Serumi za obnovu kože koje će lice obožavati nakon izlaganja suncu

Čak i one među nama koje se ne smatraju obožavateljicama sunčanja, a savjete dermatologa o nanošenju SPF-a shvaćaju kao zapovijedi – ne mogu poreći činjenicu da je uživanje u toplim ljetnim zrakama ponekad pravi užitak.

Isušenost nije jedini problem

U ljudskoj je prirodi težiti sunčevoj svjetlosti – izloženost kojoj nam pomaže u regulaciji ciklusa spavanja, ali i proizvodnji važnog nutrijenta, vitamina D. Ipak, nakon nekoliko mjeseci vrućeg i sunčanog ljeta, u kojima je većina od nas UV zračenju bila izložena bitno više od preporučenog, koža osjeća posljedice.

Narušena struktura kolagenskih i elastinskih vlakana, pretjerana pohrana melanina, isušenost i dehidracija dubljih slojeva kože – pa čak i promjene na DNA – s ovim se nepoželjnim promjenama naša koža mora nositi nakon svake sezone godišnjih odmora.

Kad je licu potreban reset

Osim hidratantnih krema i sastojaka koji pomažu u zadržavanju vlage, licu je potreban korak više – jer izloženost suncu u koži potiče upalne odgovore, a povratkom u gradsko okruženje ti upalni odgovori ne prestaju odmah – koži je naprosto potreban „reset“. Prirodni mehanizmi regeneracije zaista su nevjerojatni i djeluju gotovo kao savršen stroj – s naglaskom na „gotovo savršen“.

Činjenica je kako prirodni proces izmjene stanica, u kojem tijelo odbacuje oštećene stanice i potiče gornji sloj kože na ljuštenje funkcionira zaista besprijekorno – no ključan je dio koji nastupa nakon toga.

Koži pružaju nekoliko razina potpore

Istanjena koža s oslabljenom zaštitnom barijerom treba nekoliko razina potpore, no prije svega joj je potrebna pomoć u reepitelizaciji i ponovnom uspostavljanju prirodne obrane i otpornosti na štetne utjecaje iz okoline.

U moru dermokozmetičkih noviteta, u posljednje se vrijeme ističu formule namijenjene poticanju prirodnih obnavljajućih procesa – pri čemu su neke od njih usmjerene na dubinsku hidrataciju, druge na kreiranje protektivnog filma na koži, a treće pak kompleksima aktivnih sastojaka direktno utječu na ponašanje stanica kože.

Serumi koje se isplati probati

Ako ste u potrazi za formulom koja će se savršeno uklopiti kao baza dnevne rutine njege, a istovremeno kožu lica potaknuti na regeneraciju nakon oštećenja koje je pretrpjela tijekom ljeta – pronašli smo upravo takve. Otkrijte koji su serumi u kratkom roku postali favoriti u kategoriji “after-sun regeneracije”.

SoME® Skincare + PRP

SoME® Skincare predstavio je jedinstven pristup, u kojem se serum kombinira s PRP postupkom – kreiranjem seruma formuliranog samo za vas, koristeći produkt vaše vlastite krvi. Ova revolucionarna kombinacija stimulira stvaranje prirodnog kolagena i elastina u koži, jer se oslanja na vlastite regenerativne sposobnosti organizma. Kako izgleda izrada formule kreirane samo za vas?  Ovaj serum možete koristiti i samostalno, bez PRP komponente. No, odlučite li se na nju, prvi je korak vađenje krvi kod liječnika – koja se zatim postupkom centrifugiranja na licu mjesta odvaja na komponente, izdvajajući tako plazmu bogatu trombocitima. Krvna se plazma zatim, unosi u bočicu SoME® Skincare seruma, a serum je u slučaju dodavanja PRP-a potrebno držati u hladnjaku.

U formulu je ugrađen sustav koji osigurava esencijalne hranjive tvari nužne za postizanje zdravog i svježeg izgleda – poput glukoze, kalijevog klorida, magnezijevog klorida te natrijevog citrata, acetata, bikarbonata i klorida. Serum sadrži i moćne sastojke biljnog porijekla – ekstrakte cvijeta Lonicera japonica i Lonicera caprifolium, koji osiguravaju svježinu seruma, ali i druge antioksidativne i biljne komplekse. Ulje avokada bogato je masnim kiselinama koje prirodno hidriraju kožu, ekstrakt korijena bijelog sljeza (Althaea officinalis) smanjuje otekline i ubija bakterije, dok D-alfa tokoferil acetat (vitamin E) sadrži antioksidativna i protuupalna svojstva koja su nužna za zdravu kožu. U formuli se krije i hijaluronska kiselina, koja privlači vlagu i osigurava hidraciju i elastičnost kože.

