Zašto je kolagen toliko važan i kako ga obnoviti?

American actress Jessica Alba debus with DL1961 collection in her first collaboration with Revolve Jeans., Image: 309541003, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Kolagen je vrsta proteina sadržana u prirodnom sastavu kože. Zaslužan je čvrstoću kože i omogućava joj izdržljivost, o čemu govori i samo njegovo ime – kolagen (grč. kolla – ljepilo). Dovoljna prisutnost kolagena kožu čini otpornijom na utjecaje vanjskih faktora.

Esencijalan je za zdravlje i izgled naše kože i neophodan za smanjenje tipičnih znakova starenja. Kolagen pridonosi elastičnosti i sposobnosti smanjenja finih linija i bora te koži osigurava bolju regeneraciju i brže obnavljanje nakon povreda.

Neophodan je za učvršćivanje obješene kože, a osim što je pravi saveznik u očuvanju besprijekorne kože, neizostavan je za zdrave zglobove i tkiva. Najvažnija uloga kolagena je održavanje strukture i otpornosti kože. Naime, on u koži doprinosi stvaranju vlaknaste mreže koja učvršćuje slojeve kože, omogućavajući rast novim stanicama.

Keira Knightley for Chanel.

Optimalna razina kolagenskih vlakana

Za glatku, čvrstu i mladoliku kožu potrebna je optimalna razina dobro organiziranih kolagenskih vlakana koja će osigurati koži da zadrži elastičnost i čvrstoću. Da bi mogao prodrijeti kroz kožu, molekula mora biti izrazito malena, što je jako teško postići u pripravcima koji se primjenjuju lokalno (na određeno područje kože). Ipak, takvi proizvodi ostavljaju film na koži koji popunjava nepravilnosti na površini,a kada se proizvod osuši, proteinski film se stegne, uzrokujući suptilno zatezanje bora na koži.

Tretmani koji rade na principu radiofrekvencije, zatim mezoterapija, PRP, laser, kemijski piling, dermaroller i sl. rade na principu stimuliranja proizvodnje kolagena i potiču obnovu kože, obnavljajući njezin elasticitet. Ovaj važan protein ključan je za lijepu kožu, a navedenim se postupcima upravo održava mladolik izgled uz čvrstu i otpornu kožu.

Pročitajte još i ...