Zagrebačkom kirurgu na blefaroplastiku dolaze žene iz cijele regije

U svijetu estetske kirurgije vrijedi nepisano pravilo – što je manje i delikatnije područje koje je potrebno operirati, to je važnije da zahvat izvodi iskusan stručnjak u čije kompetencije ne sumnjate ni trena.

Iznimno delikatan zahvat koji zahtijeva iskusnu ruku

Taj se princip svakako može primijeniti na jednom od najtraženijih zahvata u polju estetike – operaciji zatezanja i odstranjivanja viška opuštene kože na kapcima. Službenog naziva blefaroplastika, ovaj je zahvat iznimno delikatan – jer je sve korekcije potrebno izvesti na vrlo malom području i tankoj koži kapka.

S obzirom na to da je i sama građa kože kapaka drugačija od ostatka lica – karakterizira ih manji broj lojnih žlijezda i prirodnog podmazivanja te iznimno tanka koža s manjim postotkom kolagena i elastina – kirurško odstranjivanje viška kože i zatezanje kapka zahtijeva iznimnu preciznost, iskustvo i kiruršku vještinu.

Stručnjak bez premaca u čiju polikliniku dolaze dame iz cijele regije

No, pronađete li pravog stručnjaka, rezultati ovog zahvata će vas oduševiti – efekt je vidljiv vrlo brzo, čitavo lice izgleda mlađe, a oporavak je brz i najčešće bez ikakvih nuspojava.

Neki su hrvatski kirurzi po svojoj poznati i izvan granica Hrvatske, a jedan od njih svakako je prim. dr. sc. Zoran Veir, vlasnik zagrebačke Poliklinike Veir.

Prim. doc. dr. sc. Zoran Veir, spec. kirurgije i subspec. plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije, vlasnik Poliklinike Veir

Donosimo sve odgovore o operaciji kapaka!

Ovaj plastični, rekonstruktivni i estetski kirurg već godinama slovi za top stručnjaka u polju estetskih korekcija, a njegov je raspored popunjen mjesecima unaprijed.

Prim. doc. dr. sc. Veir na Estetica Demik stručnom skupu

Iako mu dolaze žene iz cijele Hrvatske, ali i regije na brojne zahvate iz polja estetike, poput povećanja i podizanja grudi, podizanja stražnjice, abdominoplastike i faceliftinga, danas smo uglednog kirurga željeli upitati sve o operaciji zatezanja kapaka – jer nas čitateljice neprestano traže preporuke upravo za blefaroplastiku.

Tko je dobar kandidat za blefaroplastiku? Mogu li se na nju odlučiti i mlađe osobe?

„Blefaroplastika je zahvat koji se izvodi zbog indikacije, a ne zbog godina – tako da zaista ne postoji minimalna dob u kojoj pacijentima preporučujem ovu operaciju. Očni kapci spadaju među prve regije koje počinju pokazivati znakove starenje – jer na njima nema lojnih žlijezda koje bi prirodno podmazivale kožu. Osim toga, sama funkcija oka čini kapke podložnijim nastanku bora i opuštanju kože, zbog stalnom pomicanja i treptanja, fizionomija ne dopušta koži kapaka da zadrži čvrstoću. Stoga, kandidat za blefaroplastiku su osobe čiju su kapci opušteni, s viškom ovješene kože ili pak spušteni i natečeni, kao i osobe s izraženim vrećicama masnog tkiva ispod donjeg kapka. S obzirom na to da se ova pojava može javiti i kod mlađih osoba – a kod nekih je i rezultat genetike, ne postoji dobna granica za izvođenje blefaroplastike“.

Mogu li se ovih zahvatom korigirati i vrlo opušteni kapci s izraženim viškom kože?

„S obzirom na to da je riječ o kirurškoj metodi, može se ukloniti i veća količina opuštene kože nego u slučaju kad se odlučujemo na nekirurške metode. Važno je napomenuti kako se velik broj pacijenata na blefaroplastiku odlučuje ne samo iz estetskih, već i iz funkcionalnih razloga. Pretjerano spuštanje kapka može ometati normalan vid te je upravo zato kirurški pristup najčešća metoda izbora u tretiranju ovog problema. Mogu se tretirati i vrlo opušteni kapci – dapače, blefaroplastika je jedini način za rješavanje izraženog viška kože.“

A middle-aged woman looking at her face in the mirror

Može li se u istim zahvatu napraviti korekcija gornjih i donjih kapaka?

„U najvećem broju slučajeva moguće je u istom zahvatu izvesti korekciju i donjih i gornjih kapaka, no o tome konačnu odluku donosimo na konzultacijama. U nekim je slučajevima dovoljno napraviti korekciju gornjeg kapka, a područje podočnjaka osvježiti mezoterapijom i kvalitetnijom njegom, dok je kod drugih potrebno operirati i donji kapak kako bi se uklonile natečene vrećice i višak kože“.

Što ako pacijent, osim viška kože, ima problem i s pretjerano izraženim masnim jastučićima na kapcima?

„Pojava tzv. vrećica na donjim kapcima prilično je česta, pogotovo kod osoba nakon 50-e. Važno je napomenuti kako do ove pojave dolazi zbog protruzije masnih stanica kroz oslabljeno vezivno tkivo, ali i zbog smanjenja elastičnosti kože te nakupljanja tekućine. Upravo je zato potrebno iskustvo kirurga, koji će procijeniti u kojim je slučajevima potrebno, osim odstranjivanja viška kože, reducirati i masne jastučiće u unutarnjem dijelu kapka ili ispod donjeg kapka“.

Izvodi li se zahvat u lokalnoj ili općoj anesteziji?

„Riječ je o jednom od rijetkih operativnih zahvata koji se može izvoditi u lokalnoj anesteziji, točnije – najčešće se izvodi u lokalnoj anesteziji. U slučaju da zahvat izvodimo na gornjim i donjim kapcima, potrebna je veća količina anestetika, no najvažnije je istaknuti kako je za pacijenta cijeli proces bezbolan. Kada postoji medicinska indikacija ili pak osobni razlog pacijenta, blefaroplastiku po potrebi izvodim i u općoj anesteziji, a za idealne rezultate, važni su nam brojni detalji – od položaja reza, tehnike kirurga, pa do pridržavanja postoperativnih smjernica koje pacijent dobije.”

Koliko traje oporavak i kada se možemo vratiti svakodnevnim aktivnostima?

“Što se tiče oporavka, s obzirom na to da je riječ o vrlo tankoj koži, koristimo i iznimno tanak konac, kako bi ne bi došlo do zatezanja i vidljivih ožiljaka u procesu oporavka. Naravno, brzina oporavka ovisi i o količini odstranjenog tkiva i kože, ali i samom pacijentu – jer svatko zacjeljuje drugačije. Uz pravilnu postoperativnu njegu, redovnim se aktivnostima može vratiti već nakon nekoliko dana“.

Za konzultacije i informacije o naručivanju na zahvate u Poliklinici Veir, možete se obratiti OVDJE.

Pročitajte još i ...