Zagrebački kirurg otkriva – prate li Hrvatice estetske trendove ili ih postavljaju?

Sjećate li se početka pandemije i kraja 2020. godine kada se u barem polovici nas javila ideja za sadnjom vlastitog vrta na balkonu ili ranojutarnjih centriranja čakri uz nove yoga poze…

A tek kad pomislimo da nam je na početku lockdowna bilo super da se ne moramo šminkati ili oblačiti za posao, da bi se taj stav kroz pola godine naprasno promijenio. Neupitno je da je pandemija utjecala i na naše poimanje ljepote, pa tako i trendove u estetskoj kirurgiji.

Čini se kako je boravak kod kuće u kombinaciji s ograničenim kretanjem i nepredvidivom budućnošću donio neke promjene u percepciji vlastite ljepote. U trendu je  jednostavnost, svježina, minimalizam i održivost, a svi ti beauty koncepti preselili su se i u ordinacije estetske medicine.

Sjećate li se botoks tuluma, duckface usana i brazilskog podizanja stražnjice – svi ti trendovi, osim što su rubno etični, pa i estetski, jednostavno više nisu popularni. Iako se trendovi smjenjuju s dolaskom i odlaskom popularnih ljepotica i ljepotana, pod utjecajem su i običnih smrtnika kao što smo upravo – mi. Pandemija je stubokom promijenila ponašanje potrošača, a to je utjecalo i na njihovo ponašanje spram vlastitog tijela. Prema Američkom društvu plastičnih kirurga u 2021. godini najveći porast zabilježile su neinvazivne kategorije estetske medicine poput dermalnih filera, kemijskih pilinga i kralja – botoksa!

Ljepota je u detaljima

Upravo kako je i početak ove priče dao natuknuti – održivost i minimalizam ovih nesigurnih vremena preslikao se i na naša lica i na naš pojam ljepote. Takvom novom konceptu, a i još relativno svježem, može se pristupiti s nekoliko stajališta. Nesigurna i novonormalna vremena u nama su probudila, barem se tako doima, želju da se vratimo nekim iskonskim pojmovima ljepote uz pomoć minimalno invazivnih tretmana ili pak onih koji neće mijenjati naše lice (op.a. duckface), već ga učiniti privlačnijim. No, nije li to ono što zapravo svi želimo?

Izgledati lijepo čim se probudimo…uz minimalne intervencije, naravno!

Stoga i nije začuditi da su neinvazivni i nekirurški tretmani upravo ono što muškarci i žene žele.

Najpopularniji zahvati

Što se tiče operacijskih zahvata i dalje je na vrhu ljestvice, barem što se SAD-a tiče, a prema podacima iz 2020., povećanje grudi, liposukcija, blefaroplastika, rinoplastika i klasični facelift. Što se tiče domaće situacije, podaci ne postoje, no to ne znači da se ne mogu barem okvirno procijeniti. Kako nam je ispričao dr.sc. Mladen Duduković, u njegovoj Poliklinici Duduković najtraženiji zahvati ove godine bili su augmentacija grudi, Botox i full-face tretman podizanja lica filerima, gornja i donja blefaroplastika, Ultherapy tretman za lifting donjeg dijela lica.

dr.sc. Mladen Duduković

A takvi domaći trendovi, neinvazivne estetske kirurgije, poklapaju se s onim američkim, čemu se, zapravo i ne treba čuditi. “Mislim da će trendovi u ostatku 2021. i 2022. godini ostati slični, ali s malo više naglaska na prirodnom izgledu jer se SAD zapravo ravna prema europskim trendovima u ljepoti…za kojima malo kasni” smatra dr.sc. Duduković.

Čini se, barem prema mišljenju dr.sc. Mladena Dudukovića, kako će au naturel look Parižanki, Rimljanki, pa i Zagrepčanki, te ostalih europskih ljepotica još neko vrijeme dominirati ljestvicama popularnosti estetskih zahvata. Pa ako ne zbog onog vrta na balkonu s početka priče onda pandemiji možemo zahvaliti na tome što je u fokus vratila jedinstvenu ljepotu svake osobe – bez bora, naravno…

Pročitajte još i ...