Imamo li konačno estetsku kliniku za europsko tržište?

Neki od nas drže se zone komfora, dok se drugima ona ne nalazi niti u vokabularu. A oni koji žele biti najbolji u svom poslu, i baš svakog dana pomicati granice – o zoni komfora ne mogu niti razmišljati.

Među takve svakako spada i jedan od najpoznatijih plastičnih i estetskih kirurga u Hrvatskoj, dr. sc. Mladen Duduković. Mnogim je damama posljednjih godina ovaj kirurg apsolutni broj 1 kad je u pitanju briga o ljepoti i pomlađivanju, što dokazuje činjenica da mu pacijenti dolaze iz svih krajeva Hrvatske, regije, ali i većeg dijela zemalja sjeverozapadne Europe.

Tim kojem je teško parirati

Otkako je s dr. Hrvojem Kisićem otvorio polikliniku Duduković & Kisić, krug zadovoljnih pacijenata dodatno se proširio  – a ovom dvojcu danas malo tko od kolega može parirati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hrvoje Kisić (@dr.hrvojekisic)

U posljednjih desetak godina tržište plastične i estetske kirurgije u Hrvatskoj doživjelo je procvat, a zvučnih imena na kirurškoj sceni ne nedostaje. No, okupiti senzacionalan tim stručnjaka u jednoj poliklinici, kako bi pacijent mogao dobiti kompletnu uslugu na jednom mjestu – nije uspjelo mnogima.

S obzirom na to da je ovih dana dr. sc. Duduković napravio pravu prekretnicu, postavivši Polikliniku Duduković & Kisić na mapu europskih estetskih centara, iskoristili smo priliku da jednog od najpoznatijih plastičnih kirurga u regiji upitamo sve o novitetima koji očekuju pacijente, najmodernijim tehnikama koje primjenjuje, planovima za budućnost, izazovima i prekretnicama u karijeri. No, za početak – željeli smo saznati što se krije iza sve dulje liste čekanja na neke od najtraženijih estetskih zahvata.

Estetska poliklinika za 21. stoljeće

Po kojem je zahvatu Poliklinika Duduković & Kisić prepoznatljiva – što biste istaknuli kao vaš “broj 1”?

“Teško mi je odgovoriti na ovo pitanje, jer riskiram da zvučim arogantno, no moji će suradnici i pacijenti shvatiti o čemu govorim. Istina je da trenutno, ili kako bih ja to radije rekao – konačno – u Poliklinici Duduković & Kisić imamo najkompletniju estetsku ponudu u državi, i to na najvišoj mogućoj razini. Za tu sam činjenicu zahvalan prije svega timu ljudi, stručnjaka koje sam okupio, i bez kojeg to nikada ne bih mogao reći”.

Koje su estetske usluge na tržištu najviše zastupljene i koje se najviše traže među pacijentima poliklinike?

“Ako govorimo o estetskoj kirurgiji, nju možemo podijeliti na estetsku kirurgiju lica i estetsku kirurgiju tijela – a lice opet možemo podijeliti na operacije nosa – koje su ujedno i najtraženije operacije u Hrvatskoj – i na sve ostale operacije. U ostale operacije za kojima interes snažno raste spadaju blefaroplastike te kirurški lifting lica i vrata – jer se samo neinvazivnim metodama ipak nakon određene točke više ne mogu postići zadovoljavajući rezultati pomlađivanja i uljepšavanja”.

Ističete kako je najvažniji dio cijelog procesa pomlađivanja – dobra priprema, odnosno konzultacije na kojima pacijent i kirurg razgovaraju otvoreno, “bez rukavica”. Što to znači u praksi?

“Prije svega bih želio istaknuti da nam od prvog dana pacijent zauzima prvo mjesto – i to je svakako važan dio privatnih medicinskih usluga u 21. stoljeću. U praksi to znači da su konzultacije uvijek najvažniji dio procesa – jer na njima saznajemo želje pacijenta te ga uključujemo u proces planiranja njegovog estetskog liječenja. Upravo je taj dio planiranja centralni dio usluge – jer je liječnik taj koji će temeljem iskustva i specijaliziranih znanja najbolje procijeniti koji će zahvat kod pacijenta dovesti do optimalnog rezultata. Nekad je najvažnija odluka – ima li pacijent indikacije za kirurški ili nekirurški tretman – pri čemu je centralna misao zadržavanje prirodnosti i kreiranje sklada.

