Bore na dekolteu – koje su cijene najučinkovitijih proizvoda i tretmana?

Redovno koristimo dnevne kreme za lice, noćne anti-ageing serume, bogate kreme za područje oko očiju, balzame za usnice, serume za njegu trepavica, anti-celulitne kreme, čak i posebne kreme za stopala – no kad ste se posljednji put se posvetili koži dekoltea?

Na kožu dekoltea utječe sunce, neodgovarajući grudnjak, pa čak i poza u kojoj spavate

Najčešće pažnju na ovaj dio tijela počnemo obraćati kad na njemu već primijetimo izražene bore – iako smo o prevenciji trebali razmišljati godinama ranije. U prirodnom procesu starenja, naša koža se postupno stanjuje, gubi zalihe vode, ali i ključnih gradivnih “blokova” kože – kolagena, elastina i hijaluronske kiseline.

Osim prirodnog starenja i unutarnjih čimbenika, na osjetljivu kožu dekoltea nepovoljno djeluju i UV zračenje, vjetar i hladnoća, ali i spavanje na boku, nošenje neodgovarajućeg grudnjaka i preuske odjeće – pa možemo zaključiti kako je ova regija osjetljivija čak i od lica.

Razdoblje nakon povratka s godišnjeg odmora posebno je osjetljivo

Dok se s problemima kože na licu borimo snažnim kremama i vitaminskim serumima, područje vrata i dekoltea često je zanemareno – sve dok ne počne vizualno odudarati od lica.

Smeđe mrlje, hiperpigmentacije, bore i opuštena koža samo su neki od znakova starenja na delikatnoj koži dekoltea, a nakon 40-e njihova je pojava sve izraženija. Ako ste i vi u posljednje vrijeme odustali od nošenja omiljene haljine s dubljim dekolteom – i to zbog bora i namreškane kože – niste jedini. Razdoblje nakon ljeta posebno je osjetljivo kad je dekolte u pitanju, jer se nakon nekoliko mjeseci boravka na suncu borice pojavljuju i kod onih osoba koje znakove starenja kože još nisu ni počeli primjećivati.

S obzirom na njegovu ključnu ulogu u kvaliteti, punoći i zategnutosti kože, upravo je kolagen pojam koji se smatra središtem anti-ageing filozofije – a iznimka nije ni dekolte. Smanjen udio ovog proteina u koži reducira elastičnost kože, čini je tanjom i podložnijom stvaranju bora i namreškanosti uslijed svakodnevnih pokreta. Zato je najučinkovitiji način pomlađivanja ove regije poticanje kože na proizvodnju novog kolagena – kako bismo ubrzali prirodni proces regeneracije, koji će gornjem sloju kože vratiti napetost, a srednjem sloju kožu strukturnu potporu.

Na proizvodnju novog kolagena u koži možemo djelovati na nekoliko načina – kozmetičkim preparatima koji osiguravaju koži vlagu i potiču proizvodnju prirodnog kolagena te tretmanima koji mehaničkim putem djeluju na stanice i stimuliraju neokolagenezu.

Ako na dekolteu primjećujete tek pliće bore, dehidraciju i laganu namreškanost – situaciju možete znatno popraviti specijaliziranim dermokozmetičkim preparatima.

VICHY Neovadiol Phytosculpt

Svakodnevna njega ključan je dio prevencije, ali i korekcije znakova starenja, a kad je u pitanju dekolte – pravi specijalac nam dolazi iz francuskog brenda Vichy. Neovadiol Phytosculpt krema namijenjena je najjačoj njezi vrata i dekoltea, pri čemu je usmjerena na poboljšanje tonusa i gustoće kože. Istovremeno preoblikuje i zateže kožu, ali i definira konture vrata.

Tanku kožu dekoltea ojačava iznutra, i to ključnim sastojkom – fitosterolom, koji potiče obnovu epidermisa, povećava epidermalnu debljinu te jača kvalitetu barijere kože.

Ovaj je proizvod namijenjen svim ženama iznad 40-e, koje tek primjećuju prve promjene na vratu i dekolteu, ali i onima koje već imaju izražene bore i žele redefinirati to područje. Kremu je prije korištenja potrebno zagrijati među dlanovima, nanijeti je bogato na obje strane vrata i dekoltea, te umasirati preporučenim masažnim pokretima dok se ne upije.

Dnevna krema za lice Vichy Neovadiol Phytosculpt Neck & Face Contours fokusirana je na lice, vrat i dekolte – jer koža na tim područjima počinje brzo slabiti i gubi gustoću, posebno tijekom menopauze. Ova formula jača i obnavlja, poboljšava kompaktnost i sprječava stanjivanje kože, brzo se upija i nije ljepljiva te je pogodna za sve tipove kože. Cijene ove snažne formule je oko 200 kuna, ovisno o odabranoj ljekarni ili prodajnom mjestu.

