Progušćuje, obnavlja i potiče rast kose – šampon broj 1 po preporuci dermatologa

Ispadanje kose jedan je od najčešćih estetskih problema u današnje vrijeme – s njim se susreće oko 50 posto muškaraca i gotovo 40 posto žena. Iako statistika pokazuje kako je postotak žena pogođenih ovim problemom nešto manji, smatra se kako su posljedice veće – za razliku od muškaraca koji gubitak kose u srednjim godinama i očekuju, na žene ova pojava ostavlja i duboke emocionalne posljedice.

Značajno utječe na kvalitetu života

Veća područja vlasišta pogođena nedostatkom ili značajnijim prorjeđivanjem kose, nameću se kao velika prepreka normalnom svakodnevnom funkcioniranju – neprestano razmišljanje o novim načinima na koje možemo barem prividno „popuniti“ vlasište može ozbiljno narušiti samopouzdanje i nepovoljno utjecati na kvalitetu života.

Olivia Culpo is seen in Los Angeles, California. NON-EXCLUSIVE Jan 24, 2018. 24 Jan 2019, Image: 410160844, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mega Agency

Iako se ponekad povezuje i s bolestima, najčešći uzroci prorjeđivanja kose povezani su s nedovoljnim unosom određenih nutrijenata, stresom i hormonalnim disbalansom – ipak, posebno kod muškaraca, iznimno često problem je zapravo genetske prirode.

Problem je često genetski

Kad su muškarci u pitanju, najčešći oblik ispadanja kose je androgena alopecija – genetski uvjetovana, pojava koja je u osnovi ovisna o hormonu androgenu, koji u manjem omjeru imaju i žene.

Iako je riječ o progresivnoj alopeciji, dobra je vijest da je stanje popravljivo, jer osim o razini spolnih hormona (testosterona), ovisi i o genetskim faktorima, a najčešće se javlja u ranijoj životnoj dobi, već između 20. i 30. godine života.

Što se točno događa s folikulama kod prorjeđivanja kose i možemo li ga spriječiti?

Svaka dlaka ima svoj ciklus rasta, koji se sastoji od 3 faze – fazu aktivnog rasta, prijelaznu fazu te fazu mirovanja u kojoj se vlas priprema za ispadanje. Nakon ispadanja, iz iste folikule započinje novi ciklus rasta, no broj se folikula na koži tjemena s godinama smanjuje – oko 25. godine imamo oko 600 folikula po cm², dok se taj broj do 50 smanji na svega 250 – 300.

Kod žena su statistike zaista zabrinjavajuće – čak 40 posto svih pogođenih alopecijom su žene, a svaka četvrta žena tvrdi kako joj se kosa progresivno stanjuje već nakon 25. godine.

Osim smanjenog broja folikula, prorjeđivanje kose karakterizira i progresivno skraćivanje trajanja faze aktivnog rasta kose te produljenje faze mirovanja, što nužno dovodi do pada gustoće kose. Što možemo učiniti u borbi protiv ovog iznimno čestog problema?

Rapidan pad gustoće kose tretirati se može na nekoliko načina – adresiranjem problema neadekvatne prehrane ili hormonalnog disbalansa, a u izrazito ozbiljnim slučajevima dermatolozi često savjetuju i presađivanje folikula kose.

Predvodnik u polju tretiranja prorijeđene kose

U svakom slučaju, terapija gubitka kose često je dugotrajna i iziskuje upornost i održavanje, a kao najbolji „saveznik kod kuće“ pokazali su se lokalni pripravci namijenjeni osnaživanju i obnovi folikula – među njima se posebno ističe Thymuskin linija preparata.

Ovaj jedinstveni proizvod razvila je njemačka tvrtka – Vita-Cos-Med Klett-Loch d.o.o., i već je 30 godina jedan od predvodnika u području istraživanja, razvoja i distribucije medicinskih proizvoda koji sadrže biološki aktivne tvari. Upravo je iz tog razloga Thymuskin stekao brojne obožavatelje diljem svijeta – sadrži biološki aktivne tvari, odnosno peptide identične prirodnom sekretu prsne žlijezde. Baze ovih patentiranih i izoliranih peptida pod nazivom GKL-02/03 jedinstvene su u svijetu, a brojni patenti i kliničke studije potvrđuju djelotvornost i sigurnost primjene preparata.

Jedna od glavnih prednosti Thymuskin preparata u odnosu na konkurenciju je izostanak nuspojava, ali i lokalno djelovanje, koja ga čini sigurnim i za trudnice.

Samo neke od svjetski poznatih klinika s kojima Thymuskin surađuje su Dermatološki institut sveučilišta u Milanu, Akademska bolnica sveučilišta u Frankfurtu i Heidelbergu te Dermatološka, venerološka i alergološka klinika i Njemački centar za istraživanje raka u Heidelbergu.

Identični prirodnim peptidima timusa

Zašto je baš prsna žlijezda ključni faktor u slučajevima gubitka kose? Veliki broj kliničkih studija pokazao je kako peptidi prsne žlijezde – timusa – imaju iznimno regenerativni učinak na folikule kose te utječu na njihovo jačanje, a posebno obnavljajuće djeluju na strukture na tjemenu koje okružuju korijen kose i „pričvršćuju“ kosu na kožu. Iz tog razloga sve veći broj liječnika preporučuje dermatološke preparate za topikalnu primjenu koji sadržavaju peptide timusa, a među njima je i jedna od najuglednijih hrvatskih dermatologinja, dr. Željana Bolanča.

„Nakon liječenja u dermatološkoj ordinaciji, za lokalnu primjenu izvrsno djeluju posebni pripravci poput Thymuskin Forte šampona i seruma, čije djelatne tvari već desetljećima omogućuju uspješnu primjenu terapije peptidima identičnim peptidima timusa, i to bez korištenja sastojaka životinjskog podrijetla“, tvrdi dr. Bolanča.

 Iako šampon sam po sebi ima uspješno djelovanje jer sadrži GKL kompleks djelatnih tvari, rezultati su puno brži i efikasniji kada se koristi uz Thymuskin Forte serum koji ima najveću koncentraciju djelatnih tvari.

Thymuskin Forte zbog svog sustava biološki aktivnih djelatnih tvari obnavlja folikule kose i snažno potiče rast zbog čega je među dermatolozima prepoznat kao jedan od najučinkovitijih proizvoda protiv opadanja kose za kućnu primjenu, a nominiran je i u ovogodišnjem izdanju Estetica Premium Product natječaja u kategoriji Najbolji šampon protiv ispadanja kose.

Pročitajte još i ...