Od svih osoba koje u poliklinici pružaju estetske usluge očekujem da upravo konzultacije budu na najvišoj mogućoj razini – jer su one prvi kontakt s pacijentom, trenutak u kojem ga upoznajemo i detektiramo njegove želje i potrebe. Osim toga, to je i vrijeme u kojem sve svoje znanje koristimo za detaljno objašnjavanje terapijskih mogućnosti i dosega pojedinih metoda liječenja te odabiremo one najbolje, koje će biti potpuno prilagođene pojedincu. Liječnički tim Poliklinike Duduković & Kisić u stanju je ponuditi cjelokupno estetsko liječenje lica i tijela, i to na najvišoj mogućoj razini – bilo da je riječ o kirurškim, minimalno invazivnim, ili (najčešće) kombiniranim tehnikama. Konzultacije su trenutak u kojem liječnik procjenjuje može li se dobar rezultat postići minimalno invazivnim metodama, ili je pak kirurgija bolje i isplativije rješenje. Važno je prepoznati trenutak u kojem su popravci koje možemo učiniti botoksom i filerima suboptimalni i nepotrebno preskupi – te je važno jasno to reći”.

Okupili ste stručnjake na kojima bi Vam pozavidjele i brojne europske kolege – tim poliklinike postiže estetske rezultate na najvišem svjetskom nivou, a prema standardu usluge, poliklinika parira najboljim europskim estetskim centrima. Je li Hrvatska napokon dobila “kliniku za 21. stoljeće”?

“Kliniku smo željeli u punom smislu riječi uvesti u 21. stoljeće – a to podrazumijeva i besprijekoran odnos s pacijentima, profesionalni integritet te korištenje najmodernijih tehnika na tržištu. Osim što konzultacije i odnos s pacijentima stavljamo na prvo mjesto, iznimno nam je važno da pacijenti znaju da u svakom trenu dobivaju najviši mogući profesionalni standard usluge. Svaki zahvat koji članovi tima i ja izvodimo u poliklinici, izvodi se na najvišim svjetskim standardima, prilagođen je najnovijim spoznajama i naprednim tehnikama u svijetu estetske kirurgije, zbog čega naši pacijenti znaju ‘po što dolaze’. Estetska se kirurgija mijenja iz godine u godinu te nije moguće niti doći do vrha, a niti na njemu ostati ako ne težite implementirati najbolje svjetske prakse”.

Zahvati se izvode po najvišim svjetskim standardima

Jedna od tajni uspjeha, ističe poznati kirurg, svakako je činjenica da je u poliklinici okupio stručnjake o kakvima brojne poliklinike mogu samo sanjati. Svaki od članova tima apsolutni je autoritet u svom području, a kad su u pitanju operacije nosa, dr.sc. Duduković ističe – dr. Maja Malić u Hrvatskoj je bez premca.

“Za operacije estetske i funkcionalne rinoplastike, bez imalo suzdržavanja i uz dužno poštovanje svim rinoplastičarima u Hrvatskoj i regiji – za dr. Maju Malić mogu reći da je trenutačno najvrućija tema u apsolutno svim grupama za estetsku kirurgiju nosa. Mogu iskreno reći kako je to zaslužila kontinuirano odličnim rezultatima i do savršenstva razvijenoj tehnici prezervacijske rinoplastike, koju je usvojila – i s njom praktički kirurški odrasla. Riječ je o trenutno najzagovaranijoj metodi za korekciju nosa u svijetu, kojom se – uz odličan estetski rezultat – postiže i dugoročno najstabilnija funkcija nosa. S obzirom na to da nam je iznimno važno pacijentima ponuditi najmodernije svjetske tehnike i najviši standard usluge, za izvođenje ovog tipa septoplastike u Poliklinici smo osigurali i najsuvremeniju opremu – pa tako mogu naglasiti da su sve rinoplastike ili septoplastika endoskopski asistirane, dok korekcije dorzuma izvodimo Piezo uređajem – koji je apsolutni hit u svijetu jer omogućuje najmanje invazivnu i najprecizniju tehnološku plastiku dorzuma nosa”.