Reviderm Neck & Décolleté Contouring

Moćnu formulu za pomlađivanje dekoltea kod kuće donosi nam i poznati njemački brend Reviderm. Reviderm Neck & Décolleté Contouring krema za podizanje i učvršćivanje vrata i dekoltea bazirana je na ekskluzivnoj tehnologiji koja štiti od glikacije, slobodnih radikala i stvaranja bora.

Lift & Firm Complex zateže i učvršćuje strukturu kože. Nanijeti na čisti vrat i dekolte ujutro i navečer i umasirati u kožu blagim kružnim pokretima prema gore. Detalje o preparatu možete saznati ovdje. 

Kada kozmetike nije dovoljna – vrijeme je za tretmane

Iako nam kozmetički preparati mogu donijeti iznimne benefite u prevenciji, pa čak i korekciji plićih bora, namreškanosti i dehidracije, jednom kada na dekolteu primijetimo izražene bore i gubitak elastičnosti kože, vrijeme je za intenzivnije tretmane koji potiču stvaranje kolagena, djelujući na dublje slojeve kože.

** RIGHTS: WORLDWIDE EXCEPT IN FRANCE ** Hollywood, CA - Monica Bellucci at the Italian Institute of Culture Los Angeles Creativity Awards held at the Harmony Gold theatre in Hollywood Pictured: Paz Vega *UK Clients - Pictures Containing Children Please Pixelate Face Prior To Publication*, Image: 361994233, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AKM-GSI

U hrvatskim se poliklinikama mogu pronaći brojni tretmani namijenjeni revitalizaciji i pomlađivanju vrata i dekoltea, poput laserskih tretmana, kemijskih pilinga, microneedlinga i Skinboostera, no među najučinkovitije spadaju mezoterapija te svjetski poznati tretman Ultherapy.

Mezoterapijom do revitalizirane, osvježene kože

Mezoterapija je naziv za tretman čija je svrha injektivno unošenje aktivnih supstancija u srednji (mezo) sloj kože, kako bismo stanice potaknuli na aktivnost iznutra. Svaka je mezoterapija drugačija, jer se tretman bazira na revitalizacijskom koktelu koji se koristi – pa vam tako, ovisno o problemu kože i cilju koji želite postići, liječnik može preporučiti hidratacijski koktel, vitaminski pripravak ili pak spoj aminokiselina koji će zaštititi kožu od štetnih vanjskih utjecaja.

Cijene mezoterapijskih tretmana dekoltea kreću se oko 2000 kuna, a dostupni su u gotovo svim dermatološkim i estetskim poliklinikama.

Actress Julianne Moore arrives for the new movie "Suburbicon" during the 2017 Toronto International Film Festival in Toronto, ON, Canada, on Saturday, September 9, 2017., Image: 348898118, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca

Za dublje bore tu je najmoćniji tretman na tržištu

U trenu kada bore postanu toliko izražene da im revitalizacijski kokteli niti vrhunska kozmetika više ne mogu pomoći, počinjemo razmišljati o tretmanima koji djeluju intenzivnije na poticanje kolagena. A kad je u pitanju dekolte, Ultherapy je trenutno jedan od najpopularnijih tretmana tog tipa na tržištu – u kratkom je roku stekao naklonost žena diljem svijeta. U Americi je ovaj tretman dobio FDA certifikat kao jedina nekirurška metoda ultrazvučnog zatezanja kože.

Ultherapy nosi naziv prema kombinaciji riječi terapija i uređaja Ulthera, a riječ je o neinvazivnom postupku koji koristi energiju ultrazvuka za zatezanje kože i smanjene bora i linija.

Izvor fotografije: Ultherapy.com

Njegova je glavna snaga u moćnoj, revolucionarnoj tehnologiji fokusiranog ultrazvuka visokog intenziteta (HIFU). Ovaj uređaj ultrazvučne valove usmjerava na određenu dubinu kože te pritom koristi toplinu tih valova kako bi zagrijao duboke strukture u koži. Time se remodelira postojeći kolagen i potiče stvaranje novog kolagena, što dovodi do zategnutije i pomlađene kože, smanjenih bora i linija. Jedna od najvećih prednosti ovog tretmana je činjenica da je rezultat vidljiv već nakon jednog tretmana – no za potpuni učinak potrebno je pričekati i do 3 mjeseca, koliko je potrebno za nastanak novih kolagenskih vlakana.  Za razliku od lasera i drugih tretmana čije je djelovanje površinsko, fokusirani ultrazvuk visokog intenziteta tretira vrlo male točke duboko u koži, pri čemu izaziva vrlo mala kožna oštećenja, odnosno lezije, koje su zatim stimulirane na prirodne procese regeneracije. Time je osigurano da okolno područje neće biti oštećeno, kao niti površinski sloj kože. 

Ovaj je tretman dostupan u Poliklinici Duduković & Kisić i Dermatologiji Estera, a cijena za regiju dekoltea je oko 3500 kuna.

Pročitajte još i ...