Mrlje na licu – zašto nas postaruju i što poduzeti?

Pjegice koje se pojave na nosu tijekom godišnjeg odmora, a iščeznu čim se vratimo u ured većini žena ne predstavljaju problem – no lice prepuno mrlja koje ne nestaju što god pokušali već je sasvim druga priča.

Što je uopće hiperpigmentacija i zašto nastaje?

Hiperpigmentacijama se nazivaju sve lokalizirane promjene u pigmentaciji kože koje su tamnije od ostatka okolne kože, a rezultat su prekomjernog nakupljanja pigmenta melanina.

Melanin je naziv za grupu prirodnih pigmenata nastalih oksidacijom aminokiseline tirozina u stanicama koje se nazivaju melanociti – a one se nalaze u koži, kosi i očima te su zaslužne za njihovu boju.

Pretjerana aktivnost melanocita javlja se zbog više uzroka

Melanin koži služi kao prirodna zaštita od UV zračenja, zbog čega tamnopute osobe (čija koža ima više melanina) mogu podnijeti dulje izlaganje suncu bez opeklina, no važno je napomenuti kako veća količina melanina i tamnija put nikako nisu zamjena za SPF te nikako ne umanjuju rizike od pretjeranog izlaganja UV zrakama.

Da bismo razumjeli zašto dolazi do nastanka hiperpigmentacija, važno je znati da nije svaka tamna mrlja na koži ista – neke od njih nastaju kao rezultat prekomjerne aktivnosti melanocita pod utjecajem sunčevih zraka, druge su posljedica hormonske aktivnosti (najčešće poznate kao trudničke pigmentacije i melazma), dok su treće tzv. postupalne pigmentacije, nastale zbog prirodnog odgovora tijela na ozljedu ili upalu.

Mogu se javiti već u 20-ima, a našem licu dodaju godine

Iako ih smatramo znakom starenja kože, točnija bi bila tvrdnja da su hiperpigmentacije zapravo znak fotostarenja – jer se sve češće javljaju i kod mlađih djevojaka na čijem se licu još nisu pojavile niti sitne prve bore.

Zašto nas sitne, bezazlene mrljice na licu i tijelu toliko postaruju?

Uzrok se krije u percepciji – čelo, obrazi, nos, brada, gornja usna, vrat i dekolte prekriveni hiperpigmentacijama odaju dojam oštećene kože, kože koja je „prošla“ mnogo izlaganja suncu i štetnim vanjskim faktorima te ju nesvjesno povezujemo s osobama zrelije dobi.

S obzirom na to su rezultat dugogodišnjeg izlaganja suncu bez adekvatne zaštite, sunčeve pjege vrlo se često nazivaju i „staračkim pjegama“, pa iako ih danas, zbog sve jačeg UV zračenja vidimo i kod 18-godišnjakinja, ove se promjene na koži i dalje povezuju sa starenjem kože te licu vizualno dodaju godine.

Kako sanirati postojeće, a kako spriječiti buduće?

Besprijekoran, ujednačen ten bez ijedne mrlje povezuje se s mladolikošću, pa nas ne čudi činjenica da su dame svih dobnih skupina neprestano u potrazi da preparatima, tretmanima i postupcima koji će umanjiti vidljivost mrlja, ujednačiti ton kože i licu dati njegovan izgled.

Kad su u pitanju pigmentacije, postoje zapravo samo dva puta kojima možemo krenuti u njihovom tretiranju – saniranje postojećih i prevencija budućih. Pritom je važno naglasiti kako će najbolje rezultate dati jedino kombinacija preventivnog i korektivnog djelovanja, a najčešće ovakav kompletni pristup zahtijeva profesionalnu dermatološku pomoć u sinergiji s preparatima za kućnu upotrebu koji pomažu u smanjenju prekomjerne sinteze melanina.

Tretmani koji mrlje izbljeđuju iznimno učinkovito

Žene u 40-ima na čijem se licu već pojavio veći broj mrljica najčešće se odlučuju potražiti savjet dermatologa, kako bi im pomogao u odabiru adekvatnog tretmana za posvjetljivanje hiperpigmentacija.

Na raspolaganju su danas tretmani poput kemijskog pilinga fitičnom, kojičnom i salicilnom kiselinom, laserskih tretmana, mikrodermoabrazije i mezoterapije – a koji od tretmana će baš vama najviše koristiti, ovisi pretežno o tipu, veličini, izraženosti i nijansi pigmentacijske mrlje koju želite ukloniti.

OVDJE pogledajte kako će vam izgledati lice nakon kemijskog pilinga

Dok će kemijski pilinzi i mezoterapija nastojati aktivnim sastojcima djelovati na prekomjernu sintezu melanina i posvjetljivanje mrlja, abrazivni tretmani poput mikrodermoabrazije i lasera fizički će uklanjati pigment s tretiranih područja.

Kad je u pitanju kućna njega – upornost je ključna

Bez obzira na to jeste li se već podvrgnuli profesionalnim tretmanima pa ste u potrazi za adekvatnom kućnom njegom koja će rezultate dovesti do savršenstva ili želite pokušati na problem djelovati sami kod kuće, vrhunski preparati na bazi moćnih skincare kiselina svakako su pravi odabir.

Sastojci koji u kućnoj njezi pokazuju najbolje rezultate su azelaična kiselina, retinol, niacinamid, hidrokinon, glikolna kiselina te vitamini C i E – pri čemu svaki od njih nosi specifične benefite za depigmentiranje postojećih mrlja i prevenciju budućih.

Ducray Melascreen Intenzivna krema za depigmentaciju namijenjena je korekciji i posvjetljivanju lokaliziranih tamnih mrlja na koži, a sadrži snažni duo djelatnih sastojaka, azelaičnu (12%) i glikolnu (3%) kiselinu.

Primjerice, azelaična kiselina i retinol direktno na posvjetljivanje mrlja, glikolna kiselina uklanja površinski melanin, dok vitamin C – osim što posvjetljuje površinske mrlje – blokira i enzim tirozinazu, čime sprječava prekomjernu proizvodnju melanina i nastanak budućih pigmentacija. Za kraj, ključno je napomenuti važnost krema sa zaštitnim faktorom, i to tijekom cijele godine.

Bioderma Photoderm M SPF50+ spriječit će nastanak novih mrlja koje se na koži javljaju kao posljedica UV zračenja,a djeluje i na problem melazme, kao i na sprječavanje nastanka novih mrlja, istovremeno štiteći od plave svjetlosti.

Samo zato što u zimskim mjesecima sunce ne grije kao ljeti ili se pak sakrilo iza oblaka, ne znači da njegove UV zrake ne stvaraju oštećenja na koži. Želite li iduće ljeto dočekati bez mrlja, ne preskačite SPF čak niti u kraćim izlascima iz kuće.

Pročitajte još i ...