U kojem segmentu kirurgije lica primjećujete najveći napredak?

“Kad je u pitanju kirurgija lica, mogu reći kako sam najzadovoljniji našim holističkim pristupom problematici starenja lica i vrata – pa tako u našoj novoj usluzi nudimo pacijentima kompletni “FACE DESIGN”. Najvažniji segment ovog pristupa jest da niti jednu komponentu lica ne promatramo zasebno, jer je svaki segment međuovisan s ostatkom lica – i tako ga je potrebno promatrati. U sklopu ovog holističkog pristupa pomlađivanju, ujedinjujemo nekoliko zahvata – obrve podižemo temporalnim pristupom, kapke zatežemo gornjom i donjom blefaroplastikom, podižemo gornju usnu lip liftom (ako je potrebno), dok srednji dio lica i temporalna udubljenja popunjavamo lipofilingom – kako bi vlastita mast pacijenta nadoknadila izgubljeni volumen dubokih slojeva lica. Kao krunu pomlađivanja, izvodimo “Deep plane face and neck lift”, koji je glavni i ujedno tehnički najzahtjevniji zahvat u estetkoj kirurgiji – jer jedini podiže i zateže duboke mišićno-aponeurotske slojeve lica i vrata te dokazano  daje najprirodnije i najdugovječnije rezultate. Najbolje od svega je da sve ove postupke možemo izvesti u jednom jedinom zahvatu – naravno – ako za isti postoji jasna indikacija. Upravo za razvoj tog novog programa sam osobno zadužen te ću se dugoročno tome maskimalno posvetiti”.

Kirurško oblikovanje tijela svakim danom donosi novitete – koje su tehnike trenutno “top notch”?

“Estetska kirurgija grudi i tijela nešto je s čime smo moj partner Hrvoje Kisić i ja kirurški odrasli – i time se uz mnogo inovacija i konstantnog usavršavanja bavimo od samih početaka. Iako još uvijek većinu, barem onih složenijih i duljih operacija izvodimo zajedno, u kirurgiji tijela dugoročno upravo vidim dr. Hrvoja Kisića – koji osim što je vrstan kirurg za sve najtraženije zahvate na tijelu poput povećanja grudi implantatima i abdominoplastike te body lifting zahvata, odnedavno je s nabavkom nove „high end“ liposukcijske opreme prošao i najzahtjevniju edukaciju za „body contouring“. Tako osim implantatima, odlične rezultate naglašavanja tjelesnih oblina postižemo i operacijama poput BBL-a (brasilian butt lift) te povećanja grudi vlastitom masti. Upravo tu operaciju povećanja stražnjice (BBL) planiramo dodatno popularizirati u Hrvatskoj – jer su nam rezultati izvanredni, a izvodimo ju na najsigurniji mogući način, aplikacijom masti pod kontrolom UZV-a, sve kako bi smanjili rizike od mogućih komplikacija.
Ponosan sam spomenuti kako smo u suradnji s našim distribucijskim partnerom za Mentor implantate za grudi, u postupku organiziranja edukacijske platforme za augmentaciju grudi za specijalizante plastične kirurgije i mlađe plastične kirurge iz Hrvatske i regije.”
 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hrvoje Kisić (@dr.hrvojekisic)

Poliklinika koje je promijenila standarde estetske kirurgije

Svjedoci smo svakodnevnih inovacija u polju estetske medicine. Sigurni smo da inovativnih metoda ne nedostaje niti u Vašoj poliklinici. Što biste istaknuli kao najveću?

