Zagrebačke poliklinike u kojima možete pomladiti ruke nakon ljeta

“Pusti da ti sviram, duša gine od tišine. I ne boj se buke, to što svira to su ruke…” pjevao je Darko Rundek u pjesmi, barem nama, prigodnog naziva Ruke. I Arsen Dedić ih je opjevao na albumu Ministarstvo straha, pa kaže “desnoj je dano da drži pero, da virtuozno piše i svira, lijevoj je ruci dano da prati i drži bijelu pustoš papira”.

Kada razmišljamo o rukama, napamet nam padaju vrijedne ruke: ruke majstora, precizni pokreti urara koji vješto štimaju urice ili pak filigranski odmjerena igra prsti lokalnog zlatara koji svojim gravira plemenite metale. Padaju nam i napamet, recimo, duge svilene rukavice koje se oblače na bal…doduše, ne znamo gdje bi takve rukavice obukli, ali eto – padne napamet! Pa kad smo i kod rukavica, sjetimo se i ruka u rukavicama Josipe Lisac. Premda, ne znamo je li to samo dio osebujnog modnog izričaja glazbene dive ili je nešto drugo u pitanju. No, kada smo već kod ruku Josipe Lisac, a znamo da glazbena diva ima impresivnih 70 godina, pada nam napamet, da su rukavice možda tu kako bi sakrile zub vremena. O starosti ne govorimo jer ga volimo smatrati društvenim konstruktom koji za cilj ima ljude, a poglavito dame prerano strpati u koš raznoraznih prigodnih društvenih normi.

Staračke pjege i zašto one to zapravo nisu

No, da se vratimo na ruke! Naime, koža na rukama je tanka, pa ima i manje kolagena i hijalurona zaduženog ne samo za elastičnost kože, već i za brži oporavak od vanjskih faktora poput UV zračenja ili grubih deterdženata. Pa se tako možemo sjetiti i ruku naših baka i mama koje svojevremeno nisu imale perilice suđa i silno puno krema za regeneraciju kože ruku, pa su i puno ranije “ostarjele”. Pomalo je i romantična predodžba ruku naših vrijednih baka i mama i brojanje sitnih pjegica koje su se na njima pojavile. Vjerojatno njima i nisu bile simpatične te pjegice jer ipak se radilo o “staračkim pjegama” kako su ih one zvale, a zapravo se radilo o hiperpigmentacijskim mrljama.

Danas se rukama posvećuje daleko više pažnje, mazi ih se i pazi. Danas znamo da lice može izgledati kao u tridesetima, a ruke pokazivati “pravu dob”. Stoga, niti ne gajimo iluzije o simpatičnim pjegicama naših starijih, već ih se što ranije pokušavamo riješiti. Znamo i da je koža nadlanica vrlo tanka i izložena suncu, hladnoći, suhom zraku, agresivnim dezinfekcijskim sredstvima i inim životnim rašpama koje ih neće ostaviti mladolikima, već upravo suprotnom – starijima.

Pomlađivanje ruku neka prati pomlađivanje lica

Iako su kreme za ruke super rješenje, nažalost ponekad nisu dovoljne. Koža na šakama vrlo je tanka i ne obiluje hijaluronom i kolagenom koji će joj očuvati elastičnost i svježinu. Uz to, kako je ranije navedeno, ruke su izložene brojnim vanjskim faktorima, a tijekom ljeta  najveći je neprijatelj UV zračenje koje ne samo da djeluje na uranjeno starenje kože, već i na nastanak hiperpigmentacija, kao i na isušivanje. Baš zbog toga ruke će u većini slučajeva izgledati nekoliko godina starije od biološke dobi…ako ih ne pazimo!

A pomoć izvana nalazi se u ordinacijama za estetsku medicinu i dermatovenerologiju. Znate li da kožu na rukama možete pomladiti baš kao i kožu lica? Ovo su tretmani koji će vrlo dobro doći…

Mezoterapija

Mezoterapija je metoda kojom se malim iglama u problematičnu regiju apliciraju određene hranjive supstance. „Ljekoviti kokteli“ sadrže vitamine, aminokiseline, enzime i druge blagotvorne sastojke. Sve te supstancije stimuliraju proizvodnju kolagena, zaslužnog za mladoliki izgled kože i poboljšani tonus. Ovisno problemima kože, ali i tretiranoj regiji, dermatolog odlučuje koje će supstancije upotrijebiti kako bi postigao revitalizaciju koži i pomladio odabrani dio tijela. Mezoterapija se izvodi u većini dermatoloških i estetskih ordinacija u Hrvatskoj, a među najpoznatije adrese za ovu uslugu spadaju Poliklinike Dermalife i Dermatologija Ivana Nola. Cijena mezoterapije kod pojedinih klinika i dozi koja se primjenjuje varira između 500 do 1500 kuna.

