TOP proizvodi za usne sa zaštitnim faktorom!

Usne ne samo da su jedno od najljepših atributa ženskog lica, već su i važan dio tijela! Jeste li znali da su čak 100 puta osjetljivije na dodir od, primjerice, vrhova prstiju? Nije stoga čudno što su i ženama i muškarcima u fokusu pažnje!

One su početak prehrambenog sustava, njima pričamo, njima ljubimo, njima komuniciramo… Sjetite se samo kako bi vam mama naslonila usne na čelo provjeravajući imate li povišenu temperaturu ili pak kako ste se osjećali nakon prvog poljupca. Dakle, usne imaju brojne funkcije, a jedna od njih je i estetska! One su doista ukras lica. Žene ih od davnina njeguju raznim proizvodima kako bi održale punoću i teksturu usana, ali ih i istaknule kao jedan od najsenzualnijih dijelova tijela.

Nježno, nježnije…

Koža na usnama, usporedimo li je s kožom ostatka tijela, je puno tanja. Ima tri do pet staničnih slojeva, dok, primjerice, koža na licu ima oko 16 slojeva. Uz to, tanka koža usana ima daleko manje melanocita pa se i krvne žile vide kroz tanku kožu. Upravo te krvne žile daju im specifičnu crvenkasto ružičastu boju.

Baš zbog nedostatka melanocita koji sudjeluje u zaštiti kože od štetnih UV zraka postoji veća mogućnost da koža na usnicama ‘izgori’ na suncu“, kaže dermatologinja dr. Željana Bolanča te dodaje kako su “usnice jako izložene suncu, a tanka koža ih ne štiti dovoljno od štetnih izvanjskih utjecaja.

Brazilian fashion model Adriana Lima as ambassador for Maybelline 2017 collections., Image: 339498124, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pi

 

Održavanje glatkih i mekanih usana trebalo bi biti visoko na listi prioriteta svakoj dami! Usne ne možemo pokriti kao glavu, tijelo ili oči, one su stalno izložene svim vremenskim uvjetima. Upravo zato ih treba štititi tijekom cijele godine, a pogotovo tijekom ljeta kada su izložene štetnom djelovanju UV zraka.

Proizvodi koje vaše usne vole

Iako je uvriježeno mišljenje da tijekom ljeta s usnama nema puno posla, to je daleko od istine. Pucanje kože, suhoća i iritiranost nisu rezervirani samo za zimske, već i za ljetne mjesece. A glavni krivci su sunce, vjetar, morska sol, ali i klimatizacijski uređaji! Štetna UV zračenja mogu prouzročiti mnogo štete tankoj koži usnica što zbog nedostatka melanocita koji su na prvoj crti obrane, a što zbog suhog ljetnog zraka.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Victoria Beckham Backstage New York Ready to Wear. Spring/Summer 2018. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 355898401, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Kako uvijek ističemo, UV zrake uzrokuju oksidacijski stres koji potom utječe na oslobađanje radikala koji oštećuju DNK stanice, a kako usnice imaju tanku kožu, utjecaj UV zraka je daleko izraženiji od ostatka tijela. Upravo je i područje usnica podložno nastanku melanoma i raznih patogenih promjena koje utječu na zdravlje.

“Nedostatak fizičke lojne barijere usne čini podložnima dehidraciji, koja je bez sumnje najveći problem – osim što su dehidrirane i isušene usne sklonije pucanju, manjak vlage utječe i na brže propadanje kolagena i hijalurona, što dodatno ubrzava smanjenje volumena koje se prirodno događa s godinama. Uzevši u obzir sve navedeno, ne čudi da su nekad punašne, glatke i elastične usne već u 30-ima tanje, namreškanije i neprivlačnije izgled. Prva i najbolja obrana je nošenje proizvoda za usne sa SPF zaštitom”, smatra dr. Željana Bolanča

Avene stik za usne SPF 50+

Avenov stik za usne ima stabilan i učinkovit fotozaštitni kompleks filtara za vrlo visoku zaštitu kože od širokog spektra UVB-UVA zraka i antioksidativni kompleks pre-tokoferil i pro-taurin za dugotrajnu staničnu zaštitu od oksidativnog stresa.

 

Njegova topljiva, nemasna tekstura ostavlja transparentan završetak na usnama, a pa su usne i njegova i mekane!

Vichy Capital Soleil stik SPF 50+

Za borbu protiv štetnih učinaka UV zraka i za zaštitu dragocjenog genetskog kapitala kože Laboratoriji Vichy su u stik za osjetljiva područja dodali fotostabilan sustav filtra širokog spektra zaštite od UVA/UVB-zraka na bazi Mexoryla®.

Hipoalergena formula ispitana je pod dermatološkim nadzorom na osjetljivoj koži, a vulkanska voda kojom je obogaćen ovaj stik smirit će i obnoviti kožu.

Mala pomoć iznutra…

Iako ćete najbolju pomoć usnama nošenjem SPF zaštite, ne zaboravite da ljepota dolazi iznutra! Osim izvanjske zaštite, potrebno je tijelu dati prave sastojke kako bi se sa svim izazovima borilo i iznutra.

Pročitajte više: Spasonosni proizvodi za ispucale i namreškane usne!

Kako smo ranije naveli, usne su početak našeg prehrambenog sustava, stoga ih “zaposlite” i pijte dovoljno tekućine kako biste koži usana i cijelog tijela dali dovoljno vode i održali svježinu i ljepotu. Uz to, jedite puno povrća i voća s vitaminom A, što i neće biti tako teško tijekom ljetne sezone. Retinol je jedan oblik vitamina A koji kožu čini glađom i ujednačavaju ten, tako da će puno salata s rajčicom, špinatom i paprikom, a za desert voćnu salatu s mangom i marelicom, učiniti čuda za usne!

A za svježinu i ljepotu mogao bi vam pomoći i dodatni savjet – nakon pranja zuba očistite četkicu i nježno pređite njome preko usana. Tako ćete ukloniti ostatke suhe kože i ukloniti mrtve stanice što će usnama dati punoću i svježinu.

 

Pročitajte još i ...