Zategnuto lice, a vrat odaje godine? Ovaj tretman zateže kožu i „skida“ 10 godina

Popunili ste usne, hidratizirali lice mezoterapijom, riješili se hiperpigmentacija, vratili volumen obrazima, no i dalje pri pogledu u ogledalo niste zadovoljni – svježe, zategnuto lice nije vas pomladilo koliko ste očekivali?

Problem se vjerojatno krije malo niže – točnije, na vašem vratu. Izreka „vrat je izdajica godina“ toliko se ustalila da imamo osjećaj da je slušamo svakodnevno – no ona je zaista istinita.

Problem koji ignoriramo dok ne postane ozbiljan

Kada ste uopće primijetili da vam je koža na vratu izgubila elastičnost, a umjesto ogrlice, sada vrat krase horizontalne bore zbog kojih vam je najomiljeniji odjevni predmet postala dolčevita?

Velik broj žena tvrdi kako im je vrat ostario „preko noći“ – to, naravno, nije istina, no može se tako doimati jer se promjene povezane sa starenjem ovog delikatnog područja zaista rapidno ubrzavaju nakon 35-e. U jednom trenu najveći su vam problem podočnjaci ili pak bore oko usana, dok već sljedećeg jutra jedino što uočavate u ogledalu je – naboran vrat bez čvrstoće, koji djeluje kao da „ne pripada“ vama. U tom trenu pred vama je izbor – pomiriti se s činjenicom da od danas više ne izgledate svježe i mladoliko, ili – iskoristiti najbolje što vam moderna estetska medicina pruža.

Kad je vrat u pitanju, to „najbolje“ naziva se Nithya Collagen. Riječ je o jedinom injektivnom kolagenskom tretmanu na tržištu, a njegov je cilj nadoknaditi izgubljeni kolagen točno u onim regijama u kojima je došlo do razgradnje i gubitka zaliha prirodnog kolagena.

Jedini pravi način nadomještanja kolagena – direktno na „mjesto zločina“

Čime je ovaj tretman oduševio ne samo pacijentice, već i dermatologe i estetske liječnike diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj? Prije svega, činjenicom da je riječ o 100% pročišćenom kolagenu namijenjeno upravo injiciranju u kožu, ali i posve jedinstvenim mehanizmom djelovanja, koji se sastoji do dvije faze.

Direktnom aplikacijom kolagena u kožu nadoknađujemo ga točno u sloju kože u kojem je nestao ili se smanjio u procesu starenja ili je pak potreban zbog specifičnih stanja poput akni, ožiljaka i strija, dok druga faza podrazumijeva stimulaciju kože na proizvodnju novog kolagena.

Ovakav način djelovanja osigurava najbolje rezultate, jer na kožu i potkožne strukture djeluje dvostruko – nadoknada kolagena vidljiva je odmah nakon izvođenja tretmana, a nakon 2 do 4 tjedna rezultati se drastično poboljšavaju – naravno, ako slijedimo ispravan protokol tretiranja.

Kako točno ovaj jedinstveni proizvod djeluje?

Za objašnjenje smo se obratili dvjema vrsnim domaćim liječnicama koje su ovim revolucionarnim proizvodom oduševljene – dr. Nataši Brijačak iz varaždinske poliklinike Fokus i dr. Anđeli Prolić iz splitske poliklinike Dermamed. Što su nam otkrile?

„Nithya je kolagen koji povećava elasticitet kože, ublažava znakove starenja i smanjuje bore. Stimuliranjem stanica fibroblasta potiče proizvodnju kolagena, čime se koži vraćaju elasticitet i tonus“, objašnjava dr. Nataša Brijačak.

Mr. sc. Nataša Brijačak

Nakon liječnice iz Varaždina, spuštamo se u Split –  dr. Prolić nam je otkrila kako zatezanje bora i opuštene kože nije jedini adut ovog tretmana. Njene pacijentice ga obožavaju zbog izvrsnog učinka na obnavljanje kože oštećene od sunca – kojem su dame iz Dalmacije izložene gotovo cijelu godinu.

Kolagen je temelj na kojem počiva kvaliteta kože

“Kolagen native tipa 1 jedina je stvar koja drži našu kožu, ali i brojna druga tkiva u tijelu ‘na okupu’ – on je glavna komponenta vezivnog tkiva i potpora koja omogućava koži da ostane čvrsta i napeta. Nažalost, već nakon 25-e njegova prirodna produkcija se smanjuje, a osim godina, mnogi drugi faktori oštećuju kolagen i smanjuju njegovu razinu – to su prvenstveno izlaganje UV zrakama, pušenje i pretjerana konzumacija šećera. Srećom, danas se ovaj problem može riješiti direktnom aplikacijom čistog kolagena tipa 1, što posebno odgovara mojim klijenticama iz Dalmacije, koje su UV zračenju izložene neprestano – a to se s godinama zaista vidi na koži”, objasnila je dr. Prolić iz Dermameda.

