Zašto su parfemi na bazi sandalovine toliko popularni?

Neke arome su u parfemima toliko popularne da ne postoji proizvođač koji ih ne koristi u svojim bestselerima – među njih svakako spadaju ruža, vanilija, mošusna aroma, ali i – sandalovina.

Topla, nježna, opuštajuća i kremasta – aroma koji svi obožavaju

Sandalovina je naziv za mirisno drvo koje se dobiva od stabala iz roda Santalum. Ovo je drvo teško i izražene žute boje, a za razliku od mnogih drugih aromatskih drva, njegov miris je izrazito dugotrajan. Stabla sandala rastu sporo, zbog čega je riječ o vrlo vrijednog sirovini koja se u industriji parfema koristi od samih njenih začetaka.

Ova se aroma najbolje može opisati kao „cozy“, odnosno topla, nježna, opuštajuća i kremasta – a drvenasti karakter čini ju savršenom bazom za vrlo širok raspon parfema – od slatkastih, preko začinskih, pa sve do jačih mošusnih parfema, a jednako je zastupljena u muškim i ženskim mirisima.

Donosimo nekoliko najpopularnijih parfema u čijoj se bazi krije upravo sandalovina.

Byredo Mojave Ghost Eau de Parfum

Jedan od najprodavanijih parfema kultnog brenda Byredo je Mojave Ghost –  a u njemu prevladavaju arome magnolije, sandalovine, ljubičice, cedra i ambera, a obožavatelji ovog mirisa tvrde da miriši kao topao jesenji dan. Iznimno drvenast, topao i inspiriran pustinjom Mojave, ovaj će parfem osvojiti ljubitelje nepretencioznih mirisa.

U središtu mirisa je neobični mali cvijet, Mojave Ghost, koji ne može proizvesti nektar u sušnoj klimi pustinje Mojave. Umjesto toga, stalno mijenja miris pokušavajući tako privući sve insekte iz okoline. Na isti način funkcionira i ovaj parfem – na svakom od nas mirisat će pomalo drugačije.

Diptyque Tam Dao

Diptyque Tam Dao jedan je od najpopularnijih mirisa ovog brenda, a riječ je o jedinstvenom unisex parfemu. Vrlo uspješno spaja cvjetne i mošusne note, kako bi zadovoljio i muške i ženske ljubitelje vrhunskih mirisa, a od 2003., kada je lansiran, do danas je ostao jedan od najprodavanijih niche parfema na svijetu. Ovaj cvjetno-mošusni parfem u gornjim notama sadrži talijanski čempres, mirtu i ružu, dok mu se u srednjim notama nalaze sandalovina i cedar.

U samoj bazi parfema osjete se brazilsko ružino drvo, začini, jantar i bijeli mošus. Volite li neobične, pomalo tajanstvene parfeme koji odišu drvenastim i začinskim notama, ovaj će miris biti pravi odabir za vas. Inspiriran je šumama Indokine, a snažna baza sandalovine donijet će dozu topline svakom outfitu.

Serge Lutens Santal Majuscule Perfume

Kombinacija sandalovine i gorkog kakaa u ovom parfemu daju mu sasvim jedinstvenu aromu koja je oduševila ljubitelje niche parfema diljem svijeta. Bazu parfema čini snažna aroma sandalovine, zbog čega i sam proizvođač ovaj parfem naziva „Sandalovina s velikim S“ –  a s tim se može složiti svatko tko ga je isprobao.

Raskošan, baršunast i luksuzan, ovaj parfem svakako zaslužuje biti na listi najboljih. Riječ je o amber-drvenastom parfemu unisex karaktera – jednako odgovara ženama i muškarcima, a odiše i puderastim i začinskim notama.

Pročitajte još i ...