“Činjenica je da estetsko tržište snažno raste i da je tehnološki napredak u tom području možda i najveći – a ponuda novih proizvoda i tehnologija prisutna je već na gotovo mjesečnoj razini. Mislim da je samim time na nama liječnicima još i veća odgovornost jer, prije nego kupimo određeni uređaj i proširimo ponudu usluga – mi smo ti koji te nove stvari moramo ‘profiltrirati’, izdvojiti iz ponude ono što je najbolje od onog što je prosječno – a pritom pacijentima i dalje osigurati najbolje estetske rezultate za razumnu cijenu.

Bez obzira na konstantno ulaganje u tehnologiju, najveće inovacije kod nas ipak nalazim u kirurgiji – u grani koju većina, čak i kolega, smatra klasičnom i bez mnogo mogućnosti za napredak. Nekim smo zahvatima promijenili standarde kirurškog liječenja – pa tako radimo ono što i u najboljim svjetskim centrima slovi za zlatni standard. Kod operacija nosa, to je svakako prezervacijska rinoplastika, kod grudi hibridna augmentacija, odnosno povećanje grudi implantatima uz konturiranje grudi i linije dekoltea vlastitom masti – a kod osvježavanja lica, to je definitivno DEEP PLANE face lifting. Taj lifting je ujedno i zadnji kotačić koji je nedostajao u mojoj idealnoj kirurškoj jednadžbi.

Mnogo smo pokušavali i s MACS liftom i manje invazivnim metodama kirurškog liftinga te smo jedno vrijeme imali čak i vanjske suradnike za lifting lica, no ništa od toga me u potpunosti nije zadovoljilo. Zato smo odlučili ‘zasukati rukave’ i naučiti ono najbolje – što je i danas aktualni trend u svijetu, Deep plane facelift. Uvesti tako složenu operaciju u Hrvatsku doista nije lako.

Zahvaljujući cijelom timu i posebno partneru i suvlasniku poliklinike, Hrvoju Kisiću – kojeg osobno smatram jednim od najboljih kirurga u Hrvatskoj – a koji je unatoč svemu što je već napravio i profesionalno ostvario i na Rebru, i ovdje kod nas – i dalje motiviran i željan znanja i učenja, baš kao i prvi dan kad je došao na kirurgiju te koji svaku novu novu ideju smatra novim osobnim izazovom – spremni smo zaista svakodnevno napredovati i kontinuirano se usavršavati. Uvođenje novih postupaka i sitnih poboljšanja tehničkih izvedbi, čak i kod dobro poznatih nam zahvata, na gotovo tjednoj razini doista veseli i uzbuđuje svakog od nas.

Minimalno invazivno pomlađivanje zahtijeva posebnu pažnju

Jesu li zahvati minimalno invazivnog pomlađivanja i dalje i iznimnom porastu? Koliko su traženi među pacijentima?

“Jedno veliko područje estetike – i dobar dio naših prihoda – je i minimalno invazivno pomlađivanje i uljepšavanje lica. Osim mene, kao europskog trenera Merz Aesthetics linije proizvoda (Bocouture, Belotero i Radiesse, koji su ujedno i trenutni market lideri na hrvatskom tržištu), u poliklinici imamo i izvrsnog dr. Jakova Jurčevića – čijem sam razvoju i usponu do jednog od najtraženijih estetskih liječnika u Hrvatskoj i regionalnog trenera za injektibilne, ali i HiFU Ultherapy tretmane za ranije spomenutu kompaniju Merz Aesthetics, osobno svjedočio kao prijatelj i mentor.

No, kao najvažniji zalog uspjeha naše poliklinike vidim upravo povjerenje naših pacijenata – koji znaju i osjećaju da moj primarni motiv nije novac, nego profesionalni razvoj i najviša razina usluge, maksimalno prilagođena svakom pojedinom pacijentu. Takvim pristupom težimo postići ono o čemu svaki estetski kirurg sanja – da dolazak pacijenta k njemu bude garancija zadovoljstva te sinonim za vrhunsku estetiku. Ako pacijent koji dođe u Polikliniku Duduković & Kisić bude svjestan da je dobio ono najbolje što je trenutno moguće dobiti u području estetske medicine – naša je misija ispunjena”.