dr. sc. Anđela Prolić

Važno je napomenuti kako je direktna aplikacija kolagena u područja pogođena njegovim gubitkom – što posebno vrijedi za tanku i osjetljivu kožu vrata – jedini pravi način za nadoknadu ovog važnog proteina. Na tržištu se danas mogu pronaći brojni kolagenski nadomjesci, među kojima su najčešći napitci čiji je cilj peptide kolagena unijeti u organizam, kako bi ih tijelo samo iskoristilo. Nažalost, iako zvuči obećavajuće, ovakav način nadomještanja kolagena jednostavno nije učinkovit kad je starenje kože i gubitak vezivne potpore kože u pitanju.

Peptidi kolagena se rastvaraju i tijelo ih može iskoristiti za poboljšanje kvalitete vezivnih tkiva, ali ne za direktno zaglađivanje i pomlađivanje kože. Upravo je iz tog razloga tretman Nithya Collagen proizvodom najučinkovitiji način za „peglanje“ bora i namreškane kože na vratu.

Pomlađivanje vrata posebno je zahtjevan proces

Brojni estetski liječnici, dermatolozi i plastični kirurzi ističu kako je uklanjanje znakova starenja s vrata mnogo teži proces nego što nam se čini „na prvu“. Najveća prepreka mladolikom izgledu u ovoj regiji je sama građa kože i tkiva – koža vrata bitno je tanja od kože lica, sadržava mnogo manje gradivnih elemenata, pa tako i samog kolagena, no to nije jedini problem. I vezivno tkivo, i mišići, i potkožna potpora – svi su ovi faktori bitno slabiji nego na ostatku tijela, zbog čega bore i višak obješene kože na vratu primjećujemo najčešće već sredinom 30-ih.

Zašto je lokalna nadoknada kolagena ključna? Kolagen je glavni protein svih naših vezivnih tkiva – zaslužan je za čvrstoću, tonus i otpornost kože, a njegov gubitak glavni je uzrok starenja i pada kvalitete kože.

A kako točno Nitya djeluje na vrat i kakve rezultate pacijenti mogu očekivati?

„Kod pacijentice sam aplicirala 2 doze Nithya-e u periodu od mjesec dana. Mjesec dana nakon aplikacije druge bočice na vratu pacijentice vidi se zaista lijepi rezultat u pogledu zategnutosti i čvrstoće kože. Tonus kože se zategnuo, a bore su gotovo nestale. S obzirom na to da je vrat mjesto koje najlakše otkriva godine, smatram kako je Nithya Collagen pravi pogodak za ‘vraćanje godina unazad’, objašnjava dr. Brijačak.

Iz arhive dr. Brijačak

Najvrjednije što koži možemo pružiti nakon 35-e

Direktnim apliciranjem kolagena tipa 1 u dermis, ne djelujemo samo na trenutnu količinu ovog proteina u koži, već i stimuliramo fibroblaste (stanice zadužene za proizvodnju kolagena) na generiranje novog prirodnog kolagena – naše tijelo prepoznaje ovaj preparat kao vlastiti kolagen te ga koristi kao temelj za nadogradnju novog.

Ovaj se proces naziva neokolagenezom i najvrjednije je što koži možemo pružiti nakon 35-e. Nithya Collagen proizveden je najmodernijim tehnološkim procesima te u potpunosti poštuje prirodnu biološku strukturu našeg kolagena, zadržavajući čistoću i biološku iskoristivost.

Ako vam vrat nije jedina briga, ovaj proizvod iznimno je uspješan i u borbi sa znakovima starenja na licu i dekolteu, a ako ste u potrazi za tretmanom koji će isti učinak ostvariti na ostatku tijela, Nithyja je razvila i koncentriraniji preparat namijenjen korištenju na tijelu – koji izvrsne rezultate pokazuje na smanjenju strija, celulita, ali i naborane kože na području šaka i nadlaktica.

Kumulativni efekt – održavanje mladolikosti ne mora vas financijski iscrpiti

Ako još niste sigurni je li upravo ovaj tretman ono za čime već dulje vrijeme tragate, ono što će vas zasigurno uvjeriti je njegov kumulativni efekt. Naime, uz poštivanje propisanog protokola i korištenje propisane doze od 5 ml, učinak je bitno duži od bilo kojeg drugog tretmana za pomlađivanja vrata, što ga čini i ekonomičnijim – jer na peglanje bora na vratu više nećete morati tako često ulagati.

Nakon prva dva tretmana, za održavanje rezultata dovoljan je jedan tretman u 6 do 10 mjeseci, a izvrsna je vijest da se Nithya Collagen tretman može bez prepreka kombinirati s drugim tretmanima poput microneedlinga, lasera ili pilinga – naravno, uz poštivanje protokola dogovorenog s liječnikom.

Pročitajte još i ...