Znate li razliku između parfema, toaletne vode i kolonjske vode?

Eau de Cologne, Eau de Toilette, Eau de Parfum – ovo su najčešći nazivi koje pronalazimo na bočicama parfema, a prvo što primijetimo su ogromne razlike u cijeni između različitih varijanti istog mirisa.

Znate li što se točno krije iza ovih naziva, zašto ponekad ne mirišu baš identično i mora li parfem baš uvijek mirisati jače od toaletne vode?

Donosimo vam odgovore na sva ova, ali i brojna druga pitanja te objašnjavamo najvažnije razlike između parfema, toaletnih i kolonjskih voda – kako biste sljedeći put u kupnju novog parfema krenuli potpuno informirani i spremni.

Jeste li ikada primijetili toaletna voda ne miriši samo slabije, već i drugačije od parfemske verzije vašeg omiljenog mirisa? Niste bili u krivu – u nekim slučajevima različite koncentracije mirisnih esencija zaista mirišu različito.

Osnovne razlike u jačini parfema

Nazivi parfem, toaletna voda i kolonjska voda oznake su za različite koncentracije esencija koje parfemu daju prepoznatljiv miris, odnosno, ova nam imena objašnjavaju „jačinu“ parfema.

Parfemske esencije, odnosno koncentrirana mirisna ulja glavna su komponenta svakog mirisa – a ovisno o tome koliko je parfemskog ulja zastupljeno u alkoholnoj otopini, toliko je parfem snažniji – i naravno skuplji. Svaki se miris sastoji od alkohola, destilirane vode i otopljenih esencija i ulja, a danas se sve češće pojavljuju i sintetički mirisi, posebno u niche parfemskih kućama.

Ključ je u postocima

Najsnažniji mirisi nose naziv Extrait, odnosno Extract, a ponekad ih se naziva i jednostavno – Parfem. Riječ je o vrlo snažnim otopinama, u kojima je koncentracija mirisnih ulja i esencija u alkoholnoj otopini  između 15 i 25%. Naziv parfem potječe iz izvedenice latinske izreke Per fumum (kroz dim), a odnosio se na prolaženje kroz dimne pare tamjana i drugih biljaka koje su korištene u raznim ritualima.

S obzirom na to da je riječ o najkoncentriranijoj opciji, ona je ujedno i najskuplja, no karakterizira je iznimno dugo trajanje. Samo jedna aplikacija „pravog“ parfema mirisat će na vašoj koži i dulje od 24 sata, a neke od njih zadržavaju se i nakon tuširanja.

Osim u alkoholu, parfemske se otopine mogu nalaziti i u uljima, kako bi na koži trajale još duže.

Udio vode određuje naziv

Čim u nazivu mirisa pročitate frazu „Eau de…“ (franc. – voda), – znate da je riječ o razvodnjenoj otopini originalnog parfema. Jačina konačnog mirisa ovisi o udjelu vode u otopini.

Eau de Parfum, odnosno parfemska voda, ono je na što pomislimo kad kupujemo parfem. Riječ je o otopinama koje sadrže od 10 do 15% parfemskih ulja i esencija, a na koži traju od 5 do 8 sati.

DS & Durga debaser Eau de parfum

Parfemske vode namijenjene su nanošenju jednom dnevno, bez dodatnih „popravljanja“ tijekom dana, a njihov se miris lagano mijenja kako sati prolaze. Prvih nekoliko minuta osjetimo gornje note, nakon pola sata izbijaju srednje note, a tek nakon sat ili dva nošenja osjećamo donje, odnosno baze note parfema. Bazne se note na koži mogu osjećati čitav dan.

Toaletne vode najprodavanije su verzije mirisa

Gotovo svaki parfem na tržištu ima jaču, parfemsku verziju i Eau de Toilette, odnosno toaletnu vodu. Upravo su toaletne vode verzija koju većina osoba kupuje – jer mirišu poput parfema, a cjenovno su često i dvostruko povoljnije.

Dylan Blue Pour Femme Eau de Toilette

Zbog manjeg udjela parfemskih ulja – između 4 i 10% te većeg udjela vode u otopini, toaletne vode najčešće na koži traju oko 3 sata te ih je kroz dan potrebno ponovno nanositi kako bismo održali miris.

Kod nekih proizvođača toaletne vode sadrže i do 15 % mirisne esencije, što ih čini vrlo intenzivnima i dugotrajnima – čak i postojanima od „pravih parfema“ drugih proizvođača. Zbog različitih udjela alkohola i vode, često se događa da toaletna voda miriši bitno drugačije od istog parfema – jer se mirisne note različito raspoređuju i dolaze do izražaja na različit način.

Sinonim za muške mirise

Eau de Cologne, odnosno kolonjska voda sadrži između 2 i 5% parfemskog ulja, a njen se naziv u Americi ustalio kao sinonim za muževne mirise. Važno je znati kako kolonjska voda nije naziv za muške parfeme, već jednostavno opis koncentracije otopine i može se odnositi na bilo koji miris.

Jo Malone Vetiver & Golden Vanilla Intense kolonjska voda

Najčešće je riječ o laganijim, prozračnijim mirisima sastavljenim od 2 do 4 različita parfemska ulja u alkoholno-vodenoj otopini, a pretežno ih koriste osobe koje vole eksperimentirati s mirisima i nisu sklone nošenju samo jednog ili dva skuplja parfema godinama.

Na koži se kolonjske vode zadržavaju najčešće oko 2 sata.

Idealne za svaki dan

Naposljetku, postoje i Eau Fraiche, odnosno osvježavajuće toaletne vode. Kako im i naziv govori, namijenjeni su brzom mirisnom osvježenju tijekom dana, a trajanje na koži im je svega oko sat vremena.

Chanel Chance Eau Fraiche

S obzirom na to da je riječ o vrlo razrijeđenim otopinama, u kojima je udio parfemskih ulja ispod 3 %, i njihova je cijena obično prihvatljiva za svačiji džep. Izvrsna su opcija za ljetne dane kada vam je potreban lagan miris, ali i za isprobavanje novih parfema prije nego što se odlučite na kupnju snažnije verzije.

Pročitajte još i ...