Planovi za budućnost?

“Daljnji plan Poliklinike je svakako profesionalni razvoj i daljnja edukacija cjelokupnog osoblja, kao i ulaganje u najmoderniju opremu – posebno na polju dermatologije i medicinske kozmetologije, kojom suvereno dirigira dr. sc. Maja Kovačević. Tako do kraja godine planiramo nabavu lasera s kojima do sada nismo radili, a upotpunit će našu već široku ponudu najpopularnijih estetskih uređaja kao što su Ultherapy, Hydrafacial, i ONDA.

Dr. sc. Mladen Duduković, dr. Maja Kovačević i dr. Hrvoje Kisić

 

Jako me raduje činjenica da smo osim vrlo uspješne Klinike (ocijenjene od strane pacijenata), postali i vrlo cijenjena edukacijska klinika – u kojoj se kontinuirano provodi edukacija za minimalno invazivno pomlađivanje, ali i za kirurške estetske postupke. Također sam zadovoljan činjenicom da nove zaposlenike ne trebamo niti tražiti – već se na tjednoj bazi sami javljaju raspitujući se za posao. To smatram posebnom vrstom uspjeha – da nas i mladi liječnici prepoznaju kao mentore od kojih žele učiti.  Na svakog tko god prvi puta uđe u polikliniku, bio to pacijent, kandidat za posao ili doktor na edukaciji – osim prostora koji je stvarno neponovljiv, impresiju očigledno ostavlja i tim zaposlenika i radna atmosfera koja ovdje vlada.

Kad su u pitanju planovi, kao glavni bih istaknuo daljnje jačanje pozicije na domaćem i inozemnom tržištu te vjerojatno osnivanje edukacijske akademije za estetske edukacije i osposobljavanje liječnika. Edukacijama bismo obuhvatitli i minimalno invazivne metode pomlađivanja injektibilnim tretmanima i kirurške radionice u smislu tečajeva za primjerice blefaroplastiku i augmentaciju grudi.

Koju biste točku izdvojili kao prekretnicu u karijeri?

“Prekretnicu u karijeri nalazim u danu kada sam odlučio napustiti bolnički sustav i posvetiti se isključivo projektu privatne estetske klinike. Iskreno, žao mi je da to nisam učinio godinu ili dvije ranije jer bi o ovome pričali još i prije korone ;-). Koliko god bio zadovoljan i zahvalan na 15 godina provedenih na ‘Rebru’, danas uviđam da me pokušaj da paralelno guram posao u bolnici i privatni biznis zapravo kreativno blokirao i onemogućavao mi da napravim kvalitetan iskorak. Estetska medicina na ovoj razini definitivno je prezahtjevna da bi ju radio ‘usput’ s bilo čime drugim, a posebno uz obveze i raspored koji dolazi uz posao u bolnici.

Nakon što sam postao privatni poduzetnik, odlučio sam okupiti najbolje ljude u svim pojedinim segmentima estetskog liječenja  – i danas mogu reći da sam u tome uspio.

To vjerojatno mogu zahvaliti nekoj čudnoj unutarnjoj energiji koju očigledno posjedujem i zbog koje svi ti najbolji ljudi, koje sam odabrao, žele raditi sa mnom i sretni su ovdje sa mnom :).

Pritom ne mislim samo na liječnike koji su stvarno klasa u svojim područjima, već i na svo pomoćno osoblje na koje sam također jako, jako ponosan.

U životu sam imao prilike puno putovati – i kao internacionalni trener i privatno, jer su mi putovanja hobi, putovao sam često Europom i svijetom i bio u ponajboljim klinikama u vrlo skupim gradovima. I znate što – ne mislim da zaostajemo ni za kime – dapače, mislim da svi oni ponešto mogu naučiti i od nas. Sretan sam da rukovodim ovakvom Klinikom i ovakvim ljudima. Imamo Beverly Hills u Zagrebu!!”

Pročitajte još i ...