Strada Parfumerie vas vodi na mirisno putovanje svijetom

Iza parfemske kuće Strada Parfumerie stoje dvojica prijatelja koji su se upoznali na kozmetičkom odjelu robne kuće, Mishal Al Marzouqi i Mohamed, zaljubljenici u putovanja i mirise. Upravo zato njihova četiri unisex parfema ‘ovjekovječila’ su četiri slavne svjetske lokacije. U vrijeme lockdowna, svaki način putovanja je dobrodošao. Posebno onaj mirisni i izmaštani!

Iz Dubaija stižu mirisi inspirirani svijetom

Dok s nestrpljenjem čekamo da se svijet napokon počne otvarati, dopušteno je sanjariti o putovanjima na daleka odredišta. Neka od tih mjesta posebno volimo, ona su poput madeleine kolačića, samo maštanje o njima napuni nas emocijama.

Osnivači nove parfemske kuće Strada Parfumerie, sa sjedištem u Dubaiju, željeli su ovjekovječiti upravo to – uliti u četiri unisex mirisa jedinstvenost svjetski poznatih lokacija. Suosnivač Mishal Al Marzouqi otkrio je za Vogue više o tom njihovom mirisnom pothvatu.

Koje je vaše prvo sjećanje na miris?

– Moje prvo sjećanje na miris vezano je uz putovanje. Sjećam se, imao sam 12 godina i otac me je poveo sa sobom u Egipat. Živo pamtim lokalne parfumerije, bio sam očaran kristalnim bočicama iz kojih je dopirao miris jasmina. Bilo je to nezaboravno iskustvo, a opojne egzotične arome tog bijelog cvijeća nikada neću zaboraviti.

A koje vam je najdraže sjećanje?

– To je vrlo teško pitanje za jednog kolekcionara. Osobno vjerujem da su vam najdraža sjećanja ona povezana s određenim mjestima ili događajima. Svježi mirisi poput Diorova Sauvagea podsjećaju me na prvo putovanje na Maldive. Oud me vraća u London, šetnje Knightsbridgeom ili Sloane Streetom. Tamo može biti prilično hladno, a ja volim kako ovaj sastojak savršeno nadopunjuje takvo vrijeme. Međutim, ako bih morao odabrati najdraže, bili bi to puderasti mirisi jer me podsjećaju na majku.

Zašto ste odlučili ući u svijet parfema?

– Zaljubljenik sam u parfeme od osme godine! Proveo sam mnogo godina prikupljajući vintage i rijetke mirise iz cijelog svijeta. Oduvijek sam želio pokrenuti vlastiti brend kako bih ‘uhvatio’ esenciju iznimnih mjesta koje sam doživio na svojim putovanjima.

Kako ste došli do koncepta i imena Parfumerie Strada?

– Upoznao sam svog poslovnog partnera Mohameda u robnoj kući u ulici Sloane. Počeli smo razgovarati o mirisima na kozmetičkom odjelu, a ostalo je povijest! Naša zaljubljenost u kvalitetne, jedinstvene mirise bila je jednaka našoj ljubavi prema putovanjima. Nakon mnogih razgovora, postali smo sve strastveniji oko stvaranja kolekcije koja će mirisom dočarati milijune uspomene širom svijeta. Pokrenuli smo Strada Parfumerie 2014. godine i kreirali posebne mirise za privatne klijente, uključujući kraljevsku obitelj. Godine 2018. odlučili smo promijeniti poslovni model i lansirati kolekciju parfema za javnost. Trebale su nam dvije godine za ponovno brendiranje, i presretni smo što je Strada Parfumerie službeno lansirana krajem kolovoza! Zbog ograničenja putovanja, nadamo se da naši parfemi mogu prenijeti ljude do očaravajućih odredišta.

Kako ste se odlučili za mjesta koja su nadahnula vaša prva četiri mirisa?

– Odluka je bila teška! Postoji toliko mnogo nevjerojatnih lokacija širom svijeta. Mohamed i ja razgovarali smo o određenim kriterijima kada je trebalo suziti izbor, odnosno odabrati gradove, atraktivne ulice i turističke atrakcije. Na kraju smo odabrali Sloane Street u Londonu, Avenue Montaigne u Parizu, 5th Avenue u New Yorku i Via Veneto u Rimu. Svaki od naših parfema dizajniran je kako bi uhvatio jedinstveni identitet tih svjetski poznatih lokacija.

S kojim parfimerima ste surađivali?

– Za početak, udružili smo se s tri različita parfumera iz cijelog svijeta, to su Christian Carbonnel, Cyrille Carles i Moellhausen. S majstorom parfimerom Chrisom Carbonnelom surađivali smo kada smo kreirali Sloane Street i 5th Ave. Chris je poznat po orijentalnim simfonijama i nismo mogli zamisliti osobu koji bi bolje uhvatila esenciju mirisa koje smo imali na umu. S talijanskom parfemskom kućom Moellhausen radili smo pri stvaranju mirisa Via Veneto. Smatrali smo kako oni doista mogu shvatiti osjećaj Italije i Via Veneta. Isto je bilo kada je riječ o Avenue Montaigne: surađivali smo s Cyrilleom Carlesom koji radi u etabliranoj francuskoj parfumeriji u Grasseu.

Imate li omiljenu ‘mješavinu’?

– Volim orijentalne mirise, posebno oud. Kad bih morao odabrati ‘mješavinu’, bili bi to sastojci poput ruže, začina i dimljenog drva koji se savršeno isprepliću s udom.

Zašto su vam putovanja toliko važna?

– Volim istraživati ​​različite kulture i upoznavati nove ljude. Neka od najdražih bila su mi putovanja u Brazil, SAD, Nepal i Bangladeš. Obožavam kako nijedna zemlja nije ista i sve me neprestano inspiriraju. Uvijek tražim nove sastojke, mirisne brendove i mirise.

Ekološki ste osviješteni i iznimno vam je važna održivost. Recite nam nešto o tome.

– Čvrsto vjerujemo kako ljepota ne bi trebala koštati okoliš, stoga su sve naše formulacije 100% veganske, a ambalaža 100% reciklirana. Ekološke prakse dio su naše društvene odgovornosti i to nam je prioritet. Iskreno vjerujemo kako je to jedan od razloga zbog kojih se razlikujemo od ostalih parfemskih kuća.

Što je sljedeće za Strada Parfumerie?

– Držati oči otvorene za što više mirisnih putovanja. Uskoro ćemo istraživati ​​nove zemlje, što je vrlo uzbudljivo. Također ćemo ponuditi personaliziranu prilagodbu svih bočica parfema Strada. Neka vam oči budu širom otvorene!

Izvor: Vogue

Izvor foto: Instagram

Pročitajte još i ...