrenite se njihovim snažnijim “rođacima“

Suprotno od vrlo nježnih i univerzalno prikladnih AHA kiselina, kad nam je potreban mnogo snažniji učinak, dermatolozi ipak preporučuju njihove snažnije „rođake“ – BHA kiseline. Beta hidroksilne kiseline glavni su saveznici ujednačenog tena, a koristite li ih pravilno, s vašeg će lica izbrisati čak i izražene mrlje, prištiće i druge nepravilnosti.

Lily-Rose Depp during the Chanel Haute Couture Spring Summer 2017 show as part of Paris Fashion Week on January 24, 2017 in Paris, France. //VULAURENT_152045/Credit:LAURENT VU/SIPA/1701241532, Image: 312887181, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press

Njihova je tajna iznimno duboko prodiranje u kožu, ali i činjenica da su, za razliku od AHA kiselina, topljive u mastima. To znači da se neće zadržati na površini kože, već će prodrijeti duboko u pore, rastopiti sebum i očistiti svaku nečistoću s kože.

Kiselina koju obožavaju žene masne kože

U kategoriju BHA kiselina službeno spadaju četiri kiseline, no kada govorimo o njezi kože, u dermatološkim se krugovima uvijek govori samo o jednoj – salicilnoj kiselini. Pilinge, serume, maske i čistače bogate salicilnom kiselinom danas proizvodi gotovo svaki veći dermokozmetički brand, a ne postoji žena koja se ovom sastojku nije okrenula u nekom trenutku borbe s tinejdžerskim prištićima.

Kad je riječ o njezi u odrasloj dobi, salicilnu kiselinu obožavaju žene masne kože, jer nježne AHA kiseline ne mogu prodrijeti kroz povećanu količinu sebuma koju njihova koža proizvodi. S obzirom na to da masnu kožu često prate i proširene pore, gruba tekstura, a ponekad i akne, potrebni su joj proizvodi koji će aktivnim sastojcima umiriti eventualne upale, očistiti višak sebuma iz pora i spriječiti razvoj akni.

111SKIN Hydrolat Anti Blemish Tonic idealan je za tretiranje najčešćih nepravilnosti, a zahvaljujući salicilnoj kiselini, prodire duboko u pore i reducira proizvodnju sebuma. Hidrolat ružmarina umiruje kožu i smanjuje iritacije te koži vraća sjaj.

PHA – nova generacija eksfolijacije za osjetljivu kožu

Imate li osjetljivu kožu, rozaceju ili ste skloni nastanku ekcema, vjerojatno ste vrlo oprezni pri odabiru proizvoda za eksfolijaciju. Dok će AHA i BHA kiseline možda pretjerano iritirati osjetljivu kožu, nova generacija pilinga osmišljena upravo za najosjetljiviju kožu. Poznata i pod nazivom „druga generacija AHA kiselina“, Polihidroksilna kiselina ili PHA sastojak je koji efikasno djeluje na fotooštećenja i ubrzanje stanične obnove.

Zelens The Peel PHA + Bio Resurfacing Facial Pads jastučići natopljeni hidroksilnim kiselinama za eksfolijaciju reducirat će vidljivost ožiljaka, proširenih opra i mrlja, a uspješno djeluju i na sitne bore. Polihidroksilne kiseline dobivene iz laktoze potiču obnovu gornjeg sloja kože te istovremeno vežu vlagu i osiguravaju hidrataciju licu.

PHA kiseline djeluju mnogo blaže od AHA kiselina, mnogo su nježnije, a glavna je razlika što one djeluju sporije i samo na površini kože. Antiupalno djelovanje i poboljšanje hidratacije čine ih izvrsnim odabirom za sve tipove kože, čak i vrlo osjetljivu.

Pročitajte još i ...