Zašto dermatozi preporučuju sheet maske – imaju li one smisla?

FOR EDITORIAL USE ONLY. Balmain Backstage Paris Ready to Wear. Spring/Summer 2016. Dutch model Maartje Verhoef. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 306424386, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Anthea Simms / Camerapress / Profimedia

Skincare industrija svakog nam dana donosi novitete, a pravim zaljubljenicima u kozmetiku ne promakne niti jedan.

Novim smo sastojcima, formulama i teksturama naprosto očarani – jer nam mnogi od njih donose rezultate koje smo ranije mogli očekivati samo od profesionalnih dermatoloških tretmana, no neki skincare trendovi prestaju biti trendovi i postaju dio mainstream kulture – i to s dobrim razlogom.

Omiljeni self-care ritual

Jedan od takvih zasigurno su sheet maske – ove nježne plahtice od meke tkanine, natopljene luksuznim i hranjivim sastojcima kreiraju neki poseban osjećaj – čim ih stavite na lice, kao da vas je netko smjestio na set filma u kojem je jedina radnja – uživanje u self-care ritualima.

Sheet maske postale su planetarno popularne, a njihov dolazak na tržište možemo zahvaliti revolucionarnim korejskim brendovima koji su njegu kože odveli na sasvim novu razinu. Najčešće napravljene od pamuka, celuloze ili drugih prirodnih materijala, ove maske mogu sadržavati višestruko veće koncentracije aktivnih sastojaka od klasičnih krema ili seruma, što ih čini najboljih izborom za trenutke u kojima vam je potrebna brza revitalizacija kože.

Dubinska hidratacija i osvježenje

Neke od njih sadrže vitaminske serume namijenjene posvjetljivanju, druge umirujuće biljne ekstrakte, no najpopularnije su svakako hijaluronske maske namijenjene dubinskoj hidrataciji i osvježenju lica.

Osim bogatih sastojaka i obožavanog „self-care“ momenta koji donose, sheet maske nose još neke prednosti, zbog kojih ih dermatolozi često preporučuju. Naime, tanka celulozna ili pamučna „plahtica“ kreira svojevrsnu fizičku barijeru između kože i okoline, čime je hlapljenje vlage usporeno, a hranjive tvari mogu se neometano upijati u lice.

Jesu li popularne s razlogom?

Obožavaju ih i osobe osjetljive i reaktivne kože, jer omogućuje nanošenje omiljene hidratantne formule bez dodirivanja lica prstima – što je osjetljivoj koži poseban plus. Osim toga, činjenica da nam u samo desetak minuta kupaonicu mogu pretvoriti u pravu luksuznu spa oazu, dovoljan je razlog da se uputimo u najbližu ljekarnu i odaberemo jednu sheet masku za savršen početak vikenda.

No, što o ovom trendu u njezi kože misle dermatolozi? Jesu li sheet maske s razlogom toliko popularne ili je riječ o prolaznom „hypeu“? Jesu li dobre za svakoga i što o njima misle liječnici?

Mišljenje dermatologa

Po odgovore smo se zaputili kod ugledne zagrebačke dermatologinje, dr. sc. Jelene Meštrović Štefekov iz Poliklinike Šlaj Anić.

dr. sc. Jelena Meštrović Štefekov

Ova specijalistica dermatologije s doktoratom iz područja atopijskog dermatitisa, već je godinama među najistaknutijim imenima na domaćoj anti-ageing sceni, a osim po stručnosti, pacijenti je prepoznaju i po pristupačnosti te velikoj strasti za neinvazivne, prirodne metode pomlađivanja i njege kože.

Doktoricu smo upitali – Imaju li sheet maske smisla, koji su benefiti nanošenja sastojaka na taj način te jesu li sheet maske bolje od klasičnih maski ili krema?

“Sheet maske nikad ne mogu zamijeniti našu svakodnevnu, uobičajenu skin-care rutinu. One su samo dodatak – onda kada želimo intenzivirati njegu. Iako sheet maske mogu sadržavati različite aktivne komponente i imati različito djelovanje, ipak se najznačajnijim benefitom smatra njihova sposobnost intenzivne hidratacije“, ističe dr. sc. Meštrović Štefekov.

Dodaje – „Sam dizajn maske, činjenica da je riječ o ‘plahtici’, djeluje okluzivno – čime se pospješuje penetracija, a sprečava evaporizacija i sušenje aktivne supstance, što je itekako poželjno kad je riječ o hidratizirajućim sastojcima poput hijaluronske kiseline. S druge strane, okluzivno djelovanje plahtice može predstavljati  problem i izazvati iritaciju kože – onda kad sheet maske sadrže sastojke poput hidroksi kiselina, retinola ili visoke koncentracije anti-age sastojaka, osobito kod osjetljivih koža i onih sklonih aknama. Osobno ih koristim i preporučujem pacijentima, ali gotovo isključivo u svrhu hidratacije –  a za to su najbolje hijaluronske maske”, dodaje liječnica.

Pročitajte još i ...