Zašto ne biste (sami) trebali istiskivati prištiće i mitesere

Spremate se za najluđi party u gradu i mislite da imate sve pod kontrolom: haljina spremno visi na vješalici, frizura svježa i raskošna, nove štikle samo čekaju da uskočite u njih. Krećete put kupaonice kako biste se našminkali, kad tamo – o užasa, posred čela izbio vam je prištić!

Iako vrapci na grani već znaju da se istiskivanje prištića u kućnoj radinosti nikako ne preporučuje, iz nekog neobjašnjivog razloga svi to radimo. Iako znamo da se kao posljedica te ‘aktivnosti’ mogu javiti ožiljci, hiperpigmentacije, ali i da se prištići mogu proširiti na okolna područja te da ‘prčkanjem’ možemo pojačati upalu, teško nam se othrvati porivu da nezvane goste na licu istisnemo i zauvijek protjeramo.

No, što zapravo radimo svojoj koži kada krenemo sami rješavati prištiće i nemile crne točkice, poznatije kao mitesere?

Miteseri

Miteseri, poznati i kao komedoni, nastaju nakupljanjem sebuma što ga izlučuju lojne žlijezde u potkožnim porama, a to pak dovodi do začepljenja pora. Sebum u otvorima na koži nije crn sam po sebi, već u dodiru sa zrakom oksidira, zbog čega poprima crnu boju.

Ako istisnete miteser, na površinu će izići bijeli ili žućkasti loj i to samo po sebi nije nikakva tragedija, no, ako ga stisnete prejako, što se najčešće događa, može doći do oštećenja kože, širenja upale i uništavanja folikula. Istiskivanjem se mogu oštetiti i proširiti i pore, što ih čini još pogodnijima za začepljivanje.

Ako se uspijete suzdržati i ne dirati ih, miteseri će biti prisutni nekoliko tjedana ili nekoliko mjeseci, no s vremenom će tijelo prirodno potisnuti njihov sadržaj na površinu kože. Važno je naglasiti da veći miteseri nikada neće sami nestati,   već se je tada potrebno obratiti dermatologu.

Imate li problema s miteserima, u svoju beauty rutinu uvrstite proizvod za čišćenje lica sa salicilnom kiselinom i proizvode namijenjene masnoj koži.

Prištići

Ono što kolokvijalno nazivamo prištićima, zapravo su pustule, a javljaju se kao gnojni crveni prištići sa žutim vrhom.  Riječ je o nakupini krvnih stanica nazvanih neutrofilima koji su zarobljeni pod vrlo tankim slojem kože.

Iako na prvu djeluju kao nešto što je najlakše riješiti istiskivanjem, prilikom pritiska, puca vanjski sloj kože, uzrokujući cijeđenje gnoja, što će svakako uzrokovati upalu i oticanje bubuljice.

Ponekad istiskivanje pomaže bržem zacjeljivanju, iako to dovodi do većeg rizika od nastanka ožiljaka i hiperpigmentacija, no često se događa da se prištić ponovno ispuni sadržajem te postaje još više natečen i izražen.

Ako ga ipak poželite istisnuti, prije toga temeljito očistite kožu i ruke. Ne pristupajte mu golim prstima, a nipošto noktima, već prste ‘odjenite’ u papirnatu maramicu i tek onda lagano pritisnite prištić. Ukoliko iz njega nakon nježnog istiskivanja ne izađe ništa, nemojte nastaviti s istiskivanjem jer će to samo oštetiti kožu, izazvati jaču upalu i povećati rizik od nastajanja ožiljka.

Upaljeni potkožni prištići

Upaljeni potkožni prištići (cistični prištići) koji se često pojavljuju uslijed hormonalnih promjena su „baloni ispunjeni sebumom i gnojem koji se nalaze dublje u koži i nisu blizu površini kože. Oni nisu povezani s površinom kože, što znači da istiskivanjem nećete uspjeti istisnuti sadržaj. dodaje, ističući kako se istiskivanjem potkožnih prištića uzrokuje još veća iritacija i upala, a infekcija gura dublje u kožu. Sve to rezultira većim, upaljenim prištom koji neće nestati tako brzo, a nastat će i ožiljak, dok će čitavo područje biti hiperpigmentirano.

Ako ih ostavite na miru, organizam će sam od sebe riješiti infekciju. Ukoliko ne možete izdržati, najbolje bi bilo da se obratite dermatologu.

Zatvoreni komedoni

Zatvoreni komedoni izgledaju kao sitne, bijele točkice, a uglavnom se nalaze na bradi. Slične su miteserima, ali bijele boje. Ispunjeni su sebumom, no zarobljeni su ispod površine kože. Oni imaju mali otvor koji ih povezuje s površinom kože, a ako ih istisnete, u najboljem slučaju sav će sadržaj izići na površinu i riješit ćete problem, a u najgorem slučaju nastat će veliki upaljeni ili potkožni prišt. Ukoliko ih ne dirate, slično kao i miteseri, komedoni mogu „preživjeti“ nekoliko mjeseci ili čak nekoliko godina. A ako ih ipak ne želite istiskivati ili ići dermatologu, u svoju beauty rutinu možete uvrstiti retinol koji će ubrzati regeneraciju stanica, čime će pore postati čišće, a koža mekša.

U svakom slučaju, uputno bi bilo mitesere i sve vrste prištića koji se pojave na licu (ali i tijelu) ne istiskivati, pogotovo ne agresivno, a nipošto po njima kopati noktima ili ne daj bože iglom. Najbolje ih je ili ostaviti na miru da ih organizam sam riješi, a ako silom želite nešto po tom pitanju poduzeti, obratite se dermatologu.

Pročitajte još i ...