PRP tretmani (platelet – rich plasma)

U PRP tretmanu koriste se vlastiti trombociti u visokoj koncentraciji. Krv se centrifugira, a potom se izdvaja plazma bogata trombocitima iz kojih se oslobađaju brojni faktori rasta. Dakle, plazma iz naše krvi sadrži faktore rasta koji „surađuju“ s matičnim stanicama u našem tkivu. Tretmanom se stvara novi kolagen, koža postaje dubinski hidratizirana, nestaju rane, oštećenja od sunca, bore i pigmentacija. Tako dobivena plazma može se obogatiti i hijaluronskom kiselinom.

PRP tretman ruku možete napraviti u Poliklinici Bagatin, Poliklinici dr. Jelena Jakić i Poliklinici Sinteza a cijena iznosi oko 2 tisuće kuna za pojedini tretman.

Dermaroller

Dermaroller je valjak na kojem se nalazi mnoštvo sitnih iglica kojima se prelazi se preko kože. Na taj se način aktiviraju mehanizmi koji stimuliraju proizvodnju kolagena i elastina. Prilikom tretmana može se aplicirati hijaluronska kiselina, vitamin A, C, E i ferulična kiselina ili neki drugi antioksidans koji prodire kroz navedene mikrokanaliće, što omogućava značajno bolju penetraciju aktivnih sastojaka.

Osim kućne varijante Dermarollera, profesionalni je tretman dostupan u dermatološkim ordinacijama i poliklinikama specijaliziranim za estetsku medicinu, poput Poliklinike Bagatin. Za tretman potrebno je izdvojiti oko 1.500 kuna, a cijene ovise o poliklinici i broju tretmana.

Kemijski piling

Kemijski piling je popularan tretman za osvježavanje i pomlađivanje kože. To je postupak odstranjivanja određenog sloja kože pomoću kiseline s ciljem uklanjanja raznih promjena na koži i poticanja obnove kože. Nakon tretmana kemijskim pilingom koža ruku je glatka, pomlađena i mekana. I za ovaj se tretman možete raspitati u spomenutim poliklinikama Dermalife, Bagatin te Dermatologiji Ivana Nola.

Hijaluronski fileri i lipofilling

Ubrizgavanjem dermalnih filera postiže se mladenački volumen kože i stimulira kolagen. Hijaluronom se postiže pomlađena koža, smanjuje se vidljivost žilica i vraća elasticitet. Sličan učinak postiže se i lipofillingom, odnosno apliciranjem vlastitog masnog tkiva u područje ruku. Postupak se radi tako da se uzima mast s jednog dijela tijela, najčešće s bedara, trbuha ili stražnjice, i nakon pročišćavanja, ubrizgava u nabore na rukama.

Tretman hijaluronskim filerima dostupan je u većini dermatoloških ordinacija i estetskih poliklinika, dok su za tretman lipofilinga, odnosno lipotransfera, između ostalih specijalizirane Poliklinika Sinteza i Poliklinika Arcadia. Cijena lipofilinga iznose nekoliko tisuća kuna, ovisno o poliklinici i vrsti tretmana, dok ćete za filere morati izdvojiti oko 3 tisuće kuna.

Skinboosteri

Osim dermalnih filera, na kvalitetu kože utječu i skinboosteri koji vlaže kožu iznutra i doprinose dugotrajnoj revitalizaciji. BELOTERO® Revive skinbooster ima jedinstvenu kombinaciju glicerola i umrežene hijaluronske kiseline, spoj koji poboljšava hidraciju kože i redefinira njezinu strukturu te zaglađuje pa lice nakon tretmana izgleda zaista svježe i pomlađeno.

Ovaj tehnološki napredni preparat izniman efekt pokazuje i kod tretiranja kože s ožiljcima jer popunjava brazde, a ublažava i crvenilo. BELOTERO® Revive tretman možete napraviti u Poliklinici Duduković, a cijena iznosi oko 2 tisuće kuna.

Pročitajte još i ...