NovExpert Booster Serum s 5 Omega

Ovaj se serum popularno naziva i “magičnim” serumom s anti-ageing učinkom – Novexpert 5 Omega Booster Serum sadrži sve Omega masne kiseline u samo jednoj bočici. Namijenjen je suhoj, ali i normalnoj koži, posebice u trenucima kada joj je potrebna snažnija obnova i njega – primjerice, nakon izlaganja suncu. Serum intenzivno hrani kožu uz visoku koncentraciju 100% biljnih sastojaka, a djeluje na dubinsku hidrataciju, ali i na sve znakove starenja kože – istovremeno pružajući preventivnu i korektivnu ulogu.

S obzirom na to da manjak omega masnih kiselina u koži rezultira isušenom i nadraženog kožom, sporijom prirodnom regeneracijom, ali i bržom pojavom znakova starenja, kombinacija čak 5 vrsta omega kiselina djeluje na kožu poput regeneracijskog „boosta“.

Omega 3 s uljem Inca Inchi, najkoncentriranijim svjetskim izvorom omega 3, djeluje kao snažan “booster” te potiče obnovu stanica kože. Kad je u pitanju antioksidativno djelovanje, za njega je zadužena omega 5, dobivena iz ulja sjemenki šipka. Vitaminski „boost“ osigurava Omega 7 – jedinstveni koncentrat vitamina A, C i E dobiven iz ulja oraha, dok će Omege 6 i 9 djelovati hranjivo i blagotvorno zahvaljujući biljnim uljima jojobe, marule i sezama.

JeuDérm MY ATO EMULSION

Nedavno je na hrvatsko tržište stigla i linija MY ATO brenda JeuDérm, a o njoj nam je nedavno sve ispričala dr. Maria Škornjak, vlasnica tvrtke Med Line, uvoznika ovog revolucionarnog brenda. Više o MY ATO proizvodima pročitajte OVDJE. 

Ovi su proizvodi namijenjeni tretiranju kože sklone rozaceji, dermatitisu, alergijama, ali i koži pogođenoj oštećenjima – kojoj je potrebna dubinska obnova. Rutina počinje čišćenjem i tonikom, nakon čega slijedi moćna serum-emulzija naziva MY ATO EMULSION. Ova formula sadrži probiotike, peptidni kompleks, vitamine i biljne komplekse, a namijenjena je za terapijsku primjenu na osjetljivoj, izrazito suhoj, gruboj, ispucaloj i upaljenoj koži – kao i onoj koja je oštećena UV zrakama.

Ubrzava proces regeneracije i obnavlja zaštitnu barijeru kože te je umiruje, omekšava i vlaži. Nanosi se na očišćenu kožu kao treći korak tretmana (nakon MY ATO CLEAN GELA i TONIC MOUSSEA) dva puta dnevno – a po potrebi i češće. Za najbolji učinak potrebno je proizvod umasirati do potpune apsorpcije.

Aktivne tvari u liniji MY ATO kojima možemo zahvaliti učinkovitost ove linije su prvenstveno Kompleks peptida zaštićenog imena Triple M – Complex TM i Cooper Tripeptide-1, obogaćenih peptidom Serilesine (Acetylhexapeptide-10), koji potiče brzo zacjeljivanje oštećene kože.

Toskani Matrix Repair Mesoserum 

Još jedan brend koji je na domaćem tržištu u kratkom roku polučio izvrstan uspjeh svakako je Toskani. Vodeći laboratorij iz Barcelone na području dermatologije i medicinske kozmetike pruža cjelovita rješenja za brojne estetske i dermatološke probleme, a brend Toskani prepoznatljiv je po korištenju liposoma najnovije generacije. Upravo su liposomi zaslužni za zaštitu aktivnih sastojaka i njihovo oslobađanje u ciljanim i najdubljim slojevima kože, čineći ih 10 puta jačima i učinkovitijima – u odnosu na „slobodne“ aktivne sastojke.

Kad je u pitanju brza obnova kože od oštećenja, izvrstan izbor je Toskani Matrix Repair Mesoserum. Njegova moćna formula koži vraća elastičnost, a stanicama punoću – zahvaljujući sinergiji aktivnih sastojaka,  koža postaje gušća, čvršća i elastičnija. Samo neki od visokovrijednih sastojaka koji ovu formulu čine odličnim saveznikom za obnovu lica nakon izlaganja suncu su elastin, hijaluronska kiselina, prirodni hidratacijski faktor, prirodni kolagen, proteoglikani i jedinstveni Repair Complex – prebiotički obnavljajući kompleks.

Pročitajte još i ...