Longevity ili na hrvatskom – dugovječnost, prava je it riječ suvremenog doba. Oko dugovječnosti danas postoji čitava industrija koja obuhvaća prije svega dodatke prehrani, ali i anti-age proizvode za njegu, zatim longevity coacheve koji nas uče kako živjeti dulje i kvalitetnije. Tu su i razne metode poput Wim Hofa, ali i brojne aplikacije, gadgeti, podcasti i sve veći broj ozbiljnih knjiga koje se bave temom dugovječnosti.
Vjerujemo da nema puno ljudi koji još nisu čuli za Plave zone – područja u svijetu s najdugovječnijim stanovništvom pa od njih preuzimamo životne obrasce i navike i ugrađujemo ih u naš životni stil. A one se mogu sažeti u sljedećih pet navika: napuštanje loših navika poput pušenja i konzumacije alkohola, redovita fizička aktivnost, kvalitetan san, ispunjen društveni život i na kraju, ali možda i najvažnije – zdrava i uravnotežena prehrana, po mogućnosti, na biljnoj bazi.
Prednosti plant based prehrane
Redovito konzumiranje određenih biljnih namirnica sjajna je podrška zdravom starenju i dugoročno će pozitivno utjecati na kvalitetu života i njegov vijek, složni su stručnjaci diljem svijeta. Među njima, svojim učinkom na ljudski organizam izdvajaju se sljedeće namirnice:
Bobičasto voće
Orašasti plodovi i sjemenke
Orašasti plosdovi – bademi, orasi, lješnjaci, pistacije, makadamija orasi, indijski oraščići, ali i sjemenke poput bučinih i suncokretovih bogati su Omega 3 masnim kiselinama, vlaknima, kalcijem, magnezijem i cinkom. Izuzetan su izvor hranjivih tvari koje su odlične za pravilan rad mozga, ali i za zdravu i lijepu kožu. Uključite ih već danas u svoju prehranu – dodajte šaku u salatu, pospite ih po krem juhama ili naprosto grickajte kao zdravi snack između obroka.
Zeleno lisnato povrće
Gljive
Gljive su prebogate snažnim antioksidansima koji se brinu za regeneraciju stanica i kognitivne funkcije mozga. One su doista svestrana namirnica koju bi trebalo konzumirati dva do tri puta tjedno. Dodajte ih u omlete, servirajte kao umak s tjesteninom, kratko popržite u woku ili čak jedite sirove, kao biljni carpaccio.